Hilari Klinton dobila novi posao: Oberučke prihvatila imenovanje

06.01.2023

14:44

1

Njen rad će obuhvatati „različite velike inicijative, posebno one koje se fokusiraju na globalnu politiku i podršku ženskim liderima“

Hilari Klinton dobila novi posao: Oberučke prihvatila imenovanje
hilari-klinton - Copyright AP Photo/Andrew Harnik, File

Bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država i predsednička kandidatkinja Hilari Klinton angažovana je kao profesorka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gde će, nakon svoje dugogodišnje karijere, predavati studentima o javnim poslovima i globalnoj politici.

Predsednik univerziteta, Li Bolindžer, objavio je odluku u četvrtak, rekavši da će bivša političarka biti imenovana za „profesora prakse“ na Kolumbijskoj školi za međunarodne i javne poslove od februara.

Njen rad će obuhvatati „različite velike inicijative, posebno one koje se fokusiraju na globalnu politiku i podršku ženskim liderima“, dodao je Bolindžer, napominjući da će služiti kao ona biti saradnik u „Columbia World Projects", sa fokusom na „obnavljanje demokratije i unapređenje napora za efikasno angažovanje žena i mladih”.

Sama Klintonova kasnije je prokomentarisala imenovanje u objavi na društvenim mrežama, pohvalivši univerzitet što je „pomagao u rešavanju nekih od najhitnijih svetskih izazova“ i zbog njegove „posvećenosti obrazovanju sledeće generacije političkih lidera“.

- Oduševljena sam što sam se pridružila zajednici - napisala je ona.

 

 

Služeći kao državni sekretar između 2009. i 2013. pod tadašnjim predsednikom Barakom Obamom, Klintonova je prethodno predstavljala Njujork kao američki senator, a bila je prva dama predsednika Bila Klintona 1990-ih. Kao dugogodišnji demokrata, snažno se zalagala za svrgavanje libijskog lidera Moamera Gadafija 2011, čije je ubistvo od strane pobunjenika koje podržavaju SAD pomoglo da se zemlja gurne u haos i nasilje, što se nastavilo do danas.

Nakon što ju je Donald Tramp porazio na predsedničkim izborima 2016, Klintonova je bila među najglasnijim zagovornicima diskreditovane teorije zavere „Rusijagejt“, prema kojoj je Moskva navodno bila u dosluhu sa Trampom i imala za cilj da ga dovede na čelo države koristeći „lažne vesti“ i trolove na društvenim mrežama. Ona je i dalje oštar kritičar bivšeg predsednika i nastavlja da tvrdi da su izbori pokrateni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike