Južna Koreja tvrdi: Ćerka Kim Džong Una verovatno neće biti njegova naslednica

15.02.2023

13:37

0

Spekulacije o njenom statusu dodatno su se intenzivirale otkako je nedavno zauzela centralno mesto na velikoj vojnoj paradi u Pjongjangu

Južna Koreja tvrdi: Ćerka Kim Džong Una verovatno neće biti njegova naslednica
Ri Sol Ju, Kim Ju Ae i Kim Džong Un - Copyright Profimedia

Južna Koreja saopštila je u sredu da je još preuranjeno da se utvrdi da li se nedavno predstavljena ćerka severnokorejskog lidera Kim Džong Una priprema da bude naslednica svog oca.

Spekulacije o statusu Kimove ćerke, koja se navodno zove Kim Ju Ae i stara je oko 10 godina, dodatno su se intenzivirale otkako je nedavno zauzela centralno mesto na velikoj vojnoj paradi u Pjongjangu i pojavila se na poštanskim markama koje će uskoro biti objavljene.

Tokom sastanka parlamentarnog odbora u Seulu ministar za ujedinjenje Kvon Jangse, najviši zvaničnik Južne Koreje za Severnu Koreju, doveo je u pitanje uverenje da se ona priprema za sledećeg lidera Severne Koreje.

Kvon je naveo relativno mlade godine Kim Džong Una, prošlog meseca je napunio 39 godina, i hijerarhiju moći u Severnoj Koreji kojom dominiraju muškarci.

- Postoje stavovi da njena pojavljivanja imaju za cilj da govore o naslednoj tranziciji moći. Ali s obzirom na godine Kim Džong Una i činjenicu da je Severna Koreja mnogo patrijarhalnija od Južne, postoji i mnogo pitanja o tome da li je Severna Koreja spremna da ima ženu na vlasti - rekao je Kvon poslanicima.

Profimedia
 

Kvon je dodao da su ponovljena pojavljivanja devojčice poslednjih meseci verovatnije imala za cilj da ojačaju javnu podršku Kimovoj vladajućoj porodici i da se pripreme za budući nasledni prenos moći.

Južnokorejski mediji spekulišu da Kim Džong Un ima i sina koji je stariji od Kim Ju Ae i treće dete, verovatno ćerku. Ali Kvon je istako da je samo Kim Ju Ae zvanično potvrđeno dete svog oca.

Severna Koreja je predstavila Kim Ju Ae u novembru kad je sa svojim ocem gledala test interkontinentalne balističke rakete. Od tada je imala četiri druga javna nastupa, uključujući prošlonedeljnu vojnu paradu.

Državni mediji su je nazvali Kimovim „omiljenim“ ili „poštovanim“ detetom i objavili su niz fotografija i video-snimaka koji pokazuju njenu bliskost sa ocem. Viđena je kako dodiruje Kimov obraz na osmatračnici za vojnu paradu i kako sedi na počasnom mestu na ranijem banketu dok su pored nje roditelji i generali, što je, kako posmatrači kažu, bilo nezamislivo u Severnoj Koreji jer je Kim predmet kulta ličnosti i tretira se kao bog u Severnoj Koreji.

Profimedia
 

Dizajn poštanskih markica koje je objavila severnokorejska državna kompanija Korea Stamp Corporation ranije ove nedelje takođe pokazuju da je Kim Ju Ae predstavljena na pet od osam novih marakica koje će biti puštene u opticaj od petka kako bi se proslavilo novembarsko testiranje interkontinentalne balističke rakete Hwasong-17, kojem je prisustvovala.

Na markicama su ranije objavljene fotografije na kojima se vidi devojčica koja drži oca za ruku dok su hodali blizu projektila i koja pored oca pozira za fotografije ispred reda vojnika koji aplaudiraju.

Nakon njenog prvog pojavljivanja u javnosti Nacionalna obaveštajna služba, glavna špijunska agencija Južne Koreje, rekla je zakonodavcima da je ona Kimovo drugo dete, tvrde neki od zakonodavaca koji su prisustvovali brifingu iza zatvorenih vrata. Špijunska služba je kasnije saopštila da veruje da Kim Džong Un, vodeći svoju ćerku na javne događaje, ima za cilj da pokaže javnosti svoju rešenost da preda vlast nekom od svoje dece u budućnosti, iako je ocenila da pojavljivanje mlađeg Kima ne mora da znači ona bi nasledila svog oca.

Profimedia
 

Od svog osnivanja 1948. godine Severnom Korejom sukcesivno vladaju muški članovi porodice Kim. Spoljne studije pokazuju da samo deo najviših severnokorejskih zvaničnika čine žene, uključujući mlađu sestru Kim Džong Una, Kim Jo Džong, i ministarku spoljnih poslova Čoe Son Hui.

Pre nego što je Kim Džong Un preuzeo vlast krajem 2011. godine njegov otac Kim Džong Il je vladao 17 godina, a pre njega je njegov otac i osnivač države Kim Il Sung vladao 46 godina.

- Prerano je za pretpostaviti da će ona biti njegov naslednik, jer je sin oduvek nasleđivao tron u Severnoj Koreji. Tako da još ne znamo da li je Kim Džong Un voljan da prekine tradiciju u pogledu pola svog naslednika ili će ona igrati ključnu ulogu u podršci onome koga Kim bude imenovao - rekao je Dujeon Kim, viši analitičar Centra za novu američku bezbednost u Vašingtonu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike