Zaharova: Evropa je "ugasila" kada je dozvolila Vašingtonu da upravlja njenom politikom

12.03.2023

23:42

0

Autor: M. Vu.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu

Zaharova: Evropa je "ugasila" kada je dozvolila Vašingtonu da upravlja njenom politikom
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu, koji je nedavno izjavio da "oni u Italiji koji govore o miru, a ne o oružju, žele da Ukrajina prestane da postoji".

- Pre neki dan u italijanskim listovima Republika i Stampa ponovo su preneli Kulebu. On je licemerima nazvao one Italijane koji se zalažu za rešavanje sukoba sa Rusijom pregovorima, a ne na bojnom polju. Po njegovom shvatanju, ovo gledište nije ništa drugo do želja da njegova zemlja porazi i prestane da postoji: "ne mir, već natpis počivaj u miru na grobu Ukrajine" - napisala je ona na Telegramu.

Ona je kritikovala i Kulebin komentar, koji je on izrekao nakon što su se u medijima pojavili navodi da su u Švajcarskoj uspostavljeni kontakti između predstavnika Rusije i Ukrajine.

On je tom prilikom rekao da "ako tamo ima Ukrajinaca, oni ne predstavljaju našu vladu".

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

- Ovo je posebno smešno, s obzirom na to da je cela postmajdanska vlada Ukrajine natrpana strancima koji ne predstavljaju nikog od Ukrajinaca, već samo interese zapadnih uticajnih grupa. A čak i tada, ponekad nije bilo potrebno zamišljati: kako je Bajden održao sastanak vlade u Kijevu, svi se dobro sećaju - napisala je Zaharova.

Komentarišući Kulebine navode da Italijani nemaju pravo da od Ukrajine traže da se odrekne svojih teritorija ako oni nisu spremni da se odreknu Pijemonta, Sardinije, Kalabrije ili Alto Adiđea, Zaharova je napisala da Italijani nisu maltretirali stanovnike tih oblasti niti su tamo slali tenkove.

Na Kulebin komentar da bi "poraz Ukrajine značio i kraj Evrope u sadašnjem obliku", Zaharova je rekla da je "Evropa je završila onda kada je Evropska unija dozvolila Vašingtonu da upravlja njenim političkim institucijama i konačno se potčinila NATO-u."

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike