Tajvan dozvolio vojnu obuku ženama! Zbog straha od Kine menjaju praksu

18.01.2023

11:48

0

Tajpej ima vojnu snagu od oko 170.000 ljudi, koju čine uglavnom dobrovoljci, a takođe obučava oko 120.000 rezervista godišnje

Tajvan dozvolio vojnu obuku ženama! Zbog straha od Kine menjaju praksu
Copyright AP Photo/Daniel Ceng

Tajvanska vojska je u utorak objavila planove da omogući ženama da se prvi put dobrovoljno prijave za obuku za rezervne snage, strahujući da bi Kina mogla da pojača vojni pritisak.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da će dozvoliti da se 220 otpuštenih žena vojnika upiše na obuku od drugog kvartala ove godine.

General-major Ju Ven Čeng, iz Agencije za sveobuhvatnu odbrambenu mobilizaciju ministarstva, rekao je da će se taj potez sprovoditi na probnoj osnovi ove godine.

Tajvansko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da obučava samo muške rezerviste jer nije imalo dovoljno kapaciteta da obučava vojnike oba pola.

Tajvanski zakonodavci rekli su da isključivanje žena iz obuke rezervista predstavlja rodnu diskriminaciju.

Tajvan je u decembru najavio da će produžiti period obaveznog vojnog roka za sve muškarce koji ispunjavaju uslove sa četiri meseca na godinu dana počevši od 2024. godine, a to će obuhvatati muškarce rođene posle 2005. godine.

AP Photo/ Chiang Ying-ying
 

Tajvan ima vojnu snagu od oko 170.000 ljudi, koju čine uglavnom dobrovoljci, a takođe obučava oko 120.000 rezervista godišnje, prema CIA Vorld Fektbuku.

Muškarci starosti od 18 do 36 godina moraju ili dobrovoljno da služe vojsku ili da obave period obavezne službe u rezervnom sastavu.

Nakon otpusta pozivaju se na ponovnu obuku u četiri navrata tokom osam godina.

Do 2021. godine žene su činile 15 odsto tajvanske vojske, ali služe uglavnom u neborbenim ulogama, navodi CIA Fektbuk.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike