Princ Hari otkrio detalje o poslednjem danu kraljice Elizabete: Ko mu je javio da joj je loše i gde je bio kad je video vest da je umrla

10.01.2023

21:15

0

Čim je dobio telefonski poziv, uputio se u Škotsku

Princ Hari otkrio detalje o poslednjem danu kraljice Elizabete: Ko mu je javio da joj je loše i gde je bio kad je video vest da je umrla
Princ Hari - Copyright Profimedia

Dugo najavljivani memoari britanskog princa Harija, simbolično nazvani „Rezervni" („Spare"), pojavili su se u knjižarama u utorak i digli veliku prašinu u svetu, a naročito u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Jedan deo Harijeve životne priče koji je mnoge interesovao jeste smrt njegove babe, pokojne kraljice Elizabete II. On u memoarima otkriva da ga je njegov otac Čarls prvi nazvao prošlog septembra kako bi ga obavestio da se kraljičino zdravlje „pogoršalo“.

Hari navodi da je odmah zatim poslao tekstualnu poruku Vilijamu da ga pita da li on i Kejt lete za Balmoral, kada i kako, ali da nije dobio odgovor od brata.

On piše da ga je tada još jednom pozvao Čarls, koji je Hariju rekao da je dobrodošao u škotsku rezidenciju, ali da njegova supruga Megan nije.

Hari je napisao da je većinu vremena na letu za Škotsku proveo zureći u oblake, prisećajući se poslednjeg puta kada je razgovarao sa svojom bakom.

- Četiri dana ranije dugo smo ćaskali na telefonu. Dotakli smo se mnogih tema. Njenog zdravlja, naravno. Previranja na u Dauning stritu broj 10 - priseća se Hari.

AP Photo/Alastair Grant, Pool, File
Kraljica Elizabeta II

Kada je avion počeo da se spušta, Hari kaže da je primio tekstualnu poruku od Megan u kojoj je ona tražila da je pozove, a zatim je proverio veb-stranicu Bi-Bi-Sija.

- Baka je umrla. Tata je bio kralj - piše on.

On je takođe opisao i trenutak kada je video kraljičino telo u sobi u zamku Balmoral.

- Pripremio sam se, ušao. Soba je bila slabo osvetljena, delovala je npoznato - bio sam u njoj samo jednom u životu. Nesigurno sam krenuo napred, a ona je bila tamo. Stajao sam, ukočen, zureći. Buljio sam i buljio. Bilo je teško, ali sam nastavio, misleći kako sam zažalio što na kraju nisam video svoju majku. Godine lamentiranja zbog nedostatka dokaza, odgađanja moje tuge zbog nedostatka dokaza. Sad sam pomislio: Dokaz. Pazi šta želiš - piše Hari.

Nakon toga obratio se pokojnoj kraljici, šapnuvši joj da se nada da je srećna i da je sa svojim pokojnim mužem, princom Filipom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike