Republikanci u problemu: Mekarti ni 5. put nije izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma (VIDEO)

04.01.2023

18:48 >> 19:13

0

Nije lako naslediti Nensi Pelosi

Republikanci u problemu: Mekarti ni 5. put nije izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma (VIDEO)
Kevin Mekarti - Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin

Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država ponovo nije uspeo da izabere predsednika jer lider Republikanske partije, Kevin Mekarti, nije uspeo ni iz petog pokušaja da sakupi dovoljan broj glasova. 

Mekarti nije uspeo da prikupi dovoljno glasova za pobedu u 4 prethodna kruga u utorak.
Mekarti je imao i protivkandidata Bajrona Donaldsa, republikanskog predstavnika Floride, kojeg je danas nominovao predstavnik Teksasa.

Mekartiju je potrebno 218 glasova da bi zamenio predsedavajuću Nensi Pelosi iz Demokratske stranke. 

Protiv Mekartija su osim demokrata glasali i ultrakonzervativni članovi njegove stranke. 

Naime, predstavnici tvrde struje, među kojima su Skot Peri, Endi Bigs i Loren Bobert protive se izboru Mekartija smatrajući da nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima.

Mekarti je na stranačkom sastanku iza zatvorenih vrata pokušao da ubedi svoje protivnike da glasaju za njega i obećao da će ostati u trci dok ne dobije potrebne glasove.

Bajden: Ovo je neprijatno

Predsednik SAD Džozef Bajden kritikovao je ranije danas nesposobnost republikanaca u Predstavničkom domu da se ujedine iza jednog kandidata za predsedavajućeg tog tela i omoguće da započne svoj zakonodavni posao.

AP Photo/Carolyn Kaster
Džo Bajden

Uz ocenu da je to "neprijatno i ne izgleda dobro za zemlju", Bajden je pre odlaska u Kentaki, gde će sa liderom republikanske manjine u Senatu Mičom Mekonelom govoriti o prošlogodišnjem zakonu o infrastrukturi koji su podržale obe stranke, izrazio nadu da će se republikanci udružiti i izabrati predsedavajućeg.

- Nadam se da će se udružiti. Ostatak sveta gleda na haotične scene u Predstavničkom domu, ali to nije moj problem. Samo mislim da je zaista sramotno što traje toliko dugo - rekao je predsednik Bajden.
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike