Buduća liderka Severne Koreje? Da li će voljena ćerka Kim Džong Una biti njegova naslednica

13.01.2023

08:15

0

Pitanje ko će naslediti lidera Severne Koreje i glavnokomandujućeg nuklearne sile koja izaziva sve veću zabrinutost predmet je diskusije zvaničnika i analitičara

Buduća liderka Severne Koreje? Da li će voljena ćerka Kim Džong Una biti njegova naslednica
Copyright Profimedia

Severnokorejski državni mediji nisu otkrili mnogo o devojčici koja se krajem 2022. godine nekoliko puta pojavljivala u javnosti sa svojim ocem Kim Džong Unom, liderom zemlje.

Poslednjeg dana prošle godine državni mediji objavili su fotografije bez datuma na kojima se vidi da su ona i Kim posetili postrojenje za nuklearne rakete. Njene godine i ime još nisu zvanično saopšteni, a ona se u lokalnim medijima naziva „najvoljenijom Kimovom ćerkom“.

To je bilo dovoljno da mnogi analitičari i poznavaoci prilika u Severnoj Koreji postave pitanje o mestu mlade devojke u porodičnoj dinastiji Kim i mogućnosti da upravo ona bude naslednik svog oca.

Severna Koreja nije monarhija. Njen lider se bira na kongresu vladajuće Radničke partije. U stvarnosti, međutim, Kimovi vode zemlju kao privatno porodično preduzeće od njenog osnivanja na kraju Drugog svetskog rata.

I deda i otac Kim Džong Una vladali su zemljom do svoje smrti. Kim, koji je u nedelju, 8. januara, napunio 39 godina, na vlasti je već 11 godina i malo je verovatno da će uskoro neko drugi doći na njegovo mesto.

Ipak, pitanje ko će ga naslediti na mestu lidera i glavnokomandujućeg nuklearne sile koja izaziva sve veću zabrinutost ostaje predmet diskusije zvaničnika i analitičara, posebno u vreme kada su se pojavile sumnje u Kimovo zdravlje.​

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Spekulacije o planovima za sukcesiju Severne Koreje razvile su se kada su Seul i Vašington početkom godine rekli da razgovaraju o tome kako da se bolje nose sa rastućom nuklearnom pretnjom Severne Koreje, koristeći čitav niz američkih odbrambenih kapaciteta.

Prvo pojavljivanje izazvalo buru

Nedavna igra nagađanja o sukcesiji počela je nakon što je Severna Koreja 18. novembra lansirala svoju interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17 u jednom od najznačajnijih testova naoružanja u zemlji.

Sledećeg dana severnokorejski državni mediji izvestili su da je Kim gledao lansiranje sa svojom ćerkom i objavili su fotografije devojčice u beloj jakni koja je držala Kim DŽong Una za ruku dok su šetali u blizini rakete.

Nekoliko dana kasnije Nacionalna obaveštajna agencija Južne Koreje identifikovala je mladu devojku kao Kim Ju Ae, devojčicu koju je penzionisana NBA zvezda Denis Rodman, prema njegovim rečima, držao u naručju kao bebu kada se 2013. našao sa Kimom u Pjongjangu.

Pojavljivanjem Ju Ae Pjonjang je prvi put potvrdio da Kim ima dete. Do njenog debija u državnim medijima Severnokorejci nisu videli nijedno od Kimove dece, bar ne da je to zvanično potvrđeno.

Južnokorejski obaveštajni zvaničnici rekli su da gospodin Kim ima troje dece, a da je najstarije verovatno sin. Ju Ae je, prema njihovim rečima, njegovo drugo dete, za koje se veruje da ima 9 ili 10 godina.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Spoljni analitičari brzo su primetili da je opisana kao „voljena“ i da je izabrana da predstavlja sledeću generaciju porodice Kim. Takođe ih je zaintrigirala odluka gospodina Kima da je predstavi na poligonu za testiranje raketa, naglašavajući vezu između porodice Kim i programa naoružanja.

Drugo pojavljivanje podgrejalo spekulacije

Spekulacije oko sukcesije produbile su se kada se ​Ju Ae ponovo pridružila svom ocu, ovog puta krajem novembra na grupnoj fotografiji sa inženjerima projektila.

Bila je formalnije obučena za tu priliku, u dugom crnom kaputu, dok je na fotografiji pozirala sa rukom na ramenu svog oca koji je sedeo ispred gomile inženjera. Pred njom su se poklonili vrhunski generali.

- Fotografije su verovatno deo pažljivo razrađenog programa kojim treba da se pokaže Severnokorejcima da će Kim Ju Ae biti njegova naslednica - rekao je Čeong Seong Čang, dugogodišnji istraživač porodice Kim na institutu Sejong u Južnoj Koreji.

Žensko na čelu države bez obzira na sina?

Profimedia
 

Ako bi Kim odabrao ćerku umesto sina za svog naslednika, to bi bio veoma neobičan potez u duboko patrijarhalnoj Severnoj Koreji. Ali i sam Kim je bio malo verovatan izbor da postane lider zemlje.

Kao najmlađi od tri sina, Kim je preskočio svoju braću kada je njegov otac, Kim Džong Il, prepoznao njegov dominantni stav i odredio ga za naslednika, kažu analitičari.

Iako su na čelu Severne Koreje pretežno bili muškarci, Kimov režim uključuje nekoliko istaknutih žena, kao što su voditeljka Ri Čun Hi, ministarka spoljnih poslova Čve Son Huej i Kimova sestra i portparolka Kim Jo Džong, koja je poslednjih meseci uputila niz ratobornih pretnji Južnoj Koreji.

Ranim otkrivanjem mogućeg naslednika Kim možda pokušava da izbegne greške svog oca, kažu neki analitičari.

Kim Džong Il je odredio Džong Una za naslednika još kada je njegov sin bio dete, ali je to držao u tajnosti. Mnogi analitičari su spekulisali da će Kim Džong Nam, najstariji sin Džong Ila i Kimov polubrat, postati njegov naslednik. Drugi su smatrali da će izabrati Kim Džong Čola, starijeg brata gospodina Kima. Neki su čak izjavljivali da će se nasledna sukcesija u Severnoj Koreji završiti smrću Kim Džong Ila.

Tek nakon što je on doživeo moždani udar 2008. godine, Severna Koreja je počela da nagoveštava da je Džong Un izabran za naslednika. Obični Severnokorejci nikada ga nisu videli sve dok se nije pojavio u državnim medijima 2010.

Profimedia
 

Kada mu je otac umro 2011. godine, bilo je mnogo sumnje, u zemlji i inostranstvu, o sposobnosti Kima da vodi državu. Prošle su godine pre nego što je uspostavio neprikosnoveni autoritet nizom krvavih čistki, uključujući pogubljenje sopstvenog strica i ubistvo polubrata.

Drugačiji pristup

Nakon što je preuzeo vlast, Kim je svoju vladu i porodicu učinio manje tajnovitim. Njegov otac je bio poznat po tome što je živeo sa lepim ženama, uključujući i Kimovu majku, ali ih nikada nije predstavio javnosti. Jedna od prvih stvari koje je Kim uradio kao vođa bilo je javno pojavljivanje sa svojom suprugom Ri Sol Ju.

Ranim otkrivanjem naslednika Kim možda „daje nasledniku dovoljno vremena da se pripremi“, rekao je Čeong.

- On želi da njegov naslednik izbegne užurbanu, brzu sukcesiju kod kuće i skepticizam spolja kroz koji je on morao da prođe - smatra južnokorejski istraživač. 

Većina analitičara složila se da je Kim, odvodeći jedno od svoje dece na događaje koji su u vezi sa njegovim arsenalom, podsećao narod Severne Koreje, posebno njegovu omladinu, da će se dinastička vladavina njegove porodice i razvoj nuklearnog oružja nastaviti u sledećoj generaciji.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Međutim, nisu svi prisustvo Ju Ae shvatili kao znak da je ona posebnija u odnosu na ostatak porodice.

- Preuranjeno je zaključiti da će ona postati naslednica, posebno ako njen otac ima sina - rekao je An Čan Il, prebeg iz Severne Koreje koji vodi istraživački institut u Seulu.

Tae Jong Ho, bivši severnokorejski diplomata koji je pobegao u Južnu Koreju 2016. godine, a sada je poslanik u Seulu, rekao je novinarima da će svet znati da je gospodin Kim izabrao naslednika tek kada Severna Koreja počne da idolizuje određeno dete kao božansku figuru, kao što su učinili sa Kimom kada je on formalno označen kao naslednik.

Kim je promovisao i otpuštao visoke zvaničnike kao figure na šahovskoj tabli, često rekonstruišući svoju vladu. Krajem 2022. smenjen je Pak Džong Čon, visoki vojni zvaničnik. Ti manevri su naterali posmatrače da nagađaju, ali takve spekulacije su zabranjene u strogo cenzurisanim medijima Severne Koreje.

- Severnokorejci uzimaju zdravo za gotovo naslednu vlast porodice Kim jer nikada nisu doživeli slobodne izbore. Manje ih zanima ko njima vlada, a više ko će im učiniti život boljim od Kim Džong Una - zaključio je An.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike