Bakingemska palata objavila detalje krunisanja kralja Čarlsa: Svečanost će biti skromnija od krusanja kraljice Elizabete

22.01.2023

07:25

0

Palata je saopštila da će samo krunisanje biti ''svečana verska služba, kao i prilika za proslavu'', kao i da će ceremoniju voditi kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi

Bakingemska palata objavila detalje krunisanja kralja Čarlsa: Svečanost će biti skromnija od krusanja kraljice Elizabete
kralj Čarls III - Copyright Profimedia

Bakingemska palata objavila je detalje krunisanja kralja Čarlsa III, za koje se očekuje da će biti manje ekstravagantno od ceremonije krunisanja njegove majke kraljice Elizabete pre 70 godina.

Novi kralj će biti krunisan u subotu 6. maja, kada će biti upriličen ''Koronacioni veliki ručak'', narednog dana će biti održan ''Koronacioni koncert'', a i u ponedeljak nakon koncerta takođe će biti praznik, kada će javnost biti pozvana da se pridruži u ''velikoj pomoći'', odnosno dobrotvornom radu u lokalnim zajednicama, prenosi Si-En-En.

Palata je saopštila da će samo krunisanje biti ''svečana verska služba, kao i prilika za proslavu'', kao i da će ceremoniju voditi kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi.

Kako navodi Ci-En-En, stručnjaci smatraju da će Čarlsovo krunisanje biti skromnije od onog njegove majke kraljice Elizabete pre 70 godina, a pretpostavlja se da neće biti nekih elemenata ceremonije iz feudalnih vremena.

Čarls i njegova supruga Kamila, stići će u Vestminster u takozvanoj ''Kraljevoj povorci'' iz Bakingemske palate, a vratiće se u pratnji drugih članova kraljevske porodice.

U ovom trenutku palata nije precizirala koji će se članovi kraljevske porodice pojaviti u povorci i na balkonu, nakon što se princ Endru povukao iz javnosti zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a princ Hari objavio memoare sa kontroveznim detaljima, navodi američka TV mreža.

Britanska istoričarka Kejt Vilijams navela je da bi Čarlsu pomoglo u pogledu njegovog imidža kada bi princ Hari njegova supruga Megan bili na ceremoniji krunisanja.

''Veoma loše će izgledati ako Hari tamo ne bude, jer je on još visoko u naslednom redu za tron'', rekla je Vilijams.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike