Opasne pretnje iz Seula: Južna Koreja najavila nabavku nuklearnog oružja, čeka se reakcija Severne!

12.01.2023

11:41

0

Severna Koreja je prošle godine pojačala raketne testove i u septembru unela pravo na upotrebu nuklearnog oružja u nacionalni zakon

Opasne pretnje iz Seula: Južna Koreja najavila nabavku nuklearnog oružja, čeka se reakcija Severne!
Raketni test Severne Koreje - Copyright Profimedia

Južna Koreja bi mogla da se naoruža taktičkim nuklearnim oružjem ako tenzije sa Pjongjangom nastave da rastu, rekao je predsednik zemlje Jun Suk Jeol. Njegovo saopštenje došlo je nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un ovog meseca rekao da će njegova zemlja razviti novu interkontinentalnu balističku raketu dok Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja nastoje da „izoluju i uguše“ Pjongjang.

- Ako severnokorejski nuklearni problem postane ozbiljniji, Republika Koreja mogla bi da rasporedi taktičko nuklearno oružje ili da dođe u posed sopstvenog nuklearnog oružja - rekao je Jun tokom sastanka vlade u sredu, navode lokalni mediji.

- Ako do toga dođe, to neće potrajati dugo, a sa našom naukom i tehnologijom, mogli bismo da imamo [nuklearno oružje] ranije nego što se misli - dodao je Jun.

SAD su povukle svoje nuklearne snage iz Južne Koreje 1991. godine nakon pregovora o razoružanju sa Pjongjangom i Moskvom. Odnosi su se od tada pogoršali, a Severna Koreja je prošle godine pojačala raketne testove i u septembru unela pravo na upotrebu nuklearnog oružja u nacionalni zakon. Eskalacija je uznemirila Seul, koji sada nastoji da ojača svoj vojni savez sa SAD i produbi saradnju sa Japanom.

Jun je u utorak rekao da saveznici razgovaraju o održavanju novih zajedničkih vojnih vežbi, uključujući i vežbe koje uključuju „sredstva za isporuku nuklearnog oružja“.

Američki predsednik Džo Bajden je, međutim, u ponedeljak demantovao da Vašington razmatra zajedničke nuklearne vežbe sa Južnom Korejom.

Pjongjang je insistirao da su njegova lansiranja odgovor na američko-južnokorejske vežbe, koje Severna Koreja smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike