Među dokumentima koji su pronađeni kod Bajdena ima i strogo poverljivih: Američki predsednik nemarom ugrozio nacionalnu bezbednost?

14.01.2023

09:53

0

Ukupan broj poznatih fajlova sa oznakom „poverljivo" iznosi otprilike 20

Među dokumentima koji su pronađeni kod Bajdena ima i strogo poverljivih: Američki predsednik nemarom ugrozio nacionalnu bezbednost?
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Među otprilike 10 dokumenata koji su označenih kao poverljivi i koji su otkriveni u „Pen Bajden centru" nalazi se i strogo poverljivi (top secret) materijal, prema zvaničniku saveznih organa za sprovođenje zakona upoznatim sa istragom.

Kako piše portal Si-Bi-Es njuza, „strogo poverljivo" je najviši od tri osnovna stepena tajnosti: poverljivo, tajno i strogo poverljivo. Curenje strogo poverljivih informacija moglo bi da izazove „izuzetno veliku štetu“.

Manje od 10 dokumenata sa oznakom poverljivo pronađeno je u rezidenciji američkog predsednika Džozefa Bajdena u Vilmingtonu u Delaveru, i nijedan nije označen kao strogo poverljiv.

Sve u svemu, prema rečima izvora, ukupan broj poznatih dokumenata sa oznakom „poverljivo" iznosi otprilike 20, kada se uzmu u obzir obe lokacije.

Pomenuti medij izvestio je u ponedeljak da je otprilike 10 dokumenata sa poverljivim oznakama pronađeno u Bajdenovoj kancelariji u „Pen Bajden centru za diplomatiju i globalni angažman" u Vašingtonu.

AP Photo/Evan Vucci
Džo Bajden

Zatim je u četvrtak Bela kuća potvrdila da je druga grupa papira sa poverljivim oznakama iz vremena kad je Bajden bio potpredsednik pronađena u njegovoj kući u Vilmingtonu u Delaveru.

Istog dana državni tužilac Merik Garland imenovao je specijalnog advokata, Roberta Hura, da nadgleda istragu o dokumentima.

Bajden tvrdi da nije znao da se poverljivi dokumenti u njegovoj kancelariji ili u garaži kuće u Vilmingtonu, a tvrdi i da ne zna šta se nalazi u tim dokumentima, iako je informacija o njihovom pronalasku zataškavana više od dva meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike