Ruski ambasador u Seulu: Obuzdavanje Severne Koreje je izgovor sa stvaranje „azijskog NATO-a“

10.02.2023

10:58

0

Tokom prošle godine SAD, Japan i Južna Koreja vidno su pojačali saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti i obnovili razne vojne vežbe na obalama Korejskog poluostrva

Ruski ambasador u Seulu: Obuzdavanje Severne Koreje je izgovor sa stvaranje „azijskog NATO-a“
Copyright AP Photo/Lee Jin-man

Ambasador Rusije u Seulu Andrej Kulik izjavio je da se jačanje saradnje Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana u oblasti bezbednosti i odbrane pod izgovorom obuzdavanja Severne Koreje može razmatrati kao osnova za buduće stvaranje „azijskog NATO-a“, usmerenog na obuzdavanje Kine i Rusije.

U intervjuu za Sputnjik on je naveo da su tokom prošle godine ove tri države vidno pojačale saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti i obnovile razne vojne vežbe na obalama Korejskog poluostrva, pozivajući se na rast pretnji i provokacija iz Severne Koreje.

- Praktično pod izgovorom proširenog obuzdavanja „severnokorejske pretnje" u toku je jačanje „trougla" SAD – Južna Koreja – Japan, koji u perspektivi može da se posmatra kao jedan od ključnih elemenata budućeg azijskog NATO-a. I ne samo to, u sedištu bloka u Briselu ne kriju da ta organizacija ima planove o širenju zone odgovornosti Alijanse u Indo-pacifičkom regionu, sa ciljem obuzdavanja Kine i Rusije - naveo je ambasador.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un naveo je u izveštaju na šestom plenumu Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, koji je održan od 26. do 31. decembra prošle godine, da SAD povećavaju napetost na Korejskom poluostrvu i da pod izgovorom jačanja saradnje s Južnom Korejom i Japanom stvaraju „azijsku verziju NATO-a“.

Tokom 2022. godine Severna Koreja je lansirala više od 70 balističkih raketa, uključujući interkontinentalne. Ispitivala je sistem vojnog satelita i održavala vežbe nuklearnih snaga.

Armije Južne Koreje i SAD, ponekad uz učešće japanske vojske, održale su tokom prošle godine veliki broj vojnih vežbi u kojima su učestvovale vazduhoplovne snage, vojna mornarica i pešadija, kao i odredi za sajber-bezbednost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike