Muškarac koji je hteo da napadne kraljicu Elizabetu izjasnio se krivim za izdaju! Upao je na teritoriju zamka Vindzor sa samostrelom

03.02.2023

11:42

0

Znao je da je kraljica tu i pokušao je da je ubije, što je priznao i na dan hapšenja

Muškarac koji je hteo da napadne kraljicu Elizabetu izjasnio se krivim za izdaju! Upao je na teritoriju zamka Vindzor sa samostrelom
Kraljica Elizabeta II sa zastavama Komonvelta - Copyright Profimedia

Muškarac je priznao da je pokušao da naudi kraljici na Božić 2021. nakon što je uhvaćen na teritoriji zamka Vindzor sa napunjenim samostrelom. Džasvant Sing Čejl (21) izjasnio se krivim po tri tačke optužnice, uključujući krivično delo izdaje, tokom saslušanja u Old Bejliju u petak.

Najozbiljnija optužba prema odeljku dva Zakona o izdaji kaže da ste „25. decembra 2021. u zamku Vindzor, u blizinu kraljice, namerno doneli napunjen samostrel sa namerom da ga upotrebite da biste povredili lično Njeno kraljevsko veličanstvo kraljicu Elizabetu II, ili da biste uzbunili njeno Veličanstvo“.

Takođe je optužen za pretnju da će ubiti kraljicu i držanje napunjenog samostrela, ofanzivnog oružja, na javnom mestu.

Optuženi je bio pritvoren na Božić 2021. u blizini kraljičine privatne rezidencije, gde se ona nalazila u to vreme.

Čejl, koji je u to vreme bio nezaposlen, ali je ranije radio za filijalu supermarketa Co-op, primežen je u krugu zamka Vindzor oko 8.10 ujutro. Pretpostavlja se da je dva sata ranije prešao obod terena pomoću merdevina od najlonskog užeta.

Rečeno je da je nosio kapuljaču i masku i da je nosio samostrel nabijen strelom sa isključenim sigurnosnim zatvaračem, što znači da je bio spreman za pucanje.

Profimedia
Džasvant Sing Čejl

On je članu obezbeđenja rekao „Ovde sam da ubijem kraljicu“, pre nego što su mu stavili lisice i uhapsili ga.

Navodi se da se Čejl ranije prijavio da se pridruži policiji Ministarstva odbrane i Grenadirskoj gardi, u pokušaju da se približi kraljevskoj porodici.

Tužioci navode da je tražio osvetu establišmentu zbog tretmana Indijanaca i poslao video-snimak na adrese oko 20 ljudi u kojem se tvrdi da će pokušati da ubije kraljicu.

Čejl, iz Sautemptona u Hempširu, izjasnio se o krivici pred višim sudijom Džeremijem Bejkerom putem video-veze iz bolnice Broadmur.

Optužbe se ne tretiraju kao krivično delo terorizma, već se njima bavilo Odeljenje za borbu protiv terorizma.

Godine 1981. Markus Sardžint je osuđen na petogodišnji zatvor nakon što se izjasnio krivim po Zakonu o izdaji iz 1842, prema kom je napad na kraljicu ili držanje vatrenog ili uvredljivog oružja u njenom prisustvu sa namerom da se povredi ili uzbuni ili izazove krivično delo kršenja mira.

Ispalio je prazne metke u kraljicu dok se vozila Tržnim centrom u Londonu tokom parade Pozdrav bojama 1981.

Bonus video

https://www.youtube.com/watch?v=-TLsu5pYm38&list=PLW6uzi68oXp40MoSG81mQUHG9bGgTrnVx&index=11

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike