Donald Tramp nominovan za predsedavajućeg Predstavničkog doma SAD!

06.01.2023

10:46

0

Borba za mesto predsednika sada je najduža u poslednjih 160 godina

Donald Tramp nominovan za predsedavajućeg Predstavničkog doma SAD!
Donald Tramp - Copyright Profimedia

Republikanac Met Gec u četvrtak je formalno nominovao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da predvodi Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država, pošto članovi nisu uspeli da izaberu predsednika ni posle 11 krugova glasanja.

Republikanci su za dlaku ponovo preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom tokom međuizbora u novembru.

Međutim, stranka se bori da zameni demokratu Nensi Pelosi na mestu predsednika jer je 20 republikanskih poslanika odbilo da podrži Kevina Makartija, glasajući za druge kandidate. Borba za mesto predsednika Predstavničkog doma sada je najduža u poslednjih 160 godina, navodi Si-En-En.

- Moj glas za predsednika Predstavničkog doma danas? Donald Džon Tramp - napisao je Gec na Tviteru nakon što je nominovao 45. predsednika SAD. Taj potez je uglavnom bio simboličan jer, iako Ustav SAD ne precizira da li predsedavajući mora da ima mesto u Predstavničkom domu, u prošlosti su za predsedničke funkcije birani samo članovi.

Gec je takođe tvitovao fotošopiranu fotografiju Trampa kako drži čekić govornika. U razgovoru sa Laurom Ingrejam na Foks njuzu, on je potvrdio da ima „nulto poverenje“ u Makartija.

- Zameram to što u velikoj meri koristi lobiste da bi diktirao kako se donose političke odluke i odluke rukovodstva - rekao je Gec.

Sam Tramp je u sredu podržao Makartijevu kandidaturu, pozivajući republikance u Predstavničkom domu da „glasaju za Kevina" i „ne pretvore veliki trijumf u ogroman i sramotan poraz“. Gec i kolege republikanci koji su protiv Makartija odbili su njegovu molbu.

Makarti je u četvrtak bio uveren da će na kraju obezbediti mesto predsedavajućeg, ali to nije bio slučaj.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike