Od februara do danas stradalo više od 1.000 civila u DNR: Objavljen crni bilans

31.12.2022

19:16

0

Tokom prošle godine ukrajinska vojska je više puta izlagala grad Donjeck artiljerijskim i raketnim napadima, namerno gađajući stambena područja udaljena od bilo kakvih vojnih objekata, navodi se u saopštenju

Od februara do danas stradalo više od 1.000 civila u DNR: Objavljen crni bilans
Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Oko 1.090 civila je ubijeno, a više od 3.500 ranjeno 2022. godine u toku neprijateljstava u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštila je u petak regionalna ombudsmanka za ljudska prava. Ukupan broj poginulih civila u DNR od početka sukoba u istočnoj Ukrajini 2014. godine dostigao je 5.441, pokazuju zvanični podaci.

Tokom prošle godine ukrajinska vojska je više puta izlagala grad Donjeck artiljerijskim i raketnim napadima, namerno gađajući stambena područja udaljena od bilo kakvih vojnih objekata kako bi nanela štetu civilima, navela je kancelarija.

- Takav namerni zločin nad civilnim stanovništvom nije ništa drugo do priznanje ukrajinskih militanata sopstvene nemoći na bojnom polju, gde su ih naši branioci tukli iznova i iznova - rekla je ombudsmanka DNR Darja Morozova.

Jedini cilj kijevskih „zločinaca“ i njihovih napada na gradove republike jeste pokušaj da se unese strah u srca lokalnog stanovništva, napomenula je Morozova i dodala da je nemoguće „slomiti duh Donbasa“.

Do oštrog posasta broja poginulih civila došlo je kada su višegodišnja neprijateljstva niskog intenziteta na tadašnjem istoku Ukrajine prerasla u veliki sukob između Moskve i Kijeva.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, uz posredovanje Nemačke i Francuske, a koji su osmišljeni da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje iz 2014. da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

Moskva traži da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući ni u jedan zapadni vojni blok, dok Kijev insistira da rusku ofanzivu nije ničim izazvao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike