Nov udar na TikTok: EU u sabotiranju Kine lagano utabava put da krene koracima SAD i ograniči aplikaciju

12.01.2023

08:13

2

Jedan od najglasnijih kritičara kineske društvene mreže je francuski predsednik Emanuel Makron, koji je TikTok nazvao „naizgled nevinim“ i uzrokom „prave zavisnosti“ među korisnicima

Nov udar na TikTok: EU u sabotiranju Kine lagano utabava put da krene koracima SAD i ograniči aplikaciju
Copyright Profimedia

U Sjedinjenim Američkim Državama, TikTok je poslednjih nekoliko nedelja na udaru zakonodavaca, koji su uporedili aplikaciju u kineskom vlasništvu sa „digitalnim fentanilom“ i smatraju da bi je trebalo zabraniti.

Sada se to neprijateljstvo širi na Evropu, gde strahovi za bezbednost dece i navodi da je TikTok špijunirao novinare koristeći njihove IP lokacije podstiču negativne rekacije na aplikaciju za deljenje videa koju koristi više od 250 miliona Evropljana.

Dok izvršni direktor TikToka Šou Zi Čju u utorak odlazi u Brisel na sastanak sa vodećim kreatorom digitalne politike Margret Vestager, usred šireg preispitivanja veza EU ​​sa Kinom, njegova kompanija se suočava sa nizom pravnih, regulatornih i sigurnosnih izazova u bloku i na sve većem je udaru javnih kritika.

Jedan od najglasnijih kritičara je francuski predsednik Emanuel Makron, koji je TikTok nazvao „naizgled nevinim“ i uzrokom „prave zavisnosti“ među korisnicima, kao i izvorom ruskih dezinformacija. Takvi komentari došli su ruku podruku sa agresivnim medijskim izveštavanjem u Francuskoj, uključujući naslovnu stranu dnevnika „Le Parisien" od 29. decembra na kojoj se TikTok naziva „pravom opasnošću za mozak dece“.

Cela ova halabuka mogla bi da dovede do novih ograničenja. Tokom putovanja u Sjedinjene Američke Države u novembru, Makron je rekao grupi američkih investitora i francuskih tehnoloških direktora da želi da reguliše TikTok, prema navodima dvoje ljudi koji su prisustvovali razgovoru. U TikToku poriču da je aplikacija štetna i navode da postoje mere za zaštitu dece.

Profimedia
 

Iako nije bilo jasno na koja pravila se Makron poziva, a njegova kancelarija je odbila da to komentariše, primedbe su bacile mračnu senku na TikTok. Pored dve istrage o privatnosti širom EU koje bi trebalo da se završe u narednim mesecima, TikTok mora da se suoči sa novim zahtevima za moderisanje sadržaja prema novom digitalnom pravilniku bloka DSA od sredine 2023, kao i sa mogućnošću da bude obuhvaćen novim pravilnikom o digitalnoj konkurenciji bloka, Zakonu o digitalnim tržištima (DMA).

Francuski ministar za digitalnu tehnologiju Žan Noel Baro rekao je za „Politiko" da će se Francuska oslanjati na DSA i DMA da bi regulisala TikTok na nivou EU, ali je „ostao na oprezu u pogledu ovih modela društvenih medija koji se stalno razvijaju“. Baro je dodao da nikada nije propustio da održi nivo pritiska koji odgovara ulozima DSA na sastancima sa rukovodiocima TikToka.

Uoči Šouove posete Briselu, Tjeri Breton, komesar za unutrašnje tržište bloka, upozorio ga je na potrebu da se poštuje integralnost pravila, navodi se u komentarima komesara u Španiji, a prenosi Rojters. Portparol Margret Vestager rekao je da je ona imala cilj da preispita kako se kompanija priprema za ispunjavanje svojih (mogućih) obaveza prema novoj regulativi.

Istrage s kojima se TikTok suočava bave se sumnjama u kršenje zakona EU. Ako irski regulator podataka, koji vodi istrage u ime drugih država EU, utvrdi da je TikTok prekršio pravilnik o privatnosti bloka, Opštu uredbu o zaštiti podataka, kazne bi mogle iznositi do četiri procenta globalnog prometa kompanije. Kazne mogu biti još veće prema DSA, koji počinje da se primenjuje na velike platforme sredinom 2023.

Strah od špijunaže

Profimedia
 

Plaćanje više od nekoliko miliona evra mogao bi da bude najmanji problem TikToka u Evropi, jer neki zakonodavci, prateći primer svojih američkih kolega, traže mnogo stroža ograničenja za aplikaciju, iz straha da će podaci iz TikToka biti korišćeni za špijuniranje.

TikTok je pod istragom zbog slanja podataka o korisnicima iz EU u Kinu, što je jedna od dve istrage koje vodi Irska. Izveštaji da su zaposleni u TikToku u Kini koristili podatke za praćenje kretanja dva zapadna novinara samo su pojačali strahove od špijunaže, posebno u Nemačkoj, koja vodi računa o privatnosti. (TikTok je priznao incident i otpustio četvoro zaposlenih zbog, kako su rekli, neovlašćenog pristupa korisničkim podacima.)

Navodeći „nedostatak bezbednosti podataka i zaštite podataka“, kao i prenos podataka u Kinu, portparol nemačke grupe Socijaldemokratske partije u Bundestagu rekao je da je američka zabrana TikToka na telefonima federalnih službenika razumljiva.

- Mislim da ima smisla i kritički ispitati aplikacije kao što je TikTok i, ako je potrebno, preduzeti mere. Zato bih savetovao državnim službenicima, ali i svakom građaninu, da ne instaliraju nepouzdane servise i aplikacije na svoje pametne telefone - dodao je Jens Cimerman.

Maksimilijan Funke-Kajzer, portparol za digitalnu politiku liberalne grupe FDP u nemačkom parlamentu, otišao je još dalje pričajući o mogućnosti potpune zabrane korišćenja TikToka na vladinim telefonima.

- S obzirom na rizike po privatnost i bezbednost koje predstavlja aplikacija i dalekosežna prava pristupa aplikacije, smatram da je zabrana TikToka na poslovnim telefonima zvaničnika američke vlade odgovarajuća. Odgovarajuće korake takođe treba sprovesti i u Nemačkoj - izjavio je on.

Profimedia
 

Za Morica Kernera, centrističkog zakonodavca u Evropskom parlamentu, potencijalni rizici povezani sa TikTokom daleko su veći nego Tviterovi, zbog veće baze korisnika prvog (najmanje pet puta više od Tvitera u Evropi) i činjenice da je oko trećine njegovih korisnika staro od 13 do 19 godina.

- Kineska aplikacija TikTok trebalo bi da bude pod posebnim nadzorom evropskih vlasti. Borba između autokratskog i demokratskog sistema takođe će se voditi putem digitalnih platformi. Evropa mora da se probudi - napisao je on u mejlu.

U Švajcarskoj su poslanici ranije ovog meseca pozvali na zabranu telefoniranja zvaničnicima.

Pozivi za zabranu

Do sada nijedna evropska vlada ili javno telo nije pratilo SAD u zabrani korišćenja TikToka na telefonima zvaničnika. Portparol Evropske komisije, koji je ranije savetovao svoje zaposlene da ne koriste Metin Vocap, napisao je da bi svako ograničenje upotrebe TikToka za državne službenike EU „zahtevalo političku odluku i da će se zasnivati na pažljivoj proceni brige o zaštiti podataka, sajber bezbednosti i drugih stvari".

Portparol je takođe istakao da nema zvaničnih naloga Komisije na TikToku.

Pixabay
Zgrada Evropske komisije

S druge strane, portparol Evropskog parlamenta rekao je da njegove službe kontinuirano prate pitanja sajber bezbednosti, ali da zbog prirode bezbednosnih pitanja ne komentariše određene platforme.

U Nemačkoj zvaničnici koji koriste ajfon ne mogu da koriste ili preuzimaju TikTok u delu telefona iz kog se može pristupiti poverljivim podacima.

Za hamburšku agenciju za zaštitu podataka, jednu od 16 u nemačkom saveznom sistemu, ograničavanje TikToka na službenim telefonima bila bi dobra ideja.

- Na osnovu onoga što znamo iz dostupnih izvora, delimo, između ostalog, zabrinutost vlade SAD koju ste spomenuli, i stoga smatramo da je prikladno da se vladine agencije u EU uzdrže od korišćenja TikToka - rekao je portparol.

Ovo sugeriše da je najneposrednija javna pretnja za TikTok u Evropi navodno vezana za privatnost. Od dve istrage koje je sproveo irski regulator privatnosti, ona koja se bavi bezbednošću dece u aplikaciji bliža je kraju, rekao je portparol Irske komisije za zaštitu podataka.

U zavisnosti od ishoda diskusija između regulatora privatnosti EU, TikTok bi se mogao suočiti sa novim zahtevima za proveru starosti u EU. Druga istraga, koja ispituje prenos podataka sa TikToka u Kinu, verovatno će se završiti sredinom godine ili krajem 2023, ako dođe do spora, naveo je portparol.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike