Haos u Predstavničkom domu SAD: Šta koči izbor novog predsedavajućeg i zašto republikanci bojkotuju Makartija?

05.01.2023

20:12

0

Tvrdolinijaši ne odstupaju od svojih stavova, a bez obzira na to što je glavni kandidat za govornika pokušao da im izađe u susret, male su šanse da će uspeti da prikupi dovoljan broj glasova

Haos u Predstavničkom domu SAD: Šta koči izbor novog predsedavajućeg i zašto republikanci bojkotuju Makartija?
Kevin Makarti - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Predstavnički dom američkog Kongresa ponovo je u sredu prekinuo zasedanje nakon što poslanici nisu uspeli da imenuju novog predsednika Predstavničkog doma drugi dan zaredom, ostavljajući Kongres u neredu usred ustanka kivnih republikanaca protiv lidera većine Kevina Makartija.

Posle šestog neuspelog pokušaja da se popuni mesto u sredu, poslanici su se složili da se ponovo vrate u četvrtak na još jedan krug glasanja. Iako Makarti ima podršku većine republikanaca u Predstavničkom domu, nije uspeo da prikupi većinu glasova potrebnih da dođe na masto predsedavajućeg zbog protivljenja 20 kolega članova Velike tare stranke (GOP).

Okupljajući se prvobitno oko predstavnika Ohaja Džima Džordana u prvom krugu glasanja, 20 pobunjenih republikanaca kasnije je u sredu dalo podršku Bajronu Donaldsu sa Floride, i dalje uskraćujući Makartiju 218 glasova potrebnih za većinu.

Čak i nakon dva dana glasanja u šest odvojenih navrata, Makartijev put dalje ostaje nejasan, što je on i sam potvrdio, rekavši novinarima u sredu uveče da još nije postigao dogovor sa svojim protivnicima. Bez obzira na to, primetio je „mnogo napretka“ i izrazio nadu da će uspeti da prikupi većinu u glasanjima, ali nije precizirao o kakvim kompromisima je reč.

Makartijevi kritičari zameraju kalifornijskom zakonodavcu to što je previše umeren i previše voljan da kapitulira pred demokratama. Pošto su nedavno izgubile većinsku kontrolu nad Kongresom nakon međuizbora u novembru, demokrate su se ujedinile oko svog novog manjinskog lidera, poslanika Hakima Džefrisa, koji je dobio više glasova od Makartija, ali još uvek nije uspeo da dostigne potreban broj poslanika da postane predsednik.

AP Photo/Jacquelyn Martin
 

Bez govornika Dom ostaje nefunkcionalan, što znači da poslanici ne mogu zvanično da polože zakletvu i da sva 434 člana Kongresa tehnički služe kao izabrani članovi. Mesto se obično popunjava prvog dana nove sednice Kongresa i retko se dešava da se održi više od jednog kruga glasanja, a poslednji takav slučaj dogodio se pre 100 godina, 1923. godine.

Iako ostaje da se u četvrtak vidi ishod glasanja, demokratska poslanica progresivnih pogleda Aleksandrija Okasio-Kortez nedavno je iznela donekle nečuvenu ideju o „koalicionoj vladi“, predlažući Makartiju da potraži podršku demokrata kako bi pobedio svoje kritičare iz Republikanske stranke.

Kakve ustupke je predložio Makarti?

Ne supevši šest puta da osnovi mesto predsedavajućeg, Makarti je predložio više ključnih ustupaka u nastojanju da dobije 218 glasova - uključujući pristanak da predloži izmenu pravila koja bi omogućila samo jednom članu da pozove na glasanje za smenu predsednika Predstavničkog doma, tvrde dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Dom će i dalje biti paralizovan dok se unutarstranački sukob ne reši. Situacija je postala kritična za Makartijevu političku budućnost jer republikanski saveznici počinju da strahuju da lider Predstavničkog doma Republikanske stranke možda neće moći da odustane od svog izbora za govornika ako borba potraje mnogo duže.

AP Photo/Jacquelyn Martin
 

U sredu je bilo znakova da pregovori napreduju. Makartijev najnoviji ustupak bio bi značajna pobeda za tvrdolinijaške konzervativce nakon što je kalifornijski republikanac već predložio cenzus od pet članova, što je niže od trenutnih pravila koja zahtevaju da polovina republikanaca pozove na takvo glasanje. Mnogi umereniji članovi bili su zabrinuti zbog popuštanja krajnjoj desnici po ovom pitanju jer bi to moglo da oslabi predsedavajuće i izazove haos u redovima.

U još dva ustupka, rekli su izvori, on se takođe složio da omogući da više članova bude u moćnom Komitetu za kućni red, koji diktira kako i da li će predlozi zakona doći na dnevni red, kao i da glasa za nekolicinu zakona koji su prioritet za one uzdržane, uključujući predlaganje ograničenja mandata za članove i plan za bezbednost granica.

Ništa, međutim, nije konačno, pošto su pregovori u toku, a republikanski izvori kažu da, čak i u slučaju da Makartijeva ponuda bude prihvaćena, to mu i dalje ne bi donelo 218 glasova. Ovi ustupci mogli bi privući neke nove republikace, dok su drugi protivnici izneli drugačije zahteve koji tek treba da budu uzeti u obzir.

Kako je proteklo šest krugova glasanja

U prvom glasanju Makarti je dobio 203 glasa, dok je 19 republikanaca glasalo za ostale kandidate. U drugom glasanju dobio je isti broj glasova, a 19 ostalih dalo je svoj glas Džimu Džordanu iz Ohaja. U trećem krugu glasanja dobio je 202 glasa, a Džordan 20, kada se poslanik Bajron Donalds pridružio 19 poslanika GOP koji su glasali protiv Makartija u prva dva kruga.

AP Photo/Seth Perlman, File
 

- Moj glas je u suštini bio pokušaj da izađemo iz ćorsokaka, jer smo bili u ćorsokaku i nismo nigde stigli. Makarti trenutno nema čist put do tamo. Ako se on ponovo pojavi, da, mogu da budem na njemu, to je u redu, ali ono što je sada neophodno jeste da se republikanci udruže i pronađu način da izaberu predsednika - rekao je u sredu Donalds, republikanac sa Floride.

U četvrtom krugu glasanja, 20 republikanaca glasalo je zajedno za Donaldsa, kad je grupa odustala od Džordana. U petom glasanju Makarti je imao 201 glas, Donalds 20, dok je jedna republikanka bila uzdržana. Konačan rezultat u šestom glasanje bio je isti: 201 za Makartija, 20 za Donaldsa i jedan uzdržani.

Zastupnica Indijane Viktorija Sparc iz Indijane postala je 21. republikanka koja nije podržala Makartija u sredu, iako je glasala kao „uzdržana“ umesto da glasa za bilo koga.

Tvrdolinijaši nisu složni

Republikanski poslanik Ken Bak iz Kolorada predložio je Makartijevog zamenika, poslanika Stiva Skelisa iz Luizijane, kao mogućeg predsedavajućeg koji bi mogao da privoli republikance koji su protiv Makartija.

Za neke pobunjene radi se o ličnom pitanju.

AP Photo/Jacquelyn Martin
 

- Postoji nekoliko od njih 20 koji jednostavno neće glasati za Kevina Makartija, ali bi glasali za nekog drugog - rekao je Bak.

Drugi žele konkretne promene.

- Postoje neki drugi koji žele promene u pravilima, a ima i onih kojima je stalo do politike. Zato mislim da će Stiv ispuniti te tri potrebe, moći da krene napred i preuzme mesto govornika - rekao je Bak.

- Pokazujemo američkom narodu da ovaj proces funkcioniše. Rekli smo da više nećemo da trpimo da Vašington bude slomljen - rekao je republikanski poslanik iz Pensilvanije Skot Peri kada je ustao da nominuje poslanika Bajrona Donaldsa sa Floride kao alternativu Makartiju.

To je ponovio još jedan republikanac koji je protiv Makartija - Den Bišop iz Severne Karoline.

- Stvarno mislim da je ovo demokratija na delu. Ako niste zadovoljni Vašingtonom kakav jeste, onda ne možete biti zadovoljni time što radite, uveren sam u to - rekao je Bišop.

Neki jednostavno ne vole Makartija

AP Photo/John Locher, File
 

Poslanik Met Gec sa Floride govorio je otvoreno protiv Makartija, dok je Bišop bio manje agresivan, osvrnuvši se na problem do koga bi došlo u slučaju da Makarti postane predsedavajući.

- Činjenica je da nikada ne vidite konkretan plan za koji znate da će se Kevin Makarti založiti, što je glavni problem. I tako je bilo svih 14 godina koliko je bio na čelu, uz svo dužno poštovanje prema njemu - rekao je Bišop.

Nakon što je Makarti branio Trampa pričajući o pobuni 6. januara 2021. i više puta ga hvalio, bivši predsednik je pokušavao da mu pomogne, ali to nije urodilo plodom, kaže predstavnica Loren Bobert, republikanka iz Kolorada.

- Trenutno ostajem pri svom stavu jer mislim da nam je potrebno da ovo mesto funkcioniše drugačije, a to nije stranačka izjava. To je samo nešto u šta verujem - rekao je predstavnik Teksasa Čip Roj.

Neki žele više moći za pojedine članove

Roj i Peri su takođe govorili o potrebi za otvorenim amandmanima u Predstavničkom domu, a Donalds se pridružio ostalima koji žele da jedan član može da pozove na glasanje o smeni govornika.

Sparc se nije protivila Makartiju, ali mu nije učinila uslugu kada je glasala uzdržano i smanjila broj onih koji ga podržavaju. Ona je u sredu rekla da tvrdolinijaši imaju pravo na otvorenu debatu i proces amandmana i da želi da Dom funkcioniše drugačije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike