Članice NATO-a unazadile svoju odbranu zbog pomaganja Ukrajini: Danski stručnjak ukazao na propuste u odbrambenoj strategiji

20.01.2023

16:09

0

Davno naručeno oružje francuske proizvodnje završiće u rukama Kijeva, dok će Kopenhagen morati da traži zamensko

Članice NATO-a unazadile svoju odbranu zbog pomaganja Ukrajini: Danski stručnjak ukazao na propuste u odbrambenoj strategiji
Copyright AP Photo/Libkos

Odluka Danske da donira 19 haubica koje Ukrajina još nije primila "stvarno će zaboleti" i uticaće na nacionalnu bezbednost i obaveze prema NATO-u, upozorio je vojni stručnjak, kojeg je citirao nemački medij "Berlingske".

- Sistem oružja je srž planirane rekonstrukcije danske vojske, a ovaj važan deo sada se uklanja - rekao je u četvrtak vojni stručnjak Kristijan Sobi Kristensen za uticajni "Nordik dejli".

Danska je u maju 2017. poručila 15 haubica Cezar koje proizvodi francuska kompanija "Nekster", uz dostavu za 40,3 miliona evra. Trebalo je da oni budu isporučene početkom 2021. godine. Zatim je kupila dodatna četiri komada u oktobru 2019. Međutim, isporuka i dalje kasni, navodno zbog zastoja koji je napravila pandemija kovida 19.

U četvrtak je danski ministar odbrane Jakob Elemann-Jensen najavio da će svih 19 haubica poslati u Ukrajinu, umesto da ih zadrži vojska zemlje. Odluka bi uticala na planove za preusmeravanje, priznao je, ali vlada bi tražila alternativne sisteme.

Kristensen, koji je viši istraživač na Odeljenju političkih nauka Univerziteta u Kopenhagenu, rekao je za "Berlingske" da je sumnjao da se mogu naći održive alternative. Haubice Cezar su "prilagođene potrebama danske vojske", objasnio je on.

AP Photo/Libkos
 

- Verovatno možete pronaći neko drugo oružje, ali problem je što ceo svet sada nudi vojnu opremu - dodao je.

Ovih 19 francuskih artiljerijskih sistema bili su ključna komponenta plana Danske da ojača tešku pešadijsku brigadu. Kopenhagen je obećao da će jedinicu obezbediti do 2032. godine kao deo svojih obaveza prema NATO-u. Projekat se suočio sa nizom kašnjenja, a poteškoće u dobijanju novog oružja glavni su kamen spoticanja, prema danskim medijima.

Zvaničnici u nekim NATO zemljama prethodno su upozorili da kontinurano slanje oružja i municije Ukrajini značajno unazaditi odbrambene sposobnosti zemalja članca. Bivša nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht još u avgustu je rekla da njena zemlja ostaje bez zaliha zbog snabdevanja Kijeva. Ona je podnela ostavku u ponedeljak usred diskusija o tome da li bi Berlin trebao da pošalje Kijevu tenkove Leopard 2.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike