Promašaj za promašajem: Za dve godine Bajden je uspeo da unazadi skoro sve čega se prihvatio, a data obećanja nije ispunio

21.01.2023

20:10

2

U svetu je napravio haos, a kod kuće izgubio dosta podrške, razbesnevši glasače i dovodeći SAD u rizik od recesije

Promašaj za promašajem: Za dve godine Bajden je uspeo da unazadi skoro sve čega se prihvatio, a data obećanja nije ispunio
Džo Bajden, predsednik SAD - Copyright AP Photo/Craig Ruttle

Američkom predsedniku Džozefu Bajdenu trebalo je samo pola prvog mandata da uništi diplomatske veze sa druge dve svetske supersile, da unazadi ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, dok u isto vreme nije ispunio osnovna izborna obećanja data građanima koji su glasali za njega.

Ovog petka bilo je tačno dve godine otkad je Bajden inaugurisan za predsednika SAD, a prema tvrdnjama Bele kuće, on je za to vreme "izvojevao brojne pobede", kao što su povećanje broja radnih mesta i adekvatno upravljanje pandemijom.

Bajdenov rejting trenutno je na 42,8 odsto, prema veb-sajtu "Real Clear Politics" koji je sproveo anketu, što je neznatno više u odnosu na 41 odsto podrške koju je Donald Tramp imao u istom trenutku svog predsednikovanja. U poslednje dve godine njegova podrška je u jednom trenutku pala na 37 odsto.

Na sajtu Bele kuće zvanično se kao Bajdenova najveća dostignuća navode spasavanje domaće ekonomije, početak obnove nacionalne infrastrukture i okupljanje zapadnog sveta oko podrške Ukrajini.

Administracija je takođe pohvalila politike koje su pomogle da se smanji stopa nezaposlenosti. Kad je postao predsednik, stopa je bila na 6,3 odsto, a sada je na 3,5 odsto, što je najniži nivo u poslednjih pola veka.

AP Photo/Andrew Harnik, File
 

Kritičari su, sa druge strane, ukazali na njegove brojne gafove, a iskazali su i zabrinutost zbog nejgovih godina i mentalne sposobnosti. Sa 80 godina, on je najstariji američki predsednik.

Takođe je na udaru i zbog krize na američkoj južnoj granici, a uz sve to suočava se i sa nizom istraga u okviru Predstavničkog doma, u kom su od međuizbora republikanci većina.

Kongresna opozicija želi da istraži poslove Hantera Bajdena u Ukrajini, kao i slučaj poverljivih dokumenata iz Obamine ere koje je Bajden zadržao nakon što mu je istekao mandat potpredsednika, a koji su nedavno pronađeni u njegovoj kancelariji, kući i garaži. Osim toga, republikanci zahtevaju više detalja o haotičnom povlačenju iz Avganistana.

Bajden je takođe kritikovan zbog krize lanca snabdevanja, rastuće inflacije i skoka cena gasa, što je povezano sa njegovim pokušajima da izoluje Rusiju i bezobzirnim bacanjem novca na pomoć Ukrajini.

U četvrtak je Bajden odobrio još dve i po milijarde dolara bezbednosne pomoći za Ukrajinu, čime je suma izdvojena za Kijev dostigla 27,5 milijardi dolara. Sve to se odigrava u vreme kad ugledni ekonomisti predviđaju da bi SAD mogle da se suoče sa recesijom u narednih 12 meseci.

Kada je Bajden inaugurisan, stopa inflacije u Americi bila je na 1,7 odsto, a cena galona gasa oko dva i po dolara, prema podacima agencije "Energy Information Administration". Do sredine 2022. godine cene gasa su premašile pet dolara po galonu, da bi se do danas postepeno spustile na 3,3 dolara.

AP Photo/Evan Vucci
 

U međuvremenu, inflacija je prošlog leta porasla na devet odsto i pala na 6,5 odsto.

Neki kritičari optužuju Bajdenovu politiku ulaganja SAD u nuklearni rat sa Rusijom i Kinom.

Kanadski istoričar i politički komentator Metju Ehret, potpredsednik Fondacije "Rastući talas", rekao je da je Bajdenov pokušaj da se ekonomski izoluje Rusija ekonomskim sankcijama bez presedana podstakao i doneo haos i katastrofu u ekonomije zemalja Zapadne Evrope.

- On je uspešno uništio više diplomatskih mostova između SAD i Rusije i Kine, istovremeno osakativši već zavisnu Evropu, koja je postala još više zavisna od izuzetno skupih američkih energetskih resursa - rekao je Ehret za Sputnjik.

Politički komentator, autor i bivši menadžer hedž fonda Čarls Ortel upozorio je da Bajden gura SAD u situacije koje narušavaju američku bezbednost.

- Mi srljamo u opasne, tragične sukobe na načine koji su već narušili američke odnose sa saveznicima i rivalima - rekao je Ortel.

Propusti na domaćem terenu

Osim što je napravio haos u inostranstvu, podstičući sukob na istoku Evrope, Bajden je imao brljotine i na američkoj teritoriji, dodao je Ortel.

AP Photo/Patrick Semansky
 

- Kod kuće, Bajden i njegov kabinet podstiču mržnju i podele, na primer, ne uspevajući da zaustave proteste protiv sudija Vrhovnog suda ili nepredviđenim govorima punim uvreda upućenih republikancima i Trampovim pristalicama - rekao je Ortel.

Osim toga, on je ukazao na krizu na granici kao još jedan problem koji se dodatno pogršao tokom Bajdenovog mandata.

Nakon preuzimanja funkcije Bajden je ukinuo brojne imigracione politike za koje se zalagao Tramp, što su kritikovale čak i njegove kolege demokrate. Prema podacima granične kontrole, ilegalni prelazi preko granice u 2022. premašili su 2,7 miliona, nadmašivši prethodni rekord za milion.

Ortel je istakao i da je stanje ekonomije mnogo lošije nego za vreme Bajdenovog prethodonika.

- Uslovi u Sjedinjenim Državama u ekonomiji Mejnstrita i Volstrita veoma su zabrinjavajući - dodao je.

Ehret je, sa druge strane, ukazao na to da su Bajdenove politike oštetile ekonomiju i da postoji mala nada za njen oporavak.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

- Do sada je Bajden uradio izuzetan posao, uspešno uništavajući ionako blede šanse svoje nacije da preživi ekonomski kolaps koji je sama sebi stavila na grbaču - rekao je Ehret.

Bajden je, kako je dodao, uspeo da uništi i američke poljoprivrednike i kapacitete za uzgajanje hrane, dok Amerikanci nikad nisu osetili veće nestašice.

Hrišćanski politički aktivista, velečasni Grejlan Skot Hagler rekao je da je Bajden uspeo da dopre do birača koji su glasali na međuizborima, ali da je omanuo na frontovima koji su bili važni demokratama.

- U pogledu ostalih stvari, kao što su glasačka prava, zaštita reproduktivnih prava i ukidanje studentskog duga, volja demokrata nikada se ne bi materijalizovala - rekao je Hagler.

Ortel je istakao da je Bajden do sada mogao da zavarava "većinu glasača većinu vremena" i da se nada da će američka javnost shvatiti istinu.

- Ako budemo imali sreće, američki glasači će se konačno probuditi i dokazati da niko nije večno iznad zakona, dovodeći Džoa Bajdena, članove njegove porodice i njihove marionete na sudove - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike