Vazdušna opasnost u nizu oblasti Ukrajine; "Ruske medije zabranjuju iz straha da neće umeti da odbrane svoj stav"

03.02.2023

18:36 >> 23:03

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Vazdušna opasnost u nizu oblasti Ukrajine; "Ruske medije zabranjuju iz straha da neće umeti da odbrane svoj stav"
Ilustracija - Copyright Profimedia/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Vadim Belikov

Sukob u Ukrajini je ušao već u 345. dan.

Žestoke borbe u Donjecku, vode se bitke za Bahmut i Ugljedar.

NATO poručuje da je spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu.

Moskva odgovara da tom izjavom Alijansa uvlači svet u nuklearni kolaps.

Najvažnije činjenice

U toku je 345. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.55 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.39 - Bugarski aktivista: Ruske medije zabranjuju iz straha da neće umeti da odbrane svoj stav

Poslednja zabrana Evropske unije usmerena protiv pojedinih ruskih televizijskih kanala novi je juriš protiv onih koji drugačije misle, smatra predsednik bugarske nevladine organizacije „Fond Sloveni“ Zahari Zaharijev.

Prema njegovim rečima, taj korak oduzima građanima Bugarske mogućnost da dobiju relevantne informacije o onome što se događa u Ukrajini i o stavu Rusije u „neobjavljenom ratu NATO-a i Ruske Federacije“.

- Takva politika će dovesti do toga da će zabrana izveštavanja zapadnih radio-stanica poput Slobodne Evrope, Glasa Amerike, Bi-Bi-Sija u vreme socijalizma ostati u senci današnjih zabrana u Bugarskoj, koja, uostalom, deluje po nalogu Brisela - rekao je Zaharijev za televizijski kanal „Eurokom“.

23.37 - London razmatra mogućnost da grupu „Vagner“ proglasi terorističkom organizacijom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije razrađuje planove da grupu „Vagner“ zvanično proglasi terorističkom organizacijom, prenosi list „Telegraf“.
 

Profimedi


Prema navodima lista, diskusija o proglašenju „Vagnera“ terorističkom organizacijom je u ranoj etapi. Izvori, međutim, pretpostavljaju da će konačna odluka o tom pitanju biti doneta brće nego u slučaju iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije.

22.50 - Vazdušna opasnost u nizu oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u nizu oblasti na istoku Ukrajine i u centralnom delu zemlje, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Prema podacima mape, vazdušna opasnost je objavljena u Kirovgradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delovima Donjecke Narodne Republike i Zaporoškoj oblasti koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga.

22.17 - Sankcije Kanade za 38 pojedinaca i 16 entiteta zbog "širenja ruske propagande"

Kanada je danas uvela sankcije protiv 38 pojedinaca i 16 entiteta koji "učestvuju u širenju ruskih dezinformacija i propagande."

Na listi sankcionisanih se, izmedju ostalih, nalazi ruska državna medijska grupa MIA Rasija Sivodnja, kao i pevač Nikolaj Viktorovič Baskov, koji je učestvovao na proratnom koncertu u Moskvi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kanade.

20.33 - Francuska i Italija šalju Ukrajini PVO sistem

Francuska i Italija će na proleće Ukrajini poslati PVO sistem zajedničke proizvodnje „Samp/T – mamba“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Francuske.

U saopštenju je navedeno da će taj sistem „omogućiti Ukrajini da se štiti od napada ruskih bespilotnih letelica, raketa i aviona“.

19.16 - Zaharova: Izjave da Moskva nije voljna da pregovara o Ukrajini su neistina

Izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o tome da Moskva nema političku volju da počne pregovore o Ukrajini predstavlja neistinu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP


- Borelj u maniru koji je za njega karakterističan govori neistinu. Želimo da podsetimo na to da je Rusija u više navrata, na svim platformama i na raznim nivoima ponavljala da je otvorena za pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini bez prethodnih i neprihvatljivih uslova, ali je upravo Ukrajina, po nalogu spolja, napustila pregovore. Poziv šefa 'diplomatije' Eu da se Kijevu daju 'sredstva' označava nastavak isporuka naoružanja i vojne tehnike. Drugim rečima, investicija u odugovlačenje sukoba, a ne traganje za mirnim rešenjima - navela je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

18.54 - EU ograničila cene ruskih naftnih derivata

Zemlje EU su prihvatile predlog Evropske komisije da se ograniče cene ruskih naftnih derivata, preneo je danas Rojters.

Profimedia


Evropske diplomate saopštile su da su gornje granice cena koje su dogovorili ambasadori 27 zemalja EU 100 dolara po barelu za premium naftne proizvode, kao što je dizel i ograničenje od 45 dolara po barelu na snižene proizvode, kao što je mazut. 

Predlog je da se ove mere primenjuju od 5. februara.

17.21 - Poljska spremna da preda Kijevu lovce F-16 samo uz odluku NATO-a

Poljska je spremna da preda Ukrajini lovce F-16 tek nakon usvajanja zajedničke odluke zemalja NATO-a, izjavio je ministar nacionalne odbrane Poljske Marijuš Blaščak.

- Već imamo iskustvo u vezi s avionima MiG-29, tako da mogu da kažem da takvu odluku moraju da donesu svi saveznici iz NATO-a - rekao je Blaščak novinarima u Kijevu.

16.42 - Sirene za vazdušnu opasnost drugi put u Kijevu na dan samita EU-Ukrajina

Sirene za vazdušni napad začule se se drugi put danas u Kijevu, kao i širom Ukrajine, u vreme kada su visoki evropski zvaničnici bili u poseti toj zemlji.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Prvo takvo upozorenje u ukrajinskoj prestonici dogodilo se danas ujutro, preneo je Rojters.

Kako se navodi, nije bilo izveštaja o bilo kakvim ruskim vazdušnim udarima u Kijevu tokom celog dana.

16.01 - Zelenski: Bahmut je naša tvrđava, držaćemo ga dok budemo mogli

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da će se Kijev boriti da zadrži grad Bahmut koliko god može, i pozvao Zapad da isporuči oružje dugog dometa kako bi pomogao da se ruske snage potisnu iz Donbasa.

- Niko neće dati Bahmut, koji smatramo našom tvrđavom i borićemo se za njega dokle god možemo - rekao je ukrajinski predsednik, preneo je Rojters.

On je na konferenciji za štampu u Kijevu, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, rekao da Ukrajina može da zadrži Bahmut i oslobodi Donbas ako dobije oružje dugog dometa.

15.29 - Fon der Lajen: Ukrajina mora da ispuni određene uslove kako bi pristupila EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der lajen izjavila je danas da ne postoji rok za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji, ukazujući da postoje ciljevi koje Kijev treba da ispuni kao deo nastojanja da se pridruži EU.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool, File)
Ursula fon der Lajen

Ona je, na konferenciji za novinare, nakon samita u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, istakla da će sledeći paket sankcija EU protiv Rusije biti usmeren na komponente koje se koriste u ruskim bespilotnim letelicama u Ukrajini, prenosi Rojters.

13.35 - Berlin reagovao na Putinove reči o tenkovima "leopard"

Predstavnik nemačke vlade saopštio je da je Berlin primio k znanju reči ruskog predsednika Vladimira Putina o tenkovima "leopard".

On je rekao da u Berlinu ne smatraju isporuke oružja Kijevu učešćem u ratu i da je to samo podrška.

Podsetimo, Putin je tokom posete Volgogradu, povodom 80. godišnjice Staljingradske bitke, rekao da je neverovatno da Rusiji opet prete nemačkim tenkovima "leopard".

- Neverovatno, ali istinito. Opet nam prete nemačkim tenkovima "leopard", na čijim oklopima se nalaze krstovi. I oni će se ponovo boriti sa Rusijom na tlu Ukrajine rukama banderovaca (neonacista) - rekao je Putin, istakavši da Moskva ima čime da odgovori onima koji joj prete.

13.01 - Nemačka vlada odobrila izvoz tenkova "leopard 1" Ukrajini

Nemačka vlada odobrila je izvoz borbenih tenkova "leopard 1" Ukrajini, saopštio je danas u Berlinu portparol vlade Štefen Hebestrajt.

AP Photo/Joerg Sarbach
 

- Ne želim da kažem mnogo više u ovom trenutku, to će postati konkretnije u narednih nekoliko dana i nedelja - rekao je Hebestrajt.

Nemačka vlada je do sada samo najavila isporuku Ukrajini modernijih tenkova "leopard 2" iz zaliha Bundesvera.

Kako navodi "Zidojče cajtung", nemački proizvođači oružja "Rajnmetal" i "Flensburger farcojgbau gezelšaft" (FFG) žele da pripreme desetine tenkova "leopard 1" za isporuku Ukrajini.

12.42 - Pomoć EU Ukrajini od 25 miliona evra za deminiranje oslobođenih teritorija

Na marginama samita EU-Ukrajina koji se održava danas u Kijevu, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je dodatnih 25 miliona evra podrške Ukrajini za deminiranje delova teritorije koje su oslobodile od ruskih snaga.

- Na teritorijama koje su oslobodile ukrajinske oružane snage nalazi se velika količina mina i drugih eksplozivnih sredstava. Obezbedićemo do 25 miliona evra za podršku naporima deminiranja u ovim ugroženim područjima. Zaštita civila i njihovih sredstava za život je prioritet - rekao je Borelj.

12.31 - Stoltenberg: Rusija da dopusti inspekciju nuklearnih kapaciteta

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Rusiju da ispuni svoje obaveze prema sporazumu o sveobuhvatnoj kontroli nuklearnog naoružanja "Novi START", koja uključuje inspekciju nuklearnih kapaciteta.

AP Photo/Eugene Hoshiko
Jens Stoltenberg

- Sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze, uključujući inspekciju i pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru - napisao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u objavi na društvenoj mreži Tviter i podelio link ka saopštenju NATO snaga.

U saopštenju se navodi da se Saveznici u NATO-u slažu da ugovor "Novi START" doprinosi međunarodnoj stabilnosti ograničavanjem ruskih i američkih strateških nuklearnih snaga. 

- Stoga sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze prema ugovoru Novi START - dodaje se u saopštenju NATO-a.

12.02 - Ukrajina počela sa pripremanjem jurišnih brigada za zauzimanje Krima i Donbasa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine počelo je sa formiranjem jurišnih brigada za zauzimanje Krima i Donbasa, rekao je vršilac dužnosti ministra Igor Klimenko.

- Osnovu jedinica činiće aktivni i bivši vojnici, graničari i policajcisa velikim borbenim iskustvom. Ostatak će biti isključivo dobrovoljci - rekao je on.

 

11.12 - Šarl Mišel stigao u Kijev

U Kijevu se danas održava samit EU-Ukrajina. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na Tviteru da je doputovao u Kijev.

 

 

- Ponovo sam u Kijevu kako bih učestvovao na samitu EU-Ukrajina uz predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, predsednicu EK Ursulu fon der Lajen i komesara za spoljnu politiku Žozepa Borelja - naveo je on.

Juče je u Kijevu održana sednica predstavnika EK i vlade Ukrajine na kojoj je objavljeno o novom paketu pomoći i proširivanje misije za obuku ukrajinskih vojnika.

Očekuje da će danas biti reči o novim sankcijama protiv Rusije i primeni zamrznutih aktiva Rusije za obnovu Ukrajine.

10.22 - Nemački mediji: Berlin planira da dozvoli isporuku tenkova "leopard 1"

Prema navodima nemačkih medija, vlada u Berlinu namerava da dozvoli isporuku Ukrajini tenkova "leopard 1" iz industrijskih rezervi.

"Zidojče cajtung" navodi da odbrambeni koncern "Rajnmetal" i proizvođač automobila "Flensburger" planiraju da pripreme nekoliko desetina tenkova tog tipa i da ih isporuče Ukrajini. Radi se o 88 tenkova.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

11.02 - Ivanov: Rusija razmatra kontrameru na odluku Beča o ruskim diplomatama

Rusija razmatra kontrameru na odluku Austrije da proglasi četvoricu ruskih diplomata personama non grata, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Ivanov.

Ivanov za Tass nije precizirao da li će uzvratne mere biti identične ili asimetrične, ali je istakao da Moskva tu odluku Beča smatra još jednim neprijateljskim korakom.

Austrijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da su četvorica ruskih diplomata proglašena personama non grata uz obrazloženje da su dvojica diplomata iz ruske ambasade navodno "počinila radnje nespojive sa njihovim diplomatskim statusom", a da je dvoje diplomata iz stalne misije Rusije u UN "preduzelo radnje koje nisu u skladu sa sporazumom o njihovim nadležnostima".

9.45 - Na celoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

9.26 - Radev: Za Bugarsku i Mađarsku kraj rata u Ukrajini moguć uz dijalog, a ne s više oružja

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da Bugarska i Mađarska dele uverenje da rešenje sukoba u Ukrajini neće doći uz više oružja, već uz više dijaloga i diplomatskih napora da se okončaju neprijateljstva.

Radev je to izjavio na sastanku sa svojom mađarskom koleginicom Katalin Novak koja boravi u zvaničnoj poseti Bugarskoj, prenosi bugarski radio BNR.

AP Photo/Giannis Papanikos
Rumen Radev

Novak i Radev su razgovarali o posledicama rata u Ukrajini i pozvali na trajni mir. 

9.23 - Specijalna jedinica „Ahmat“ zauzela je strateški važno uporište u DNR, kod sela Vesjolo, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

09.20 - Kod Hersona uništena ukrajinska samohodna haubica sa posadom

Ruska artiljerija uništila je kod Hersona ukrajinsku samohodnu haubicu „akacija“ sa posadom, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Tri ukrajinska vojnika su poginula, jedan je ranjen.

„Akacija“ je samohodna haubica kalibra 152 milimetra.

Ova haubica je proizvedena u vreme SSSR. Modifikacije ove haubice u sastavu naoružanja svojih oružanih snaga imaju Rusija, Belorusija, Kazahstan, Ukrajina, Sirija.

9.09 - Šef CIA-e: Sledećih šest meseci biće "ključni" u ratu u Ukrajini

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da će narednih šest meseci biti "ključni" u ratu u Ukrajini, i da veruje da ruski predsednik Vladimir Putin računa da će opadajuće interesovanje Zapada za rat u Ukrajini i "politički zamor" njegovoj vojsci obezbediti novu šansu da ostvari napredak na bojnom polju.

Tom Williams/Pool via AP
Vilijam Berns

Bivši zamenik državnog sekretara, Berns izjavio je to juče, govoreći na Univerzitetu Džordžtaun i dodao da su zapadne obaveštajne službe pokazale da Moskva nije zainteresovana za mirovne pregovore, iako s vremena na vreme iz Rusije dolaze suprotni navodi, prenosi Si-Bi-Es njuz.

- Ne smatramo da je Putin ozbiljan kada govori o pregovorima, uprkos svemu što ponekad čujemo o tome - rekao je Berns.

8.42 - Zaharova: zapadna Evropa ide u recesiju

Zapadna Evropa pada u recesiju i, „izgubivši naviku za preživljavanje, ide ka dnu“, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je ovim rečima prokomentarisala izjavu ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da se, navodno, tempo evropskih sankcija Rusiji usporio, a Moskva počela brže da se prilagođava sankcijama.

- Zapadna Evropa, koja je odavno izgubila naviku za preživljavanjem, pada u recesiju i ide ka dnu sa Ukrajinom, vezanom za nju - napisala je ona na svom kanalu na Telegramu.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

8.08 - Fajnenšel tajms: Zapad pritiska MMF da finalizuje aranžman sa Kijevom od više milijardi dolara

Zapadni saveznici Ukrajine požuruju Međunarodni monetarni fond (MMF) da finalizira planove za program kreditiranja vrednog više milijardi dolara, prenosi Fajnenšel tajms.

Predstavnici MMF-a planiraju da se sretnu sa ukrajinskim zvaničnicima sredinom februara kako bi ubrzali razgovore o zajmu koji bi mogao da se kreće od 14 do 16 milijardi dolara, navodi se u izveštaju, u kome se citiraju zvaničnici upoznati sa razgovorima.

7.10 -  Švajcarska: Niko nam nije tražio tenkove "leopard"

Švajcarska ima 96 tenkova "leopard 2", ali nijedna zemlja se nije obratila Bernu s molbom da ih kupi, a što može biti odobreno samo uredbom vlade, izjavili su Sputnjiku u Ministarstvu odbrane Švajcarske.

7.00 - Zapadne zemlje savetuju Kijev da odugovlači

Zapadne zemlje savetuju Кijev da odugovlači, akumulira snage i sačeka dolazak obećanih tenkova "leopard" kako bi na proleće krenuo u ofanzivu, piše "Blumberg", pozivajući se na predstavnike vlasti SAD i EU.

Кako se navodi, prema ocenama zvaničnika, ukrajinske snage će verovatno moći, nakon što se povuku na Zapad, formirati novu liniju odbrane i sprečiti dalje napredovanje na Кramatorsk i Slavjansk.

Oružje koje je već prebačeno u Ukrajinu trenutno nije dovoljno za veliku ofanzivu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike