Ruski ambasador u SAD hitno pozvan u Stejt department: Incident sa dronom i avionima napravio buru u Beloj kući

14.03.2023

19:37

0

Evropska komanda SAD tvrdi da se ruski avion Su-27 navodno sudario sa američkom dronom MQ-9

Ruski ambasador u SAD hitno pozvan u Stejt department: Incident sa dronom i avionima napravio buru u Beloj kući
Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države pozvale su ruskog ambasadora Anatolija Antonova u Stejt department povodom incidenta sa američkim dronom i ruskim vojnim avionima iznad Crnog mora, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Komandant združenih snaga NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli obavestio je saveznike alijanse o vazdušnom incidentu sa ruskim Su-27 i američkim dronom MQ-9 iznad Crnog mora, prenosi Rojters, pozivajući se na izvor u NATO-u.

Evropska komanda SAD tvrdi da se ruski avion Su-27 navodno sudario sa američkom dronom MQ-9, nakon čega se bespilotna letelica srušila u međunarodne vode u području Crnog mora.

Dron za nadzor MQ-9 Reaper američkog vazduhoplovstva oboren je u utorak ujutru iznad Crnog mora, nakon, kako je njena evropska komanda (EUCOM) opisala, „nebezbednog i neprofesionalnog presretanja“ koje su izvršila dva ruska aviona.

Platforma za „obaveštajne aktivnosti, nadzor i izviđanje“ „funkcionisala je u međunarodnom vazdušnom prostoru“ kada su se avioni približili, navodi se u saopštenju EUCOM-a. Jedan od Su-27 je „udario u elisu MQ-9“, pa su operateri oborili dron u more.

Profimedia
Su-27

- Nekoliko puta pre sudara Su-27 su bacali gorivo i leteli ispred MK-9 na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način - žalila se američka vojska, optužujući Ruse za „nekompetentnost“.

General Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi, rekao je da je dron „izvodio rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru“ i da je pad rezultirao „potpunim gubitkom“ MQ-9.

Kremlj i rusko Ministarstvo odbrane još nisu komentarisali navodni incident.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike