Ozloglašeni dijamant sa krune kraljice Elizabete II - nakon njene smrti Indijci traže da im se vrati, jer tvrde da im pripada!

09.09.2022

21:10

1

Autor: 24sedam

Kohinor dijamant je samo jedan od 2.800 kamenčića postavljenih u krunu napravljenu za Elizabetinu majku, poznatu kao Kraljica Majka

Ozloglašeni dijamant sa krune kraljice Elizabete II - nakon njene smrti Indijci traže da im se vrati, jer tvrde da im pripada!
kraljica elizabeta profimedia-0720698152 - Copyright Profimedia

Ubrzo nakon što je britanski monarh kraljica Elizabeta Druga preminula 8. septembra, reč "Kohinoor" počela je da se pojavljuje na indijskom Tviteru.

To je bila referenca na jedan od najpoznatijih dragulja na svetu. Kohinor dijamant je samo jedan od 2.800 kamenčića postavljenih u krunu napravljenu za Elizabetinu majku, poznatu kao Kraljica Majka - ali brilijant ovalnog oblika od 105 karata je poslovični dragulj u kruni. U Indiji je ozloglašen po načinu na koji su ga Britanci nabavili.

Kada je iskopan u današnjem Andra Pradešu, tokom dinastije Kakatijan iz perioda između 12. i 14. veka, verovalo se da je imao 793 karata. Najraniji zapis o njegovom posedu stavlja ga u ruke Mogula u 16. veku. Onda su je zauzeli Persijanci, a potom i Avganistanci.

 

 

Sik Maharadža, Randžit Sing, vratio ga je u Indiju nakon što ga je uzeo od avganistanskog lidera Šaha Šudža Duranija. Zatim su ga stekli Britanci tokom aneksije Pendžaba. Istočnoindijska kompanija se dočepala kamena kasnih 1840-ih, nakon što je primorala 10-godišnjeg maharadžu Dandžipa Singa da preda svoju zemlju i imanje.

 

 

Kompanija je potom predstavila dragulj kraljici Viktoriji. Princ Albert, njen suprug, zatražio je da se ponovo iseče i postavljen je u krune kraljice Aleksandre i kraljice Marije pre nego što je stavljen u krunu Kraljice Majke 1937.

Kraljica Majka je nosila deo krune na krunisanju svoje ćerke 1953. Kohinor je od tada bio među draguljima britanske krune, ali vlade u Iranu, Avganistanu, Pakistanu i Indiji su sve polagale pravo na dijamant.

 

Kontroverzno posedovanje dijamanta Kohinor u Britaniji

Iako nikakvi planovi za budućnost dragulja nisu otkriveni, mogućnost da ostane u Velikoj Britaniji navela je mnoge korisnike Tvitera u Indiji da traže njegov povratak.

- Ako Kralj neće nositi Kohinor, vratite ga - napisao je jedan.

Drugi je rekao da su dijamant "ukrali" Britanci, koji su "stvorili bogatstvo" od "smrti", "gladi" i "pljačke".

 

Nije prvi put da se traži povratak dijamanta. Nakon što je Indija stekla nezavisnost 1947. godine, vlada je zatražila povratak dijamanta. Indija je postavila još jedan zahtev u godini krunisanja kraljice Elizabete II. Ovi zahtevi su naišli na ćutanje, a Ujedinjeno Kraljevstvo je tvrdilo da ne postoje pravni osnov za restituciju Kohinora Indiji.

Britansko-indijski pisac i politički komentator Saurav Dut kaže da su šanse da Ujedinjeno Kraljevstvo vrati dragulj male.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike