Moskva: Zapad se suočava sa egzistencijalnim izborom, u ćorsokaku su

13.12.2022

16:27

0

Ruski senator je primetio da je povratak na princip „nedeljivosti bezbednosne arhitekture“ jedini put napred

Moskva: Zapad se suočava sa egzistencijalnim izborom, u ćorsokaku su
Borba Rusije i Amerike - Copyright Profimedia

Zapadne zemlje stoje na raskrsnici i moraju da odluče da li žele da nastave da vode sebičnu politiku koja se bavi samo sopstvenom bezbednošću ili da priznaju da je to ćorsokak, rekao je u utorak potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov.

Pišući na Telegramu, Kosačov, koji takođe predsedava Komitetom za spoljne poslove Saveta Federacije, rekao je da će „pre ili kasnije Zapad morati da napravi egzistencijalni izbor“ između zadovoljavanja samo sopstvenih interesa i „priznavanja da je ova samoubilačka strategija iscrpela samu sebe”.

Senator je primetio da je povratak na princip „nedeljivosti bezbednosne arhitekture“ jedini put napred. Kosačov je objasnio da to znači „namerno odbijanje da se obezbedi sopstvena bezbednost na račun" drugih zemalja, dodajuži da to služi „kao kamen temeljac" za sve složene diplomatske aranžmane.

Potpredsednica je takođe tvrdila da postoji razdor između zapadnih zemalja po ovom pitanju. On je ukazao na izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca o potrebi za novim bezbednosnim okvirom nakon okončanja ukrajinskog sukoba.

Prema Kosačovu, ove primedbe „sugerišu da još uvek postoje ostaci zdravog razuma i osećaja samoodržanja u Francuskoj i Nemačkoj, koje se ponašaju odgovornije“. To osećanje, međutim, ne deli niz drugih zemalja EU, uključujući baltičke nacije i Poljsku, naveo je on.

Ranije ovog meseca Makron je izrazio stav da NATO treba da pripremi bezbednosne garancije za Rusiju nakon što se reši ukrajinski sukob. Otprilike u isto vreme Šolc je primetio da mir u Evropi zavisi od oživljavanja posthladnoratovskih bezbednosnih aranžmana sa Rusijom.

Rojters je u ponedeljak preneo, pozivajući se na izvore, da su tri baltičke države, zajedno sa Poljskom i Slovačkom, zvanično izrazile svoje neodobravanje na primedbe francuskog lidera o davanju garancija Moskvi. Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski rekao je istog dana da Rusija ne treba da očekuje takva obećanja od drugih nacija, uz obrazloženje da Moskva mora da obezbedi bezbednost EU, a ne obrnuto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike