„Putin je zao, a mi se samo branimo“: Mediji objavili „deset pravila propagande“ koje koristi Kijev

11.03.2023

22:57

0

Autor: M. Vu.

Ukrajina aktivno koristi „deset pravila propagande“ koje je pobrojao britanski pisac Artur Ponsonbi

„Putin je zao, a mi se samo branimo“: Mediji objavili „deset pravila propagande“ koje koristi Kijev
Ilustracija - Copyright AP Photo/Daniel Cole

Ukrajina aktivno koristi „deset pravila propagande“ koje je pobrojao britanski pisac Artur Ponsonbi još početkom 20. veka, piše „Dejli Rekoning“.


Reč je o sledećim pravilima:

1. Mi ne želimo da ratujemo, samo se branimo.
2. Za pokretanje rata kriva je druga strana.
3. Pokretač naših neprijatelja je zlo.
4. Mi branimo visoke vrednosti, a ne sopstvene interese.
5. Neprijatelj namerno vrši zločine, mi samo grešimo.
6. Neprijatelj koristi oružje zabranjeno međunarodnim pravom.
7. Mi praktično nemamo gubitaka, neprijatelj je taj koji je isrcpljen.
8. Naučnici i kulturni radnici nas podržavaju.
9. Naša stvar je sveta.
10. Oni koji su protiv naše propagande su izdajnici.


Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, list piše:

„Samo pogledajte vesti. Svakodnevnim pregledom vesti, može se uočiti tri ili više ovih propagandnih pravila. Nekih dana šest ili sedam. A, nekim danima svih deset.“

Autor članka skreće pažnju na tvrdnje Kijeva da je Rusija iznenada napala Ukrajinu. Međutim, autor podseća kako je ruski predsednik Vladimir Putin još pre početka sukoba upozoravao NATO da će njegovo širenje na Ukrajinu biti prelazak „crvene linije“.

U članku se naglašava da su tokom mnogo godina, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz Alijanse naoružavali i obučavali ukrajinsku vojsku, te da se zbog toga ne može tvrditi da sukob nije bio isprovociran.

Izdanje skreće pažnju i na zvučne izjave da je pomaganje Ukrajini – „plemeniti cilj“. Međutim, ističe se da je sve više informacija o krađi znatnog dela te pomoći.

- Nisu retka ni saopštenja u zapadnim i ukrajinskim medijima o masovnim ubistvima civila, koje je navodno počinila ruska vojska. Ali, nakon dublje istrage postaje jasno da su ona veoma sumnjiva - ističe autor.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

U članku se, takođe skreće pažnja na naslove u novinama u kojima se Putin bukvalno naziva zlim. Prema autorom mišljenju, to nije ništa drugo, nego propaganda.

„Dejli Rekoning“ naglašava da je Ukrajina ranije optuživala Rusiju za upotrebu zabranjenog oružja, ali da nikakve dokaze nije pružila. Istovremeno, navodi autor, postoje dokazi da se upravo ukrajinska vojska spremala da koristi takvo oružje.

Na Zapadu su objavljena saopštenja o desetinama hiljada poginulih i ranjenih na ruskoj strani, piše izdanje, mada su zapadni mediji, koji su vršili sopstvena istraživanja o tome, objavljivali su mnogo manje brojke.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike