Lavrov ukazao na ključni problem: Tenzije između SAD i Rusije potiču iz jednog uverenja Vašingtona

02.02.2023

11:03

0

Šef ruske diplomatije analizirao je suštinski problem - američko uverenje da su superiorni nad ostalima

Lavrov ukazao na ključni problem: Tenzije između SAD i Rusije potiču iz jednog uverenja Vašingtona
Sergej Lavrov - Copyright Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Osnovni uzrok sukoba u Ukrajini povezan je sa uverenjem Vašingtona da su SAD izuzetne i tvrdnjom da to navodno opravdava njihovu dominaciju, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći tokom intervjua za rusku televiziju u četvrtak, visoki diplomata je pozvao ljude da „pogledaju dublje“ u svojoj analizi konfrontacije. Američki zvaničnici veruju da su SAD „izuzetna nacija, za razliku od bilo koje druge na svetu“ i da su dužne da predvode, jer će u suprotnom „nastati haos“.

Lavrov je citirao mišljenje Džejka Salivana, savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena, koje je objavljeno u časopisu Atlantik 2019.

- Nijedna vizija američke izuzetnosti ne može uspeti ako Sjedinjene Američke Države ne pobede novonastalu viziju koja naglašava etnički i kulturni identitet - napisao je tada. Fraza se odnosila na unutrašnju politiku SAD i način na koji one utiču na „osnovnu svrhu američke spoljne politike“.

Lavrov je ovu primedbu nazvao „užasnom“ jer se drugim narodima uskraćuje „pravo da se sećaju svoje istorije“. Vlada SAD primenjuje ovaj princip globalno, sugerisao je on.

- Kao što su u loncu istopili sve koji su stigli u Ameriku, sada žele da istope sve ostale, tako da u suštini postanu Amerikanci - rekao je ministar.

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

- Ta izuzetnost, apsolutna ubeđenost u sopstvenu nepogrešivost i superiornost - siguran sam da je to glavni razlog zbog kog se sada suočavamo sa nacijama koje vode zastupnički rat protiv nas preko kijevskog režima - dodao je Lavrov.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu u februaru prošle godine, navodeći kao razlog sve veću ekspanziju NATO-a na istok i neuspeh Kijeva da primeni mirovne sporazume sklopljene uz posredovanje EU.

SAD su tvrdile da je taj potez bio čin „ničim izazvane agresije“ i obećale su da će podržati Kijev oružjem, novcem i drugim oblicima pomoći „koliko god bude potrebno“ da strateški porazi Rusiju. Lavrov je sukob nazvao posredničkim ratom koji su protiv njega vodili Vašington i njegovi saveznici da bi sačuvali zapadnu dominaciju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike