Južna Koreja otkrila na koji način će pokušati da poboljša odnos sa Severnom Korejom: Neće imati drugog izbora osim dijaloga

27.01.2023

14:24

0

Prema novinskoj agenciji Jonhap, Ministarstvo za ujedinjenje planira da osmisli detaljniju strategiju pod nazivom Nova inicijativa budućnosti za ujedinjenje

Južna Koreja otkrila na koji način će pokušati da poboljša odnos sa Severnom Korejom: Neće imati drugog izbora osim dijaloga
Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol - Copyright AP Photo/Vincent Thian

Južna Koreja će koristiti nevladine organizacije i međunarodna tela da privoli Pjongjang ponovnom pokretanju dijaloga, saopštilo je u petak Ministarstvo za ujedinjenje. Dodaje se da bi zabrana severnokorejskih medija mogla biti ublažena kao gest dobre volje.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, zaduženo za saradnju sa Pjongjangom, saopštilo je da će vlada tražiti direktan i indirektan kontakt sa Severnom Korejom preko građanskih grupa i međunarodnih organizacija u pokušaju da otvori šanse za poboljšanje zategnutih međukorejskih veza.

Prema novinskoj agenciji Jonhap, Ministarstvo za ujedinjenje sada planira da osmisli detaljniju strategiju pod nazivom Nova inicijativa budućnosti za ujedinjenje. Kao jednu od mera, Ministarstvo je saopštilo da razmatra mogućnost da se ljudima omogući da čitaju „Rodong Sinmun", vodeći severnokorejski list, na određenim mestima, ali mu pristup putem interneta neće biti dozvoljen. Severnokorejski mediji su trenutno zabranjeni u Južnoj Koreji.

Severna Koreja je suspendovala skoro svu saradnju sa Južnom Korejom 2019, nakon što su njeni pregovori sa SAD propali.

- Za Severnu Koreju je važno da se iskreno vrati dijalogu - rekao je ministar za ujedinjenje Kvon Jang Se. Dodao je da, iako je Seul ostao otvoren za ponovno pokretanje pregovora sa Pjongjangom, njegova vlada u ovom trenutku ne razmatra konkretnu ponudu Severnoj Koreji.

AP Photo/Ahn Young-joon, File
Demilitarizovana zona između Severne i Južne Koreje

Istovremeno, list „Kjungjang Šinmun" citirao je Ministarstvo za ujedinjenje da se Seul nada da će pogurati svog suseda ka pregovorima jačanjem diplomatskog i ekonomskog pritiska na Severnu Koreju i održavanjem saveza sa SAD.

- Stvorićemo uslove u kojima Severna Koreja neće imati drugog izbora osim da dođe do dijaloga - rekao je Kvon, a prenosi list.

Prošle godine sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, odbacila je ponudu Seula o ekonomskim beneficijama u zamenu za denuklearizaciju kao „budalaštinu“.

Južnokorejski plan za približavanje dolazi nakon višemesečnih pojačanih tenzija širom Korejskog poluostrva, pošto je Pjongjang prošle godine imao učestalije raketne testove i ugradio upotrebu nuklearnog oružja u nacionalni zakon. Kim Džong Un je u međuvremenu zahtevao da Seul i SAD prestanu da izvode zajedničke vojne vežbe, koje Pjongjang smatra pretnjom po svoju bezbednost.

Južna Koreja je prošlog meseca optužila svog suseda da je poslao nekoliko dronova preko granice, od kojih je jedan stigao do predgrađa Seula.

- Vlasti Severne Koreje moraju odmah da zaustave provokacije koje ugrožavaju opstanak našeg naroda i odgovore na ponude naše vlade za razgovore - rekao je u nedelju zamenik ministra za ujedinjenje Kim Ki Vung.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike