Predstavljeno oružje palo u senku zbog nje: Zbog čega je ćerka Kim Džong Una ukrala šou na vojnoj paradi Severne Koreje?

11.02.2023

20:10

0

Iako je prikazan veliki broj interkontinentalnih balističkih raketa, sve oči su bile uprte u nju

Predstavljeno oružje palo u senku zbog nje: Zbog čega je ćerka Kim Džong Una ukrala šou na vojnoj paradi Severne Koreje?
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je pokazala dosad najveći broj interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), za koje mnogi analitičari kažu da bi potencijalno mogle da budu izazov za odbrambeni sistem SAD.

Nekoliko desetina ICBM dugog dometa prikazano je na vojnoj paradi održanoj u sredu.

Lider Kim Džong Un viđen je na ponoćnoj paradi sa svojom ćerkom Kim Ju Ae, za koju se veruje da ima 10 godina i koja je sve pratila sa balkona sa njim.

Pojava Kim Ju Ae još jednom je podstakla spekulacije da se ona predstavlja kao naslednica svog oca.

Moćne rakete

Broj raketa dugog dometa prikazanih na paradi izazvao je zabrinutost. Analitičari kažu da bi toliki broj projektila, koji u teoriji mogu pogoditi čak i kopno SAD, mogao potencijalno da nadjača američku nuklearnu odbranu ako bi svaki projektil nosio više bojevih glava.

Mediji Severne Koreje nisu izneli detalje, ali su rekli da takav arsenal pokazuje „moćne sposobnosti zemlje za odvraćanje od rata i kontranapade“.

Agencia Central de Noticias de Corea/Korea News Service vía AP, Archivo
Hvasong-17

Na fotografijama koje su severnokorejski mediji objavili u četvrtak ujutru moglo se videti nekoliko desetina ICBM-a na centralnom trgu u Pjongjangu - u pratnji vojnika.

Neki analitičari koji se bave proučavanjem Severne Koreje rekli su da se na paradi mogao videti i novi ICBM lanser, za koji se činilo da je dizajniran da prihvati raketu na čvrsto gorivo.

Rakete na čvrsto gorivo mogu se lansirati brže od raketa na tečno gorivo, od kojih je teško odbraniti se.

Međutim, Kimov režim nikada nije uspešno testirao rakete na čvrsto gorivo dugog dometa.

- Ovo je jedan od glavnih ciljeva nuklearne modernizacije Severne Koreje - rekao je Ankit Panda, specijalista za nuklearnu politiku iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

- Trebalo bi da očekujemo prve testove raketa na čvrsto gorivo većeg dometa u narednim mesecima - rekao je on za Bi-Bi-Si.

On je dodao da proširenje arsenala severnokorejskih ICBM-a predstavlja potencijalno "ozbiljne izazove vojnog planiranja" za SAD u sukobu, jer bi Vašingtonu bilo teško da unište sve severnokorejske mobilne interkontinentalne balističke rakete.

Profimedia
 

Parada je usledila nakon godine u kojoj je Severna Koreja oborila rekord u broju testiranja raketa, što je dovelo do dodatnog rasplamsavanja tenzija na Korejskom poluostrvu.

Državna korejska centralna novinska agencija izvestila je da je parada naglasila sposobnost zemlje da se suoči sa svojim neprijateljima - „nuklearka za nuklearku, konfrontacija za konfrontaciju“.

Nuklearna naslednica

Na fotografijama koje su u sredu obišle svet Kim Džong Un se može videti u crnom kaputu sa šeširom dok gleda redove vojnika koji drže bajonete i salutira dok trupe i raketne jedinice paradiraju pored.

Paradu je posmatrao rame uz rame sa ćerkom Kim Ju Ae na balkonu.

Visina na kojoj je ona bila dala je još jedan povod za diskusiju posmatrača.

Profimedia
 

Na fotografijama državnih medija ona zauzima centralno mesto na banketu pre parade sa vojnim vođama, gde je sedela u centru između oca i majke Ri Sol Ju, što je mesto koje je obično rezervisano za lidera Severne Koreje.

Trojka je prikazana nasmejana pored najviših vojnih komandanata. Ri je ovom prilikom nosila ogrlicu sa priveskom u obliku balističke rakete "hvasong-17", najveće rakete Severne Koreje koja je probno lansirana prošle godine.

Dok neki analitičari kažu da ovo ukazuje da je Kim izabrao Ju Ae za naslednika, drugi smatraju da država možda prikazuje severnokorejskog lidera kao „porodičnog čoveka“.

- Uključivanje Kimove ćerke u banket bilo je teško propustiti. Državni propagandisti Severne Koreje očigledno pokušavaju da predstave Kim Džong Una kao porodičnog čoveka, ali isključivanje njegove druge ćerke posebno je zanimljivo - rekao je Martin Vilijams, stariji saradnik u Stimson centru koji se fokusira na Severnu Koreju.

Kim Džong Un navodno ima najmanje troje dece, uključujući starijeg sina i mlađu ćerku. Veruje se da je Ju Ae njegovo drugo dete.

Prvi put se pojavila u javnosti pre tri meseca, u novembru, kada ju je otac odveo na lansiranje velike interkontinentalne rakete.

Iako bi isticanje naslednice moglo da bude slučaj, prerano je iznositi zaključke, rekao je Vilijams za Bi-Bi-Si.

Profimedia
 

Panda je, sa druge strane, istakao da bi češće pojavljivanje Ju Ae poslednjih meseci moglo da ukaže na to da Kim očekuje da nuklearni poduhvat njegove zemlje opstane više generacija.

Izveštaj Korejske centralne novinske agencije (KCNA) opisuje pojavljivanje Kima i „njegove poštovane“ ćerke na banketu u utorak uveče kao „ostvarenje sna" prisutnih vojnih zvaničnika.

Na slikama koje su objavile državne novine "Rodong Sinmun" prikazana je devojčica kako hoda pored Kima i svoje majke, dok su ulazili u prostoriju za banket, a vojni oficiri aplaudirali.

U zemlji u kojoj su porodica Kim i vojska moćni, prisustvo devojke na tako važnom događaju šalje jasne signale, rekao je Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu.

- Razmetljivim uključivanjem supruge i ćerke, Kim želi da posmatrači u zemlji i inostranstvu vide njegovu porodičnu dinastiju i severnokorejsku vojsku kao neopozivo povezane - rekao je on.

Drugi posmatrači su rekli da je jasno da je Kim izabrao svog naslednika, potvrđujući spekulacije koje su započele pojavom devojčice na novembarskom probnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete.

Južnokorejski poslanik i sekretar Nacionalne obaveštajne službe Ju Sang Bum rekao je nakon tog lansiranja da se mislilo da je devojčica Ju Ae.

Na fotografijama se vidi kako njih dvoje hodaju ruku podruku pri obilasku masivne rakete, a državni mediji su Kimovu ćerku nazvali „voljenom“.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Severnokorejski državni mediji objavili su priču kasnije tog meseca sa slikama Kima i njegove ćerke, opisujući je kao njegovo „omiljeno“ dete, rekao je Čeong Seong Čang, viši analitičar Instituta Sejong u Južnoj Koreji.

- Uzimajući ovo u obzir, više nema sumnje da je Kim Ju Ae izabrana za naslednika Kim Džong Una i potrebno je obratiti pažnju na to kako će to uticati na unutrašnju i spoljnu politiku Severne Koreje u narednom periodu i kako će Severnokorejci prihvatiti naslednika četvrte generacije - rekao je Čeong.

Sedam decenija vladavine

Vladavina porodice Kim u Severnoj Koreji seže do 1948. godine, kada je Kim Il Sung došao na vlast nakon Drugog svetskog rata.

Kada je umro 1994. godine, njegov sin Kim Džong Il preuzeo je kontrolu nad zemljom. Kim Džong Un je došao na vlast u decembru 2011. godine nakon smrti Kim Džong Ila, njegovog oca.

Nema naznaka da će Kim Džong Un uskoro preneti vođstvo.

Dok je Kimov režim ranije održavao slične bankete za vojsku, fotografije sa događaja od utorka bile su raskošnije nego ikad ranije.

- Kimov raskošan banket kao komemoracija oružanim snagama ima cilj da pokaže da su oficiri veoma poštovani u društvu i da država stoji iza vojnika - rekao je Isli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike