Kako živi ćerka Kim Džong Una: Uživa u luksuznim vilama, retko ko zna kuda se kreće, a za razliku od ostale dece - ima i pristup internetu

03.12.2022

20:18

0

Vreme provodi u velikim zdanjima do kojih dolazi podzemnim tunelima, a pretpostavlja se da, iako je u izolaciji, živi raskošnije nego druga deca i da su joj dostupne mnoge stvari koje njima nisu

Kako živi ćerka Kim Džong Una: Uživa u luksuznim vilama, retko ko zna kuda se kreće, a za razliku od ostale dece - ima i pristup internetu
Ju Ae i Kim Džong Un - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Ćerka severnokorejskog lidera Kim Džong Una, devetogodišnja Ju Ae, koja je predstavljena prvi put javno prošle nedelje, kada se pojavila držeći se za ruke sa svojim ocem kako bi posmatrala lansiranje nove interkontinentalne balističke rakete, verovatno ima neobičan, ali dobar život, tvrde analitičari upućeni u prilike u Severnoj Koreji.

Veruje se da ima brata i sestru i da je brat stariji, a sa porodicom živi u njihovoj ogromnoj vili na moru u Vonsanu, u provinciji Kangvon. Luksizno imanje ima bazene, teniske i fudbalske terene, tobogane i sportski stadion i nalazi se na prelepim plažama na istoku zemlje sa izlazom na Japansko more.

Osim ove rezidencije, porodica širom zemlje ima oko 15 drugih vila i palata, do kojih putuje preko razrađenog podzemnog sistema tunela i železnica dizajniranog tako da izbegne radoznale strane obaveštajne satelite, tvrde stručnjaci koji proučavaju Severnu Koreju.

Državni mediji nisu objavili njeno ime, ali devojku je 2013. identifikovala penzionisana NBA zvezda Denis Rodman, koji je rekao da je držao Ju Ae tokom „opuštajuće“ posete svom drugu Kim Džong Unu.

Ju Ae njeni roditelji navodno posvećuju dosta pažnje, kaže Majkl Mejden, saradnik u Stinson centru i stručnjak za Severnu Koreju.

- Ona ima veoma lep život. Ju Ae i njeni brat i sestra imaju svoje dadilje i spremačice, ali se takođe mnogo druže sa roditeljima. Tata Kim Džong Un je opasan čovek, ali je takođe veoma pažljiv prema svojoj deci. Kada ste diktator, možete da birate kako ćete provoditi vreme - rekao je Mejden za „Njujork post“.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Kim Džong Un (40) vrhovni je vođa Severne Koreje od 2011. godine, a na tom mestu nasledio je svog oca Kim Džong Ila i dedu Kim Il Sunga, osnivača države. Za razliku od svojih prethodnika, koji su bili serijski preljubnici, smatra se da je Kim Džong Un veran svojoj ženi Ri Sol Ju.

Prvo pojavljivanje

Ju Ae je posmatrala lansiranje nove interkontinentalne balističke rakete sa svojim roditeljima i vladinim zvaničnicima okupljenim na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu, što je privuklo veliku pažnju sveta jer je ona prvo dete koje je severnokorejski lider predstavio.

Fotografije koje su nastale tom prilikom pokazuju kako Kim iz daljine posmatra lansiranje zajedno sa svojom ćerkom, koja je nosila belu jaknu i crvene cipele, dok je kosu vezala u rep.

- Kada pogledate fotografiju na kojoj je drži za ruku, možete uočiti određeni stepen intimnosti i možete videti da je to nešto na šta je navikla. Ovo nije samo fotografija - rekao je Mejden.

U isto vreme, to je „izrežirana fotografija", objasnio je Mejden.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

- Severna Koreja voli da ubije pet muva jednim udarcem svojim porukama. Mislim da je naklonost stvarna, ali oni očigledno pokušavaju da humanizuju Kim Džong Una i da ga učine što ljudskijim. Njegov otac je gajio auru misterije. Nekada je govorio: „Kada nas neprijatelj pogleda, treba da gleda u maglu.“ Ali sada, izgleda, žele manje misterije, i da Kim izgleda kao normalan porodičan čovek. On se udaljava od taktike svog oca - kazao je Mejden.

Severna Koreja takođe želi da pošalje poruku svetu da je porodica Kim čvrsto ukorenjena na poziciji vladara zemlje - poput monarhije.

Kimovi su dugo tvrdili da imaju ono što zovu „krvna loza planine Pektu“. Planina Pektu nalazi se na severu zemlje i najviša je, najsvetija tačka na poluostrvu za sve Korejce. Tu se kaže da je duhovni osnivač Korejaca Dangun, sin boga i medveda, rođen 2333. godine pre nove ere.

- Kim Džong Un na ovim fotografijama sa svojom ćerkom poručuje: Moj režim ne ide nikuda, naviknite se na to. Kimov režim i Severna Koreja planiraju da opstanu i evo sledeće generacije. Ni nuklearne bombe ne idu nikuda - rekao je za Šon King, stručnjak za Aziju u „Park Strategies".

Dobar život, ali ni blizu onog koji je tata imao

King je takođe rekao da Ju Ae i njeni brat i sesta žive dobrim životom na osnovu onoga što stranci mogu da vide.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Kim Džong Un i Ju Ae

- Porodica živi veoma ekskluzivnim, zabarikadiranim životom u ovim palatama. To je zatvoren život, ali dobar. Ipak, mnogo toga što porodica radi nije tajna samo za nas, to je tajna i za njihov narod - rekao je on.

Za razliku od njenog oca, malo je verovatno da će Ju Ae ili njena braća i sestre studirati u inostranstvu.

Kim je sa 12 godina poslat u otmenu privatnu školu u Bernu, u Švajcarskoj, koju je stariji brat već pohađao, usred razorne severnokorejske gladi 1996. koja je ubila do tri miliona ljudi. O njemu je brinula tetka koja se predstavljala kao njegova majka, a kasnije je prebegla u SAD, gde je vodila radnju za hemijsko čišćenje na Menhetnu.

Jedan od njegovih drugova iz razreda u školi Libefeld-Stajnhelcli opisao je Kima kao rezervisano dete koje je znalo da bude temperamentno i opsednuto košarkom, posebno Majklom Džordanom. Takođe je voleo filmove Žan-Kloda van Dama.

Kim je bio toliko lud za košarkom da je ponekad spavao sa loptom pored kreveta, rekla je njegova tetka. Nosio je NBA dresove, imao je ogromnu kolekciju skupih patika i markirane trenerke, ali nikada farmerke, jer su bile znak omraženog kapitalizma.

Ju Ae verovatno neće studirati u inostranstvu jer je njena porodica danas zabrinutija za bezbednost svojih članova, ali će imati pristup spoljašnjem svetu na način na koji obična severnokorejska deca nikada neće, rekao je Mejden.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

- Severnokorejske elite imaju neometan pristup spoljnom svetu. Kim Džong Un stalno gleda Si-En-En. Odrastao je gledajući „Matriks“ i slušajući Prinsa i Madonu. Umovi njegove dece su možda malo zatvoreniji, ali Ju Ae ima pristup internetu, uveravam vas - zaljučio je Mejden.

I druga ćerka uočena u javnosti?

Severnokorejski vođa Kim Džong Un navodno ima i drugu ćerku koju drži daleko od radoznalih očiju javnosti, ali su strani mediji ubeđeni da se ona u septembru prvi put pojavila pred kamerama.

Kamera se u više navrata fokusirala na devojčicu, a baš nju je Ri Sol Ju posle nastupa pozdravila.

Kada su se deca okupila oko severnokorejskog lidera, samo je devojčica Kim bila smirena, i jednu drugaricu je uhvatila za ruku kada mu se previše približila.

Osim toga, od svih devojčica jedina je imala puštenu kosu i nosila je bele čarape. U jednom trenutku kamera je zabeležila kada je Kimova sestra Kim Jo Džong brisala suze dok je devojčica obučena u roze haljinu nastupala sa ostalom decom, koja su nosila školske uniforme.

Njeno lice je ponovo prikazano 19. novembra, samo nekoliko sati nakon što je prava Kim Ju Ae debitovala na severnokorejskoj televiziji.

Ali nekoliko sati kasnije, kada je isti televizijski kanal ponovio taj snimak, lice devojčice je zamenjeno.

NK njuz, veb-sajt koji prati zemlju iz susedne Južne Koreje, rekao je da je promena otkrila da je režim „osetljiv na njen imidž”.

To možda sugeriše da je Kim Džong Un „osećao neprikladnim“ emitovanje snimaka svoje nepredstavljene druge ćerke tako brzo nakon što je svetu pokazao svoju prvu.

Međutim, drugi su sugerisali da režim možda signalizira da ona ipak nije Kimova ćerka.

- Veoma je verovatno da su državni mediji montirali snimak devojčice kako bi razjasnili zabunu i dezinformacije. Da je zaista bilo pogrešnih shvatanja, bilo bi u interesu kadrova režima da se to razjasni - smatra Mejden.

Misteriozna supruga

Profimedia
Ri Sol Ju i Kim Džong Un

Iz života Ri Sol Ju pre nego što se udala za severnokorejskog lidera ne zna se mnogo detalja. Veruje se da to nije ni njeno pravo ime, a rođena je između 1985. i 1989. godine. Bila je navijačica i pevačica, a pre nego što se udala, morala je da pohađa prestižni Univerzitet Kim Il Sung na kome se šest meseci učila kako da bude prva dama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike