Le Pen oštro kritikovala Borelja: "Da je on donosio odluke mislim da bismo već ušli u rat sa Rusijom"

16.10.2022

17:23

1

Ne sme se preći linija pomoći Ukrajini i time postati direktan učesnik sukoba Moskve i Kijeva

Le Pen oštro kritikovala Borelja:  "Da je on donosio odluke mislim da bismo već ušli u rat sa Rusijom"
profimedia-0646978380 - Copyright Profimedia

Lider desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen rekla je da bi Francuska verovatno već bila u ratu sa Rusijom da je Đuzep Borelj zadužen za spoljnu i bezbednosnu politiku države.

- Verujem da se moramo držati oruđa diplomatije. Jer kada čujem izjave šefa evropske diplomatije Đuzepa Borela – da je donosio odluke umesto nas, mislim da bismo već ušli u rat - rekla je Le Penova, gostujući danas na televiziji BFM.

Ona je upozorila da se ne sme preći linija pomoći Ukrajini i time postati direktan učesnik sukoba Moskve i Kijeva.

- Francuski narod to ne želi, ja to ne želim. Budite oprezni da ne napravite preveliki korak koji bi nas odveo u rat - rekla je ona.

Ona je, takođe, izrazila zaprepašćenost što je termin "mir" "praktično nestao iz rečnika učesnika“ krize i pozvala na pregovore, podsećajući na svoju ideju da Pariz bude domaćin globalne mirovne konferencije.

U govoru 14. oktobra Borelj je uporedio EU sa "baštom koja liči na raj okružena džunglom" i upozorio da će ruska vojska biti uništena ako Moskva upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

AP Photo/Olivier Matthys
 

 

- Postoji nuklearna pretnja, ruski predsednik Vladimir Putin kaže da ne blefira, on ne može ni da priušti sebi da blefira - rekao je Borelj.

On je dodao da sve zemlje koje podržavaju Ukrajinu, EU, SAD i NATO takođe ne blefiraju.

- Eventualni nuklearni napad na Ukrajinu dobiće odgovor i to takav da će ruska vojska biti potpuno uništena, zbrisana - rekao je on.

Francuska je do sada uputila vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od više stotina miliona evra, uključujući teške vučne i samohodne artiljerijske sisteme, oklopne transportere i kamione, protivtenkovske i protivvazdušne raketne sisteme, radare, inženjersku opremu i malokalibarsko oružje.

Moskva je više puta pozivala Pariz i druge zapadne zemlje da zaustave isporuke oružja, ukazujući na opasnost koju predstavljaju u eskalaciji krize i stvaranju mreže šverca oružja vredne više milijardi dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24Sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike