SAD već četvrti dan bez dogovora o izboru predsedavajućeg Predstavničkog doma

06.01.2023

22:12

0

Najduži izbor za predsedavajućeg Predstavničkog doma bio je 1855. godine i trajao je dva meseca, sa čak 133 kruga glasanja

SAD već četvrti dan bez dogovora o izboru predsedavajućeg Predstavničkog doma
Predstavnički dom SAD - Copyright AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Novi saziv Predstavničkog doma Kongresa sastao se danas u ponovnom pokušaju da izabere predsedavajućeg, posle tri dana i 11 krugova glasanja u kojima republikanac Kevin Mekarti nije uspeo da bude izabran.

Zbog toga što ne mogu da izaberu predsedavajućeg Predstavnički dom ne može da počne da radi, niti novi predstavnici mogu da polože zakletvu, preneo je Glas Amerike.

Glasanje je nastavljeno nakon što je Mekarti nominovan 12. put, u trenutku kada se obeležava i druga godišnjica smrtnonosnog upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u kompleks američkog Kongresa. Republikanski kongresmen koji je nominovao Mekartija zahvalio je policiji koja je 6. januara 2021. godine štitila članove i zgradu Kongresa, što je ispraćeno ovacijama.

AP Photo/John Locher, File
 

Da bi Mekarti bio izabran potrebno je da dobije 218 glasova, a republikanci imaju tesnu većinu od 222 poslanika, dok demokrate imaju 213 poslanika.

- Postići ćemo napredak. Šokiraćamo vas - rekao je Mekarti po dolasku u zgradu Kongresa.

- Pazite i videćete kako za mene glasaju neki koji su bili protiv - kazao je kongresmen uoči 12. kruga glasanja kolegama tokom razgovora zatvorenog za javnost i dodao da još nema dogovora, preneo je AP pozivajući se na republikanca upoznatog sa telefonskim razgovorom.

Ipak, konture dogovora počele su da se naziru. Mekarti nije obećao da će glasanje konačno biti završeno, ali je nagovestio da postoje dogovori sa nekim od ektremno desnih republikanaca koji su mu uskratili podršku.

Najduži izbor za predsedavajućeg Predstavničkog doma bio je 1855. godine i trajao je dva meseca, sa čak 133 kruga glasanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike