Većina Moldavaca ne veruje predsednici: Uvereni da njihovom državom vladaju strane sile

07.12.2022

06:18

0

Mišljenja anketiranih bila su prilično podeljena kada je postavljeno pitanje sa kojim stranim silama zemlja treba da sarađuje najviše

Većina Moldavaca ne veruje predsednici: Uvereni da njihovom državom vladaju strane sile
Maja Sandu - Copyright Julien de Rosa, Pool Photo via AP

Prema novoj anketi koju je sproveo istraživački institut IMAS, više od 60 odsto Moldavaca veruje da zemljom vladaju spoljne sile. Istraživanje je objavljeno u utorak i obuhvatilo je oko 1.100 odraslih ispitanika širom zemlje.

Anketa kompanije za podatke sa sedištem u Kišinjevu pokazuje da većina (59 odsto) veruje da je Moldavija pod kontrolom snaga SAD ili EU. Još 3 odsto sugerisalo je da nacijom vlada Rusija. Samo 32 odsto građana smatra da je zapravo vodi predsednica Maja Sandu, dok 6 odsto ispitanika nije moglo da odgovori ko tačno upravlja njihovom domovinom.

Na pitanje koliko je predsednica bila uključena u poslove zemlje, oko 39 odsto je reklo da uopšte nije bila angažovana tokom dve godine na funkciji, dok je još 25 odsto sugerisalo da nije posvetila dužnu pažnju unutrašnjim poslovima Moldavije. Samo 23 odsto ispitanika navelo je da je Sandu bila na pravi način uključena u vladanje državom, dok je oko 8 procenata insistiralo da ona to aktivno radi.

Mišljenja su bila prilično podeljena kada je postavljeno pitanje sa kojim stranim silama zemlja treba da sarađuje najviše. Za jačanje ekonomskih odnosa sa Rusijom zalagalo se oko 38 odsto ispitanika, dok je 30 procenata bilo za EU. Što se tiče bezbednosne saradnje, 36 odsto je dalo prednost Moskvi, a samo 21 odsto izjasnilo se za blok.

Poslednjih nedelja u Moldaviji su se ponovili masovni protesti protiv Sandu i njene vlade zbog porasta troškova života, cena energenata i nekih drugih društvenih i ekonomskih pitanja. Moldavci su izašli na ulice usred pokušaja EU da se izbori sa tekućom energetskom krizom, koja je delimično uzrokovana sankcijama bloka i naporima da postepeno ukine ruski izvoz.

U junu se Evropski savet složio da Moldaviji dodeli status kandidata tokom samita EU. Kasnije tog meseca portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moldavija „iz nekog razloga svoj status kandidata povezuje sa zauzimanjem sve jačeg antiruskog stava“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike