Zaharova začuđena potezima EU: Boreljove ideje mogu izazvati produženi raskol u Evropi

19.11.2022

14:45

0

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost ne doprinosi rešavanju konflikta sa Rusijom, nego ga produbljuje, smatra portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova

Zaharova začuđena potezima EU: Boreljove ideje mogu izazvati produženi raskol u Evropi
Marija Zaharova - Copyright Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla je danas da ideje koje visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj širi među državama članicama pokazuju da nema strateške vizije Unije u vezi sa Rusijom i da to može izazvati novi produženi raskol u Evropi.

Komentarišući Boreljove predloge u šest tačaka o zajedničkim pristupima zemalja EU u odnosima sa Rusijom usred sukoba u Ukrajini, Zaharova je rekla da predlozi ne sadrže recepte za rešavanje nagomilanih problema, već da je u njima predstavljeno kao da Rusija i zemlje članice Unije mogu da pobegnu jedne od drugih, preneo je TASS.

Na osnovu Boreljovog predloga, kako je istakla, može se zaključiti da je cilj sadašnjih lidera EU da bude racionalno objašnjen pokušaj dovođenja odnosa sa Rusijom do stanja političke konfrontacije, lišavajući ih zajedničke istorije i ekonomske osnove.

Zbog toga u Boreljovim predlozima nema ni reči o rešavanju ukrajinske krize putem pregovora i uopšte o bezbednosti u Evropi, već se govori o izolaciji Rusije, ukazala je Zaharova.

Izolacija Rusije i uvođenje sankcija Moskvi postali su opsesivna ideja EU, ocenila je Zaharova navodeći da je to uzaludna namera za koju troškove snose zemlje Unije i njihovi građani.

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

- Vidi se želja da se ograniče mogućnosti za budućnost da političari pronađu izlaz iz ove duboke krize - istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, rano je govoriti o rezultatima diskusija unutar EU o odnosima sa Rusijom dok se ti razgovori nastavljaju, ali Moskva nema iluzija o tome, objavila je ruska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike