"Albanci, dođite! Engleska vas čeka!" Krijumčari mame migrante preko TikToka i nude čak i letnji popust (VIDEO)

09.08.2022

10:36

0

Autor: N. Pavlović

Cena prelaska Lamanša je pala sa oko 20.000 funti na manje od 2.000

"Albanci, dođite! Engleska vas čeka!" Krijumčari mame migrante preko TikToka i nude čak i letnji popust (VIDEO)
tiktok-albanci - Copyright TikTok/franc_angli01

Krijumčari ljudima više ne prezaju ni od čega. Ne samo što usluge nude preko TikToka već Albancima nude "letnji popust" za ulazak u Veliku Britaniju.

- Francuzi vas neće zaustaviti, otpratiće vas bezbedno do Britanije - navodi jedan krijumčar, a cena putovanja po osobi je oko 1.800 evra.

Temperature su visoke, a voda je mirna, tako da cene nikad nisu bile povoljnije, prenosi Dejli mejl uz napomenu da je najmanje trećina migranata, od 3.000 njih koliko ih je ušlo u zemlju iz Francuske, koristila ove "popuste".

 

 

Veliki broj Albanaca stiže u gumenim čamcima, a na društvenim mrežama ih mame porukama: "Požurite, Engleska vas čeka".

Cena prelaska Lamanša je pala sa oko 20.000 funti na 5.000 ili 3.500 funti po osobi. U pojedinim slučajevima, može se platiti i 1.500 funti za put gumenim čamcem do obale Kenta.

- Nemojte plaćati 18.000 evra. Prolaze ovde svaki dan i nikad nije bilo jeftinije - navodi se u jednom snimku.

TikTok/franc_angli01
 

Pretpostavlja se da Albanci koriste rupu u britanskom zakonu protiv ropstva tvrdeći da su žrtve trafikinga i da su u zemlju dovedeni da bi bili radna snaga. Navodno, pozivaju se na te odredbe kako bi zatražili azil.

Prema procenama, 4 od 10 osoba koje pristignu u Britaniju iz Francuske su poreklom sa Balkana. Albanaca sada ima više nego Avganistanaca, Sirijaca ili Iračana.

Devet kriminalnih grupa ih mami preko društvene mreže TikTok. Stručnjaci su podeljeni, pa jedni smatraju da se letnja ponuda podudarila sa toplim i suvim vremenom, a drugi su uvereni da su kriminalci ponudili popuste jer se plaše da će vlasti uskoro sprovesti novu politiku, kojom se migranti deportuju u Ruandu, u delo.

- Čini se da ne mogu tako lako da privuku nova tržišta, poput Albanije, pa moraju da ih ohrabre na neki način - rekao je Toni Smit, nekadašnji generalni direktor Granične službe.

Letnji popust je zaista doveo do povećanja broja ilegalnih prelazaka, a na društvenim mrežama je otkriveno nekoliko različitih naloga na kojima se migranti mogu informisati o putu preko Lamanša i sistemu azila.

Advokat sve rešava

Jedan od krijumčara je novinaru Sana, koji se predstavaljao kao migrant, rekao: "Francuzi te neće zaustaviti, naprotiv, otpratiće te bezbedno do britanskih voda". Potom mu je rečeno da kontaktira advokata po dolasku koji bi mogao da mu "složi dobru priču".

- Mogu da ti dam broj mog advokata koga sam koristio i za članove moje porodice. Osigurali su dokumentaciju, boravišne dozvole, za polovinu Albanaca u Londonu. Jedan dečko je pre mesec dana završio u pritvoru na mesec dana, ali ga je oslobodio ovaj advokat. Svi drugi sa kojima sam pričao nakon što su stigli, poslati su u hotele. Potom su nestali. Otišli su kod svojih rođaka - dodao je krijumčar.

TikTok/franc_angli01
 

Britanski političari su posebno ljuti jer Albanci ne beže od rata već su u pitanju ekonomski migranti.

- Ovo je kriminal i podvlači se potreba za planom sa Ruandom - rekla je poslanica torijevaca Natali Elfik.

Jedan britanski novinar je kontaktirao tri stranice na TikToku pod izgovorom da je migrant koji želi da ode u Veliku Britaniju. Jedan krijumčar, koji se predstavio kao Gent, tvrdio je da je dobar u tom poslu. Ponudio je transport do Britanije luksuznom jahtom za 15.000 funti po osobi, dok je jedan drugi nudio mesta u gumenom čamcu za 8.000 funti za dve osobe.

Krijumčari su naveli da je politika slanja migranata u Ruandu "otkazana" i da će "Vlada da vas pošalje u hotele".

Iz kompanije TikTok su saopštili da ne podržavaju sadržaj koji promoviše trgovinu ljudima i da pažljivo sarađuju sa britanskim vlastima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike