Amerika namerava da proširi trening tajvanskih vojnika: Pokušali da sprovedu plan u tajnosti

24.02.2023

16:20

0

Sekretar za štampu Pentagona general Patrik Rajder odbio je da komentariše ovu priču

Amerika namerava da proširi trening tajvanskih vojnika: Pokušali da sprovedu plan u tajnosti
Copyright AP Photo/ Chiang Ying-ying

Sjedinjene Američke Države planiraju da u narednim mesecima povećaju broj američkih vojnika koji obučavaju tajvanske snage na samoupravnom ostrvu, prema američkim zvaničnicima.

Nejasno je koliko će dodatnih američkih vojnika učestvovati u obuci, piše Si-En-En.

Tajvanska predsednica Caj Ing Ven rekla je u utorak gostujućoj delegaciji američkog Kongresa da će dve vojske sarađivati "još bliže" i planirati da "podstaknu vojnu razmenu".

- Pojačane vojne i ekonomske veze bile su u fokusu razgovora sa političkim, poslovnim i vojnim liderima. Kampanja dezinformisanja i uticaja Komunističke partije Kine protiv Tajvana takođe treba da se reši kroz dublju saradnju sa SAD - rekao je kongresni pomoćnik jednog demokratskog člana delegacije.

Čak i skromno povećanje broja vojnika na Tajvanu moglo bi da poveća tenzije sa Kinom, koja je poslednjih meseci posmatrala kako SAD jačaju svoje prisustvo oko ostrva, jačajući snage u obližnjoj Okinavi i Guamu. Kao odgovor, Kina je optužila SAD za podrivanje mira i stabilnosti u regionu.

Ove nedelje, državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi Kina mogla da pruži Rusiji podršku u ratu u Ukrajini. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova uzvratilo je da SAD i NATO blate Kinu.

Taiwan Ministry of National Defense via AP
 

Tajvan je verovatno najosetljivija tačka neslaganja u delikatnim odnosima između Pekinga i Vašingtona.

Prema podacima Ministarstva odbrane, SAD su poslednjih godina imale između 20 i 40 vojnika na Tajvanu. Većina njih su marinci, koji su zaduženi za ambasadu i diplomatsko obezbeđenje u defakto američkoj ambasadi, Američkom institutu na Tajvanu. SAD nemaju zvaničnu ambasadu na Tajvanu jer ne priznaju ostrvo kao nezavisnu naciju.

O proširenju obuke prvi je izvestio Volstrit žurnal.

Sekretar za štampu Pentagona general Patrik Rajder odbio je da komentariše planove za proširenje obuke tajvanskih snaga.

- Nemamo komentar o konkretnim operacijama, angažmanima ili obuci, ali bih istakao da naša podrška i odbrambeni odnosi sa Tajvanom ostaju usklađeni sa trenutnom pretnjom koju predstavlja Narodna Republika Kina - izjavio je Rajder.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike