Broj stanovnika Kine opao prvi put u poslednjih 6 decenija: Negativni trend nije sprečilo ni ukidanje politike jednog deteta

17.01.2023

14:13

0

Raniji vladini podaci najavljivali su demografsku krizu koja bi na duge staze smanjila radnu snagu u zemlji i povećala teret zdravstvenih i drugih troškova socijalnog osiguranja

Broj stanovnika Kine opao prvi put u poslednjih 6 decenija: Negativni trend nije sprečilo ni ukidanje politike jednog deteta
profimedia-0431387108 - Copyright Profimedia

Broj stanovnika Kine opao je prvi put u poslednjih 60 godina, a nacionalna stopa nataliteta dostigla je rekordno nizak nivo - 6,77 rođenih na 1.000 ljudi.

Broj stanovnika 2022. godine, 1,4118 milijardi, pao je za 850.000 u odnosu na 2021.

Stopa nataliteta u Kini opada godinama, što je podstaklo niz politika koje pokušavaju da uspore ovaj trend. Sedam godina nakon ukidanja politike jednog deteta, zemlja je ušla u ono što je jedan zvaničnik opisao kao "eru negativnog rasta stanovništva".

Stopa nataliteta u 2022. godini takođe je smanjena za 7,52 u odnosu na 2021, prema kineskom Nacionalnom birou za statistiku, koji je objavio podatke u utorak.

Poređenja radi, 2021. godine SAD su zabeležile 11,06 porođaja na 1.000 ljudi, a Velika Britanija 10,08 rođenih. Stopa nataliteta za istu godinu u Indiji, koja je blizu da pretekne Kinu kao najmnogoljudnija zemlja na svetu, iznosila je 16,42.

Broj umrlih takođe je premašio broj rođenih prvi put prošle godine. Zemlja je zabeležila najveću stopu smrtnosti od 1976. godine - 7,37 smrtnih slučajeva na 1.000 ljudi, u odnosu na 7,18 u prethodnoj godini.

Raniji vladini podaci najavljivali su demografsku krizu, koja bi na duge staze smanjila radnu snagu u Kini i povećala teret zdravstvenih i drugih troškova socijalnog osiguranja.

AP Photo/Andy Wong, File
 

Rezultati popisa stanovništva jednom u deceniji objavljenog 2021. godine pokazali su da stanovništvo Kine raste najsporijim tempom u poslednjih nekoliko decenija. Stanovništvo se smanjuje i stari i u drugim istočnoazijskim zemljama, kao što su Japan i Južna Koreja.

Populacioni trendovi u Kini tokom godina su u velikoj meri bili oblikovani kontroverznom politikom jednog deteta, koja je uvedena 1979. kako bi se usporio rast broja stanovnika. Porodice koje su prekršile pravila kažnjene su novčanom kaznom, a u nekim slučajevima čak su i gubile posao. U kulturi koja je istorijski favorizovala dečake u odnosu na devojčice, ova politika je takođe dovela do prisilnih abortusa i navodno iskrivljenog odnosa polova od 1980-ih.

Ova politika je ukinuta 2016. i bračnim parovima je dozvoljeno da imaju dvoje dece. Poslednjih godina, kineska vlada je takođe nudila poreske olakšice i bolju zdravstvenu zaštitu majki, između ostalih podsticaja, kako bi preokrenula ili barem usporila pad nataliteta.

Ali ove politike nisu dovele do povećanja broja rođenih. Neki stručnjaci kažu da je to zato što politike koje su podsticale rađanje nisu bile praćene naporima da se olakša teret brige o deci, kao što je veća pomoć za zaposlene majke ili pristup obrazovanju.

U oktobru 2022. godine, kineski predsednik Si Đinping naveo je da je povećanje nataliteta prioritet. Na Kongresu Komunističke partije koji se održava jednom u pet godina u Pekingu rekao je da će njegova vlada „slediti proaktivnu nacionalnu strategiju“ kao odgovor na starenje stanovništva zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike