Kina reagovala nakon što je FBI označio Tiktok kao pretnju za nacionalnu bezbednost: Širenje dezinformacija je sredstvo koje SAD koriste

17.11.2022

12:59

0

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning odbacila je optužbe

Kina reagovala nakon što je FBI označio Tiktok kao pretnju za nacionalnu bezbednost: Širenje dezinformacija je sredstvo koje SAD koriste
Tiktok - Copyright Profimedia

Kineska vlada je osudila Vašington zbog „širenja dezinformacija” nakon što je šef FBI rekao da Tiktok, društvena mreža u kineskom vlasništvu, predstavlja ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost.

Upitana o primedbama direktora FBI Kristofera Reja ranije ove nedelje, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning odbacila je optužbe, rekavši novinarima da Vašington samo želi da diskredituje veliku kinesku firmu koja se takmiči sa zapadnim gigantima društvenih medija.

- Širenje dezinformacija, a zatim njihovo korišćenje za sputavanje kineskih kompanija, postalo je sredstvo koje koristi američka vlada. Kina je čvrsto protiv toga - rekla je Mao, pozivajući američke zvaničnike da se „ponašaju odgovornije i preduzmu kredibilnije korake da poštuju i posmatraju međunarodna pravila koja naglašavaju pravičnost, otvorenost i nediskriminaciju“.

Profimedia
Tiktok

Tokom saslušanja u Komitetu za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma o „pretnjama domovini širom sveta“ u utorak republikanska predstavnica Dajana Haršbarger tvrdila je da je Tiktok „dizajniran da opčini američku decu“ na društvenim medijima i citirala nedavne izveštaje da platforma planira da nadgleda određene korisnike „za potrebe anketiranja pojedinačnih građana SAD”.

Ona je pitala Reja da li FBI smatra Tiktok „značajnom pretnjom po nacionalnu bezbednost” s obzirom na te izveštaje i da li je biro istražio navodne „veze kompanije sa Kineskom Komunističkom partijom”.

- Rekao bih da postoji zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, barem sa strane FBI, u vezi sa Tiktokom. Uključujemo mogućnost da kineska vlada može da ga koristi za kontrolu prikupljanja podataka o milionima korisnika ili za kontrolu algoritma preporuka, koji bi mogao da se koristi za operacije uticaja ako se tako odluči - ili za kontrolu softvera na milionima uređaja - kazao je Rej i dodao da će komentarisati sve istrage koje su u toku u „zatvorenom, poverljivom okruženju“, samo rekavši da je „otvoreno mnoštvo istraga o pretnji iz Kine“, bez detaljnijeg objašnjenja.

Tiktok je negirao da je ikada planirao da prati Amerikance, rekavši Forbsu, koji je prvi objavio navode, da „ne prikuplja precizne informacije o GPS lokaciji od američkih korisnika, što znači da Tiktok ne može da prati američke korisnike na način na koji je članak sugerisao“. Kompanija je saopštila da izveštaju Forbsa nedostaje „novinarski integritet“ i optužila je tu kuću da namerno izostavlja informacije koje bi opovrgle njegovu suštinsku tvrdnju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike