Pompeo se hvali: SAD su sprečile nuklearni rat 2019, a ovako sam Kima pozvao u Majami

25.01.2023

13:39

0

"Nijedna druga nacija nije mogla da uradi ono što smo mi uradili te noći", tvrdi američki diplomata

Pompeo se hvali: SAD su sprečile nuklearni rat 2019, a ovako sam Kima pozvao u Majami
Majk Pompeo i Kim Džong Un - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Bivši državni sekretar SAD Majkl Pompeo tvrdi da su SAD sprečile nuklearni rat između Indije i Pakistana 2019. godine, objavio je Tajms.

Pompeo je u nedavno objavljenim memoarima napisao da su se pre četiri godine Indija i Pakistan približile samom početku nuklearnog sukoba, nakon što je Indija pokrenula vazdušne napade na militante na pakistanskoj teritoriji u znak odmazde za napad u kojem je ubijeno 40 indijskih vojnika u Kašmiru.

Pompeo se za vreme te krize nalazio u Hanoju u Vijetnamu, na sastanku tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

- Nikad neću zaboraviti kada me je u toku noći probudio telefonski poziv mog indijskog kolege da me obavesti da se Pakistan sprema za nuklearni napad - napisao je Pompeo i dodao da "svet ne zna koliko je indijsko-pakistansko neprijateljstvo bilo blizu eskalacije 2019."

On je naveo da je odmah nakon toga razgovarao sa tadašnjim vojnim zapovednikom pakistanskih snaga generalom Kamarom Džavedom Badžvom, za kojeg je napisao da je "stvarni vođa Pakistana", i zamolio ga da ne čini ništa i  da SAD pokušaju da reše stvar.

- Trebalo nam je nekoliko sati i izuzetno dobar rad naših timova na terenu u Nju Delhiju i Islamabadu da ubedimo obe strane da se ona druga ne priprema za nuklearni rat. Nijedna druga nacija nije mogla da uradi ono što smo mi uradili te noći da izbegne užasan ishod - naveo je Pompeo.

Si ga je mrzeo

U svojim memoarima, on navodi kako ga je kineski predsednik Si Đinping mrzeo i da mu je Tramp rekao da "zaćuti na neko vreme" nakon što je Pompeo optužio Kinu za pandemiju virusa kovid 19.

AP Photo/Ng Han Guan
Si Đinping

- Nisam bio srećan što je predsednik tvitovao da KPK radi dobar posao u vezi sa virusom i pohvalio Sija. Ali razumeo sam okolnosti - bila nam je potrebna zdravstvena oprema i zavisili smo od milosti KPK zbog toga. Radio sam za predsednika - naveo je bivši državni sekretar.

Raketni čovek

U jednom drugom poglavlju memoara, Pompeo opisuje susret sa Kim Džong Unom u Pjongjangu 2018,  kada mu je severnokorejski predsednik navodno rekao da zna kako Pompeo pokušava da ga ubije.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Kim Džong Un

- Odgovorio sam mu šalom, rekao sam 'Gospodine predsedavajući, ja i dalje pokušavam da vas ubijem', i pozvao ga na najlepšu plažu u Majamiju da popušimo najbolje kubanske cigare - rekao je Pompeo, na šta mu je Kim odgovorio da već ima "odlične odnose sa porodicom Kastro".

Pompeo piše i kako je Tramp tom prilikom upitao Kima da li zna ko je Elton Džon, dok je pokušavao da mu objasni zašto ga je nazvao "mali raketni čovek", što je referenca na Džonovu pesmu "Raketni čovek" (Rocket man).

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike