Kina prekorila SAD zbog „katastrofalnog" duga: Vašington jedino više duguje Japanu

25.01.2023

07:10

0

Prema zvaničnim podacima, samo najvećoj azijskoj sili duguje 870 milijardi dolara, što je manje u odnosu na 1,3 biliona dolara krajem 2013.

Kina prekorila SAD zbog „katastrofalnog" duga: Vašington jedino više duguje Japanu
si djinpin bajden - Copyright Profimedia

Kina je prekorila Sjedinjene Američke Države zbog toga što balansiraju na ivici rata zbog „katastrofalnog problema duga“ dok se Vašington ove nedelje približava zakonskom limitu duga koji bi mogao da dovede do toga da zemlja ne ispuni svoje obaveze.

Kritike su stigle iz kineske ambasade u glavnom gradu Zambije Lusaki, nakon prigovora američke sekretarke finansija Dženet Jelen zbog navodnog pogrešnog rukovanja Pekinga problemom duga u toj južnoafričkoj zemlji.

U ponedeljak, tokom posete Zambiji, Jelen je rekla da je od ključne važnosti da se restrukturira dug zemlje. Ona je okrivila Kinu, ključnog kreditora te afričke države, da je prepreka rešavanju problema.

Kao odgovor, kineska ambasada u Zambiji saopštila je u utorak da „najveći doprinos koji SAD mogu da daju pitanjima duga van zemlje jeste da deluju u skladu sa odgovornom monetarnom politikom, da se nose sa sopstvenim problemom duga i prestanu da sabotiraju druge suverene zemlje aktivnim naporima da reše svoja dugovanja”.

Prema zvaničnim podacima, SAD duguje Kini oko 870 milijardi dolara, što je manje u odnosu na 1,3 biliona dolara krajem 2013. Vašington jedino više duguje Japanu, a na kraju će sve morati da vrati sa kamatom.

AP Photo/Evan Vucci
Dženet Jelen

Američki dug je trenutno ograničen na 31,4 biliona dolara. U decembru je podignut limit duga. Prošle nedelje, ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da će „kada se dostigne granica, Ministarstvo finansija morati da počne da preduzima određene vanredne mere kako ne bi došlo do toga da SAD ne izvrše svoje obaveze“.

Ona je objasnila da će ove mere ići samo toliko daleko da Kongresu daju vremena da pregovara i usvoji povećanje limita duga, najverovatnije do početka juna.

Ekonomisti upozoravaju da bi podizanje gornje granice duga dalo Trezoru neko vreme pre nego što ostane bez novca, dodajući da bi neplaćanje duga oštetilo ne samo najveću svetsku ekonomiju već i globalni finansijski sistem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike