Odavde dolaze naši telefoni ili računari: Deca za dva dolara dnevno tragaju za kobaltom, a prizori su potresni (VIDEO)

04.02.2023

20:12

3

Autor: N. Pavlović

Kobalt je hemijski element koji se može pronaći u skoro svakom modernom uređaju sa litijumskom baterijom

Odavde dolaze naši telefoni ili računari: Deca za dva dolara dnevno tragaju za kobaltom, a prizori su potresni (VIDEO)
Copyright Profimedia

Godinama velike tehnološke kompanije, poput "Gugla" ili "Epla", uveravaju kupce da se proizvodnja i prodaja njihovih proizvoda obavlja u skladu sa etičkim pravilima.

Međutim, fotografije iz rudnika u Demokratskoj Republici Kongo, gde se iskopava 90 odsto svetskog kobalta od koga se prave baterije, primera radi, pokazuju surovu realnost.

Kobalt je hemijski element koji se može pronaći u skoro svakom modernom uređaju sa litijumskom baterijom. Smartfonima, tabletima ili laptopima je potrebno nekoliko grama, ali je električnim automobilma potrebno oko 10 kilograma ovog metala.

"Epl", "Majkrosoft", "Gugl" i "Tesla" insistiraju da njihovi dobavljači kobalta ispunjavaju visoke standarde i da sarađuju samo sa topionicama i rafinerijama koje ispunjavaju njihove stroge uslove.

Na terenu, ipak, vlada drugačija situacija.

Deca se izrabljuju, bolesti vrebaju

Bosonoga deca, prekrivena hemikalijama, neprestano lupaju po kamenju za svega dva dolara dnevno. Pored njih se nalaze i mnoge novopečene majke koje pretražuju kamenje u potrazi za dragocenim kobaltom, a bebe nose u povezima.

Situacija je posebno dramatična u regionu Katanga, a potresne prizore je zabeležio autor Sidart Kara koji je objavio knjigu "Crveni kobalt: Kako krv Konga oblikuje naše živote".

U knjizi se opisuje očajnička potražnja za kobaltom na Zapadu i kakve smrtonosne posledice to ima po afričke narode.

Kara, predavač u Kenedijevoj školi na Harvardu, kazao je da njegovo istraživanje dokazuje da se tehnološkim gigantima ne može verovati.

Profimedia
Kamen kobalta

- Stotine hiljada najsiromašnijih ljudi na svetu rudari za kobaltom. Moralni sat je vraćen natrag do kolonijalnog doba. Oni to čine za dva dolara dnevno i tada moraju da naprave izbor da li će jesti tog dana ili ne, tako da nemaju opciju da kažu "ne" - rekao je.

Prema njegovim rečima, iznenadna potražnja za eko-vozilima, koje ironično pokreću oni zabrinuti za životnu sredinu, ima katastrofalne efekte po Kongo.

- To bi trebalo da bude zeleni izbor, da se kupi električni automobil. Ali nije tako zeleno i drugima - objasnio je Kara.

Uz sve to, delatnost rudnika često nije regulisana, a u njima radi ogroman broj ljudi.

Dugotrajna izloženost kobaltu može da dovede do bolesti pluća, gubitka sluha, urođenih mana i različitih formi raka.

- To su krvavi dijamanti puta hiljadu, jer dijamanti nisu toksični. A dijamant kupite jednom tokom života, možda dvaput, ali u zapadnim društvima ne možete da funkcionišete više od 24 sata dnevno bez uređaja čiji se rad zasniva na kobaltu - rekao je.

Profimedia
 

Kara je u Kongu proveo godine beležeći strahovite uslove eksploatacije. Među mnogim "rudarima" su deca koja nisu starija od sedam ili osam godina, a prekrivena su otrovnim hemikalijama iz rudnika.

Hoće li se nešto promeniti?

Velike tehnološke kompanije su više puta obećavale da će prestati da koriste kobalt u svojim proizvodima. Oslanjali su se i na činjenicu da je većina ovih rudnika u vlasništvu Kine, pa im je izgovor bio da ne mogu da kontrolišu ono što se tamo događa.

Firma "Tesla" je 2020. godine potpisala višegodišnji ugovor o kupovini 6.000 tona kobalta od rudarskog giganta "Glenkor", u vlasništvu Velike Britanije, koji operiše u Katangu.

"Glenkor" je 2019. bio predmet tužbe koju je podnela grupa za zaštitu ljudskih prava u ime 19 dece iz Konga koja su preminula u njihovim rudnicima.

U tužbi su tehnološke kompanije imenovane kao optuženi, ali je sudija to osporio jer je, navodno, preteško utvrditi vezu između mrtve dece i njihovog poslovanja.

Kara poziva gigante, čije su vrednosti procenjene u bilionima, da učine mnogo više.

- Ovo nije odgovornost Kine. Ovo je odgovornost velikih tehnoloških kompanija. Svesne su problema, ali okreću glavu na drugu stranu i krive Kinu. Kina dominira, ali je besmisleno reći da ova situacija ne može da se poboljša. One pokreću potražnju za kobaltom. To počinje sa njima i to je njihova odgovornost. Lanac snabdevanja postoji samo zbog potražnje. Oni kažu da se poštuje etika i da su lanci snabdevanja u skladu sa etikom, ali onda odete u Kongo i vidite da to nije istina - poručio je Kara.

Zalaganje za ljudska prava nije jedini razlog zašto postoji želja za udaljavanjem od kobalta. Zbog ograničenih zaliha, to je jedan od najskupljih delova električnih automobila.

Rezerve kobalta u Kongu su veće nego u ostatku sveta. Kongo je 2019. imao 3,6 miliona tona kobalta u svom zemljištu, triput više nego Australija koja se nalazi sledeća na listi rezervi. Među državama koje imaju male rezerve kobalta su Kuba, Filipini, Rusija, Kanada, Kina i Madagaskar.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike