Moćni "Iskander": Od ovog jermenskog oružja strepi Azerbejdžan, ali i SAD (VIDEO)

19.10.2020

10:18 >> 10:58

0

Autor: M. I.

Ovaj raketni sistem ima domet do 500 kilometara

Moćni "Iskander": Od ovog jermenskog oružja strepi Azerbejdžan, ali i SAD (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube, RT

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da njena zemlja može biti primorana da upotrebi oružje velikog dometa. Kako se pretpostavlja, ona je najverovatnije mislila na sistem “Iskander”, koji jermenska vojska poseduje.

– Ministarstvo odbrane upozorava da su jermenske oružane snage primorane da upotrebe vatreno oružje i vojnu tehniku velikog dometa za uništavanje ljudstva, pokretne i nepokretne imovine, vojne tehnike na velikim površinama – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izjavio je juče da Oružane snage Azerbejdžana imaju adekvatan odgovor na moguću primenu sistema „Iskander” od strane Jermenije, ali nije jasno čime bi njegova zemlja mogla da odgoviri na ovo visokosofisticirano oružje.

Podsetimo, sukobi u neprizantoj republici Nagorno-Karabah nastavljeni su i danas.

Šta je “Iskander”?

Kako piše Srbija danas, “Iskander” je univerzalni i višenamenski sistem sa kojeg se mogu ispaljivati krstareće i balističke rakete, što omogućava da se taj sistem koristi kako u lokanim konfliktima, tako i u visokopreciznim operacijama, ali i u slučaju masovnog konflikta i velikog rata.

Predstavljanje ovog sistema izazvao je veliku nervozu na Zapadu. Prema pisanju specijalizovanih vojnih časopisa, “Iskander” je po preciznosti pogađanja, razornoj moći, kratkoj pripremi za gađanje i drugim parametrima neprikosnoven u svetu. Vojni eksperti ističu da su ovi sistemi napredno oružje koje nema pandan u arsenalu zapadnih vojski, a može da nosi i nuklearne bojeve glave.

“Iskander” može da uništava neprijateljske raketne sisteme, višecevne raketne bacače, dalekometnu artiljeriju, komandna mesta i čvorišta veze, avione i helikoptere na aerodromima, na rastojanjima do 500 kilometara.

Savremeni ruski raketni kompleksi su specifični po tome što se na jednu raketu, zavisno od potrebe, mogu postavljati različite bojeve glave, kao i razni sistemi navođenja

– Na balističkim raketama koriste se kasetne bojeve glave, a može biti postavljena i visokoeksplozivna bojeva glava. Za tako napredan sistem kao što je Iskander bilo bi čudno da ne postoji i bojeva glava sa nuklearnim punjenjem. Slična situacija je i sa krstarećim raketama koje se takođe mogu ispaljivati sa tog sistema – rekao je vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

Koliko je “Iskander” moćan, govori i činjenica da za ovaj sistem postoji modifikacija balističke rakete koja se čak može koristiti kako bi prodrla pod zemlju i kako bi uništila utvrđenja ili ojačane temelje kontrolnih punktova neprijatelja.

„Iskander“ izazvao nervozu i u SAD

Raketa za “Iskander” je bila uzrok pogoršanja odnosa Moskve i Vašingtona. Amerikanci su kao formalni povod za izlazak iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa naveli to što su Rusi testirali krstareću raketu 9M729 za kompleks “Iskander-M”. Amerikanci su tvrdili da raketa ima znatno veći domet od dozvoljenog po dogovoru koju su pre više od tri decenije sklopili američki predsednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov.

Rusija je, s druge strane, tvrdila da je domet te rakete do 480 kilometara i za to je čak iznela dokaze, ali to nije sprečilo SAD da se povuku iz sporazuma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike