Južna Koreja pozvala EU da se udruže protiv SAD: Već je bilo predloga da se podnese tužba protiv Vašingtona

10.12.2022

23:55

0

Južnokorejski ministar smatra da bi njegova zemlja i 27-člani blok trebalo da rade zajedno na razvijanju odgovora na sporni zakon

Južna Koreja pozvala EU da se udruže protiv SAD: Već je bilo predloga da se podnese tužba protiv Vašingtona
Jun Suk Jeol - Copyright Kim Hong-ji/Pool Photo via AP

Seul i Brisel bi trebalo da koordiniraju svoje odgovore na veliki paket subvencija koji su usvojile SAD, rekao je južnokorejski ministar trgovine Dukgeun An u petak u intervjuu za "Euraktiv".

Zakon o smanjenju inflacije (IRA), plan za zaštitu klime i socijalne investicije vredan 430 milijardi dolara koji je američki Kongres usvojio u avgustu, osmišljen je za borbu protiv inflacije i smanjenje cena enerenata i struje, kao i za borbu protiv klimatskih promena.

Međutim, on takođe uključuje ogromne subvencije za električne automobile i baterije proizvedene u SAD, što izaziva veliku zabrinutost da će evropski i južnokorejski proizvođači biti u znatno nepovoljnijem položaju.

An je rekao da bi Južna Koreja i Evropska unija trebalo da rade zajedno na razvijanju odgovora na ovaj zakon, koji je Kongres usvojio u avgustu. EU smatra da zakon krši pravila konkurencije, jer daje podsticaje za kupce američkih električnih vozila.

- Imamo ogroman prostor za EU ​​i Koreju da rade zajedno i da sistem IRA učinimo kompatibilnijim sa Svetskom trgovinskom organizacijom kako ne bi izazivali nepotrebne probleme za strateški važne delove naše industrije - rekao je An.

On je, međutim, izrazio sumnju da bi zakon mogao da bude izmenjen u kratkom roku.

AP Photo/Alex Brandon
Ursula fon der Lajen

An je sugerisao da bi EU i Južna Koreja mogle da rade sa američkom administracijom „na minimiziranju diskriminatornog uticaja IRA-e“, koja nudi izdašne poreske olakšice za američke kompanije koje ulažu u čistu energiju i značajne subvencije za domaća električna vozila, baterije i projekte obnovljive energije.

- U slučaju da postane očigledno da oni ne mogu ništa da urade ili ako ne pokažu spremnost da rade sa nama na pronalaženju odgovarajućeg rešenja, moraćemo da pronađemo drugu alternativu - rekao je on.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je pozvala na „akciju“ i povećanje državne pomoći za sopstvene kompanije kao odgovor na mere SAD. Bernd Lange, šef trgovinskog odbora Evropskog parlamenta, rekao je da bi EU trebalo da podnese tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tog akta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike