Zelenski: Na istoku se vode teške borbe; Ekonomista: Sabotaža Severnog toka je "američka operacija"

14.03.2023

16:29 >> 00:49

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Zelenski: Na istoku se vode teške borbe; Ekonomista: Sabotaža Severnog toka je "američka operacija"
Copyright AP Photo/Libkos/Vadim Ghirda/Jose Luis Magana/ Russian Defense Ministry Press Service

Rat u Ukrajini – 383. dan. 

Silovite borbe vode se u Bahmutu.

Ruski gubernator saopštio da su četiri rakete oborene nad Belgorodom.

Moskva najavila novu rundu pregovora sa UN o izvozu žita. Američki "Politiko" piše da se naziru razmirice između Kijeva i Vašingtona.

Najvažnije činjenice

U toku je 383. dan rata u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

 

 

23.59 - Portal 24sedam završava blog za danas

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra. Hvala na pažnji. Laku noć!

 

23.18 - UN su primile k znanju izjavu Rusije o njenoj spremnosti da produži sporazum o žitu za 60 dana, navodi se u saopštenju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova nakon pregovora u Ženevi.

23.10 - Zelenski: Budućnost Ukrajine odlučuje se na istoku gde se vode teške borbe

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da se budućnost njegove zemlje odlučuje u istočnoj Ukrajini, gde su borbe veoma teške.

„Situacija na istoku je veoma teška i veoma bolna. Moramo da uništimo vojnu moć neprijatelja, i to ćemo i uraditi“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

22.45 - Američki ekonomista: Podrivanje Severnog toka bi mogla biti operacija američkih snaga

Podrivanje Severnog toka mogla bi da bude operacija američkih snaga, pošto je rukovodstvo zemlje „bilo potpuno nezadovoljno dugi niz godina“, rekao je američki ekonomista Džefri Saks u emisiji 60 minuta na TV kanalu „Rusija-1“.

Saks je podsetio na reči američkog predsednika Džoa Bajdena da ako Rusija započne neprijateljstva u Ukrajini, „neće više biti Severnog toka 2, on će biti završen”.

22.31 - Savet bezbednosti UN mora hitno da usvoji rezoluciju o formiranju nezavisne komisije za istragu eksplozija u Severnom toku, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

22.10 - EU ne zna gde da nađe municiju

Evropska unija se našla u ćorsokaku po pitanju obezbeđivanja Ukrajine potrebnom količinom municije, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.

„EU se našla u ćorsokaku oko pitanja kako da Kijevu obezbedi granate kalibra 155 milimetara koje su mu potrebne ove godine“, navodi agencija.

Kako navodi izdanje, takva municija se proizvodi u 11 zemalja NATO-a. Istovremeno, nije poznato da li će njihova preduzeća moći da povećaju obim proizvodnje u narednim mesecima, kao ni koliko oružja Evropska unija može da isporuči Ukrajini iz svojih zaliha, precizira se u članku.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel predložio je prošle nedelje da se izdvoji milijardu evra za hitne isporuke municije Oružanim snagama Ukrajine iz evropskih skladišti. Takođe je pozvao da se nađe još milijardu evra za zajedničku kupovinu granata u srednjoročnoj perspektivi.

20.03 - Katolička nadbiskupija u Moskvi: Poseta pape Rusiji bila bi dobra za tu zemlju

Poseta pape Rusiji bila bi blagodat, ne samo za katolike, već za celu zemlju, jer on iskreno voli ruski narod i duhovnu tradiciju, izjavio je danas generalni vikar Rimokatoličke nadbiskupije Majke Božje u Moskvi sveštenik Kiril Gorbunov, na desetogodišnjicu pontifikata pape Franje.

Kao i uvek, verujem da bi papina poseta bila veliki blagoslov ne samo za katoličku zajednicu, već i za celu Rusiju, jer on očigledno iskreno teži miru i voli naš narod i njegovu duhovnu tradiciju“, rekao je sveštenik za RIA Novosti.

19.39 - Nemačka: Završena obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje "leopardom"

U Nemačkoj je završena obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje nemačkim tenkovima "leopard 2", prenosi list Cajt.

Napominje se da je obuka Oružanih snaga Ukrajine trajala nekoliko nedelja. Prema pisanju lista, ukrajinska vojska će se vratiti u Ukrajinu u martu.

18.44 - Italijanska vlada optužila "Vagner" da stoji iza talasa migranata na Mediteranu

Italijanska vlada saopštila je danas da ruska privatna paravojna organizacija "Vagner", kako se tvrdi, stoji iza povećanog talasa brodova sa migrantima koji pokušavaju da pređu centralni Mediteran, kao deo strategije Rusije da uzvrati zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

Profimedia
 

Ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da se sada može sa sigurnošću reći da se eksponencijalno povećavanje migranata, koji dolaze sa afričkih obala, može smatrati delom strategije hibridnog ratovanja koje sprovodi "Vagner".

18.25 - Šojgu čestitao kineskim kolegama: Rusija i Kina su okosnica globalne stabilnosti u svetu

Bilateralni odnosi Rusije i Kine postali su okosnica globalne stabilnosti u uslovima rastućih geopolitičkih tenzija u svetu, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u čestici general-pukovniku Džang Juksiju, povodom njegovog reizbora za potpredsednika Centralnog vojnog saveta Kine.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 


„Bilateralni odnosi naših zemalja dostigli su danas novi, neviđeno visok nivo i postali oslonac globalne stabilnosti u uslovima rastućih geopolitičkih tenzija u svetu“, naveo je ruski ministar odbrane u telegramu.

18.06 - Mitropolit Pavle: Nećemo napustiti manastir

Monasi Kijevo-pečerske lavre kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) neće se pridržavati naredbe da napuste manastir na zahtev muzeja-rezervata koji je u nadležnosti Ministarstva kulture Ukrajine, rekao je nastojatelj Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavle.

 

 

 

17.07 - Rusi presecaju puteve za transport oružanih snaga Ukrajine


Ruske snage presecaju puteve za transport rezervi Oružanih snaga Ukrajine u Artjomovsk, rekao je borac iz grada.

Prema njegovim rečima, približavaju se železnici, preko koje Kijev prebacuje glavne rezerve u Časov Jar.

„Ovo je zapadna strana Bahmuta (ukrajinski naziv Artjomovsk), ispred nas je poznato naselje Časov Jar, odnosno tri kilometra dalje je železnica (koja snabdeva ukrajinske trupe)“, navodi agencija.

16.39 - EU produžila sankcije protiv Rusije za još šest meseci

Savet EU danas je odlučio da za još šest meseci, do 15. septembra, produži sankcije protiv onih koji su odgovorni za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

16.30 - Volstrit žurnal: Ukrajinske snage imaju značajne teškoće u bici za Bahmut

Ukrajinske snage imaju značajne teškoće u bici za Behmut zbog nedostatka pouzdanih transportnih puteva, piše Volstrit džurnal.

Kako se ističe, ukrajinske jedinice „trpe velike gubitke” uglavnom zbog činjenice da su rute koje su ranije korišćene za transport municije i evakuaciju ranjenika nedostupne, a alternativni pravci koji prolaze seoskim putevima su neprohodni za vozila na točkovima.

16.00 - Dumi dostavljen Nacrt zakona o faznom povećanju starosne granice za regrutovanje

Nacrt zakona o postepenom povećanju starosne granice za regrutovanje dostavljen je Državnoj dumi Rusije, a njime je predviđeno da donja starosna granica za regrutaciju bude povećana sa 18 na 21 godinu, a gornja sa 27 na 30 godina. 

Predlagači su naveli da se donja starosna granica za regrutaciju povećava zbog "zagarantovanog sticanja srednjeg opšteg, srednjeg stručnog i visokog obrazovanja“.

The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service via AP
Ruska duma

15.20 - Njujork tajms: Optužbe za ratne zločine protiv Rusije

Međunarodni krivični sud namerava da otvori dva slučaja navodnih ratnih zločina u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu i tražiće naloge za hapšenje nekoliko osoba, naveo je danas Njujork Tajms.

15.18 - Sastali se Putin i Kadirov

Vladimir Putin sastao se s čečenskim vođom Ramzanom Kadirovim kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini. Kadirov je rekao da čečenski borci "uspešno služe u zoni posebne vojne operacije" i ispunjavaju sve zapovesti do pobede".

13.51 - Gruzijski premijer poručio Zelenskom da se ne meša u unutrašnje stvari Gruzije

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili optužio je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se, komentarišući prošlonedeljne proteste u Tbilisiju, umešao u političku situaciju u Gruziji.

Zelenski je podržao demonstracije održane u Tbilisiju u znak protesta protiv predloženog zakona o stranim agentima, kojim, kako smatraju kritičari, gruzijska vlast najavila autoritarne promene.

- Kada čovek čija je zemlja u ratu podržava destruktivne akcije nekoliko hiljada ljudi ovde u Gruziji, to predstavlja direktan dokaz da je ta osoba umešana i motivisana da u Gruziji izazove promene - rekao je Garibašvili.

Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze
Protesti u Gruziji

13.35 - Si prvo kod Putina u Moskvi, a onda planira da razgovara sa Zelenskim?
 
Kineski predsednik Si Đinping planira da telefonom razgovara sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, prvi put od početka rata u Ukrajini, javlja Volstrit džornal, pozivajući se na upućene izvore.

Navodno, razgovor će verovatno biti obavljen posle Sijeve posete Moskvi narednog meseca, kada će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

13.10 - Preimenovanje Rusije - loš vic

Predlog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da se Rusija preimenuje u Moskoviju je loš vic, Ruska Federacija je velika sila i ostaće Rusija, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Znate, to se, najverovatnije, odnosi na smešne izjave ili slična rešenja. Ako se ne varam, već je bilo mnogo takvih šala na tu temu. Mislim da ovde nisu potrebne nove šale. Međutim, još jednom ponavljam, ovde se možete prema tome odnositi samo sa osmehom - rekao je on.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

12.56 - I pored sankcija trgovina između Belgije i Rusije nije opala

Trgovina između Belgije i Rusije nije opala, a prošle godine belgijske kompanije su u Rusiju izvezle 3,6 milijardi evra, dok je uvoz iz Rusije dostigao 12,8 milijardi evra, objavila je Agencija za spoljnu trgovinu Belgije za 2022. godinu.

Vrednost ovog uvoza zabeležila je rekordan rast (+64,7 odsto), u skladu sa naglim rastom cena gasa.

Međutim, čak i isključujući naftu i gas, uvoz iz Rusije ostaje visok. 

11.43 - Ukrajina je postala treći najveći uvoznik oružja u svetu

Ukrajina je postala treći najveći uvoznik oružja u svetu u 2022. godini, pokazuje nova studija Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma  (SIPRI).

Od 1991. do kraja 2021. godine, Ukrajina je uvezla mali broj teškog naoružanja, a u prethodnih pet godina, Ukrajina je činila dva odsto svetskog uvoza oružja, dodao je SIPRI.

Kako navodi "Kijev independent", uvoz oružja u Evropi povećao se za 47 odsto između 2013. i 2022. godine "zbog tenzija između Rusije i većine zemalja EU".

AP Photo/Libkos
 

11.38 - Kremlj: Još nema preduslova za mirovne pregovore o Ukrajini

Ruski ciljevi u Ukrajini trenutno mogu biti postignuti samo vojnim putem, još nema preduslova za mirovne pregovore, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

7.20 - Četiri rakete oborene iznad Belgoroda u Rusiji, jedna osoba povređena

Ruska vazdušna odbrana oborila je četiri rakete iznad Belgoroda, na granici s Ukrajinom, a tom prilikom povređena je jedna žena, saopštio je danas gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Naša vazdušna odbrana oborila je četiri rakete iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Posledice na tlu se razjašnjavaju. Već je prijavljena jedna povređena osoba. Na lice mesta poslata je hitna pomoć -  napisao je Gladkov na Telegram kanalu.

Kako je naveo, pričinjena je i šteta na dva stambena objekta. Gladkov nije naveo ko je ispalio rakete, ali je u prethodnim slučajevima optuživao ukrajinske snage sa druge strane granice, podseća Rojters.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike