Oborena dva drona u blizini Sevastopolja; " Izrael će manje govoriti o Ukrajini"

02.01.2023

22:57

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Oborena dva drona u blizini Sevastopolja; " Izrael će manje govoriti o Ukrajini"
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/LIBKOS

Rat u Ukrajini – 313. dan.

I prethodne noći napadnut je Kijev, a gradonačelnik Vitalij Kličko saopštava da su dronovi oštetili energetsku infrastrukturu.

Delovi grada bez struje i grejanje.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u svom prvom ratnom novogodišnjem govoru poželeo je Ukrajincima pobedu.

Najvažnije činjenice

U toku je 313. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.30 - Rudenko: Rusija će blokirati vojne pretnje koje dolaze iz Japana

Moskva smatra da je odustajanje Japana od "politike mirnog razvoja Tokija" ozbiljan izazov za bezbednost Rusije i Azijsko-pacifičkog regiona uopšte i upozorava da će ukoliko se ova praksa nastavi biti primorana da preduzme adekvatne kontramere, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

U intervjuu za TAS S Rudenko je ukazao da je Moskva uočila da administracija japanskog premijera Fumija Kišide ubrzano napušta politiku mirnog razvoja koja se sprovodi već više decenija i kreće na put ubrzane militarizacije.

22.20 - Odluka nove Vlade: Izrael će manje govoriti o Ukrajini

Nova Vlada Izraela, na čelu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, ređe će javno govoriti o situaciji u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen.

- Po pitanju odnosa između Rusije i Ukrajine jedno ćemo sigurno uraditi – manje ćemo javno govoriti o tome - rekao je Koen, prenosi izraelski list „Harec“.

Amir Cohen/Pool Photo via AP
 

Ministar, međutim, nije želeo da komentariše zahtev Kijeva da mu se isporuči oružje, ali je naglasio da će Izrael nastaviti da pruža Ukrajini humanitarnu pomoć.

21.50 - Još jedna bespilotna letelica oborena je u moru kod Sevastopolja, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

20.20 -  U Sevastopolju, na Krimu, dejstvuje PVO. Prema prelimminarnim informacijama, oboren je dron, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.

18.06 - Šefovi odbrane 30 zemalja NATO o Ukrajini 18. i 19. januara

Vojni komitet NATO održaće sastanak 18. i 19. januara u Briselu gde će se razgovarati i o konfliktu u Ukrajini i podršci Kijevu, saopštila je danas Alijansa.

U saopštenju se navodi da će sastanku prisustvovati šefovi odbrane 30 zemalja, prenela je agencija TAS S.

Profimedia
 

Sastanku će prisustvovati takođe i njihove kolege iz Švedske i Finske.

17.40 - Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula je optužnicu protiv guvernerke Centralne banke Rusije

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je optužnicu protiv guvernerke Centralne banke Rusije Elviru Nabiulinu, saopštila je pres služba resora na Telegramu.

Kako se navodi, oni poseduju dokaze da je Nabiulina „učestvovala u finansiranju ruske vojske i vojno-industrijskog kompleksa“.

- Upravo ona je organizovala uvođenje rublje u regionima juga i istoka Ukrajine - navodi se u saopštenju.

17.05 - Ukrajinski napad dronom prekinuo struju u ruskoj oblasti na nekoliko sati

Ukrajinski napad dronom oštetio je elektroenergetsko postrojenje na jugozapadu ruske Brjanske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, usled čega je došlo do prekida struje na nekoliko sati, saopštio je danas regionalni guverner te oblasti Aleksandar Bogomaz.

AP Photo/Roman Chop


- Ukrajinski napad dronom izveden je jutros na Klimovski okrug. Usled napada oštećen je objekat za napajanje - objavio je Bogomaz na Telegramu, a prenosi Rojters.

Dodao je da je posle nekoliko sati napajanje u okrugu u potpunosti obnovljeno.
Britanska agencija navodi da nije bila u mogućnosti da iz drugih izvora proveri ovaj izveštaj.

16.03 - Austrija i Indija se zalažu za pregovore

Austrija i Indija su na nivou ministara spoljnih poslova pozvale na mirovne pregovore o Ukrajini, izjavili su na konferenciji za novinare u Beču ministri Aleksandar Šalenberg i Subramanjam Džajšankar.

- Indija ima veliku ulogu u tom pogledu, premijer (Indije Narendra) Modi ostaje jedan od retkih ko redovno pregovara sa obe strane – sa Rusijom i sa Ukrajinom... Takođe imamo velika očekivanja od indijskog predsedavanja G20… Naš cilj mora biti da obnovimo mir kako bi diplomatija mogla ponovo da bude uključena u Ukrajini. Nismo još toliko napredovali, još uvek pokušavaju da nađu rešenje na bojnom polju... ali ne smemo zaboravljati naš cilj - rekao je austrijski ministar.

16.01 - Bivši general NATO: Rusija i Ukrajina će zakljućiti primirje na leto

Ukrajina i Rusija će zaključiti primirje na leto ove godine, smatra bivši general NATO-a Hans-Lotar Domreze.

General smatra da će do prekida vatre doći u periodu od februara do maja.

15.31 - Zelenski: Prva tranša makrofinansijske pomoći EU za ovu godinu u januaru

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i rekao da čeka prvu tranšu makrofinansijske pomoći Evropske unije (EU) za ovu godinu u januaru.

On je na Tviteru zahvalio Fon der Lajen na podršci i rekao da su koordinisali korake pred samit Ukrajine i EU koji treba da se održi 3. februara.

14.50 - Ruska vojska: U napadu ukrajinskih snaga na Makejevku poginula 63 ruska vojnika

Oružane snage Ukrajine napale su punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u rejonu Makejevke u DNR, u napadu su poginule 63 osobe, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Napad je izveden raketama višecevnog raketnog sistema „Himars“. Ukrajinska vojska ispalila je četiri rakete sa visokoeksplozivnom bojevom glavom, od kojih su dve oborene.

14.30 - Hofman: Nemačka nastavlja da održava diplomatske kontakte sa Rusijom

Zamenica portparola nemačke vlade Kristijana Hofman izjavila je danas da Nemačka nastavlja da održava diplomatske kontakte sa Rusijom na različitim nivoima.

- Ne postoji situacija u kojoj nema dijaloga i kontakta sa Rusijom - istakla je Hofmanova i dodala da su nemački kancelar Olaf Šolc i lideri drugih zemalja Evropske unije direktno komunicirali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

14.13 - Ursula obećala Zelenskom još pomoći

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen održala je prvi ovogodišnji telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Ona je tokom sastanka obećala nastavak finansijske pomoći Evropske unije, kao i sastanak u bliskoj budućnosti u ovoj zemlji.

- Podržaćemo vas ove zime agregatima, sijalicama, tendama i školskim autobusima. I nastavljamo sa snažnom finansijskom pomoći. Uskoro ćemo početi da isplaćujemo naš paket podrške od 18 milijardi evra u mesečnim tranšama. Radujem se što ću vas ponovo videti u Ukrajini u najskorije vreme - napisala je Lajenova na svom Tviteru.

12.41 - Napadnut sveštenik

Sveštenik kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve napadnut je u crkvi u Vinici.
Iz lokalne eparhije javili su da je protojerej izboden i da se nalazi u teškom je stanju. Napadač je uhapšen.

12.39 - Mediji: Ukrajina tvrdi da je ubila 400 ruskih vojnika, Moskva ne potvrđuje

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na okupirani region Donjecka, prenosi BBC.

Broj poginulih nije potvđen, a proruske vlasti u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici priznale su da je bilo žrtava u ovom napadu, ali nisu potvrdile brojke koje su objavile ukrajinske vlasti. 

Predstavnici  DNR  saopštili su da su ukrajinske snage otvarale vatru na Makijevku i Golovku kao i na još okruga u Donjecku pod ruskom kontrolom.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Ukrajinska vojska

9.46 - Oboren ukrajinski izviđački dron

Noćas je tokom prilaska Voronježu otkriven i sredstvima PVO oboren izviđački dron lansiran sa teritorije Ukrajine, saopštile su vlasti Voronješke oblasti.

Žrtava i razaranja nije bilo, situacija je pod kontrolom, dodaje se u saopštenju.

9.43 - Puškov naveo tri tačke na kojima bi mogao da počne rat vodećih sila

Ukrajina, Tajvan i Korejsko poluostrvo su tri mesta na kojima bi razvoj događaja mogao da izazove vojni sukob sa učešćem vodećih svetskih sila, ocenio je ruski senator Aleksej Puškov.

Puškov je na Telegramu napisao da je zbog politike Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a Ukrajina najverovatnija tačka te vrste sukoba. 

7.20 -  Kijev tvrdi: Rusi napali ponovo dronovima, nestanak struje i grejanja

Ruske bespilotne letelice gađale su noćas infrastrukturu u Kijevu i okolnim oblastima oštetivši energetske objekte i prouzrokujući nestanak struje, saopštili su ukrajinski zvaničnici, a Rusija je nastavila bombardovanje i tokom današnjeg dana.

Do tri sata ujutru sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine uništili su 20 objekata u vazduhu iznad Kijeva, saopštila su vojni zvaničnici.

- Bučno je u regionu i u prestonici: noćni napadi dronovima. Rusi su lansirali nekoliko talasa bespilotnih letelica Šahid. Gađaju vitalne infrastrukturne objekte. Vazdušna odbrana dejstvuje - objavio je guverner Kijeva Aleksij Kuleba na Telegramu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je zbog napada nestalo struje i grejanja. On je ranije objavio da je jedna osoba ranjena u padu ostataka uništenog drona koji je udario i oštetio zgradu u severoistočnom delu Kijeva, prenosi Rojters uz napomenu da nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri ove informacije.

Regionalna vojna komanda na istoku Ukrajine saopštila je da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili devet bespilotnih letelica iranske proizvodnje iznad regiona Dnjepropetrovsk i Zaporožje do ranih jutarnjih sati danas.

Ukrajinske snage su ukupno oborile 45 bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahid tokom novogodišnje noći, rekao je juče predsednik Vladimir Zelenski, ali je u svom prazničnom obraćanju, ruski predsednik Vladimir Putin nagovestio da neće odustati od napada na Ukrajinu.

AP Photo/Leo Correa, File
 

7.10 - Brjanska oblast napadnuta ukrajinskim dronom, oštećen energetski objekat

U napadu ukrajinskog drona na Klimovski okrug u Brjanskoj oblasti na zapadu Rusije oštećen je objekat za napajanje električnom energijom, izjavio je danas gubernator Aleksandar Bogomaz.

On je naveo da nema povređenih, a da je zbog oštećenja energetskog objekta došlo do nestanka struje, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da je Brjanska oblast, koja se nalazi neposredno uz granicu sa Ukrajinom, stalno pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine od početka sukoba 24. februara prošle godine. U Brjanskoj oblasti na snazi je „žuti“ nivo terorističke pretnje.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike