Lavrov predviđa dugogodišnji konflikt u Aziji: Ne mogu da zamislim da će se velike civilizacije pokoriti SAD kao Evropa

14.03.2023

18:43

0

Gurajući „blokovske strukture, kao što su AUKUS i infrastruktura NATO-a u Aziju“, zapadni lideri daju „ozbiljnu ponudu za konfrontaciju koja bi trajala dugo, mnogo godina“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov predviđa dugogodišnji konflikt u Aziji: Ne mogu da zamislim da će se velike civilizacije pokoriti SAD kao Evropa
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Širenje vojnog prisustva Zapada u Aziji rizikuje da izazove produženi sukob jer ljudi u regionu neće prihvatiti takav diktat, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Gurajući „blokovske strukture, kao što su AUKUS i infrastruktura NATO-a u Aziju“, zapadni lideri daju „ozbiljnu ponudu za konfrontaciju koja bi trajala dugo, mnogo godina“, rekao je on na skupu u Moskvi u utorak.

- Ne mogu da zamislim da se velike azijske civilizacije pokoravaju na način na koji je to, nažalost, učinila EU, i poslušno ispunjavaju plan Vašingtona - objasnio je Lavrov.

AUKUS, vojna alijansa koju čine Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Australija, reklamiran je kao mehanizam za suprotstavljanje uticaju Kine u azijsko-pacifičkom regionu kada je osnovan 2021.

Peking je ove nedelje ponovio svoje kritike na račun AUKUS-a i plana Kanbere da nabave podmornice na nuklearni pogon američke proizvodnje, navodeći rizik od nuklearnog širenja koji predstavlja tehnologija koja se koristi u plovilima.

Ranije ovog meseca, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji optužio je SAD da pokušavaju da izgrade „Indo-pacifički NATO“ i podstaknu tenzije između Pekinga i Nju Delhija. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin ranije je negirao da ima takve planove. Prošle godine vojni blok predvođen SAD pozvao je lidere Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda da prisustvuju ključnom samitu u Madridu u Španiji.

AP Photo/Denis Poroy
 

Tenzije između SAD i Kine rastu godinama, a Tajvan, samoupravno ostrvo, postaje žarište sukoba. Visoki američki zvaničnici redovno posećuju Tajpej protiv želja Pekinga. Administracija predsednika Džoa Bajdena odobrila je prodaju naprednog oružja ovom ostrvu, tvrdeći da je potrebno da se zaštiti od mogućeg kineskog napada.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je prošle nedelje da Vašington pokušava da nametne „svestrano obuzdavanje, opkoljavanje i potiskivanje“ njegove nacije.

Lavrov, koji je govorio na inauguracionom sastanku Međunarodnog pokreta rusofila, rekao je da Moskva nema običaj da naređuje drugim nacijama, za razliku od zapadnih zemalja.

Novu organizaciju, koju je ministar spoljnih poslova pozdravio u ime ruskog predsednika Vladimira Putina, predložio je bugarski političar Nikolaj Malinov, čije su simpatije prema zemlji dobro poznate. Putin mu je 2019. uručio Orden prijateljstva, rusko priznanje stranim državljanima za dostignuća u podsticanju međunarodne saradnje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike