Ruski senator posle odluke o ograničenju cene ruske nafte: Evropljani su nasamareni, biće ozbiljnih posledica

03.12.2022

17:45

0

Autor: 24sedam

Nakon takve odluke višestruko je porastao rizik da se evropska domaćinstva i evropska privreda predstojeće zime suoče sa ozbiljnim problemima, kazao je zamenik predsednika komiteta Saveta federacije za ekonomsku politiku

Ruski senator posle odluke o ograničenju cene ruske nafte: Evropljani su nasamareni, biće ozbiljnih posledica
Ruska nafta - Copyright Profimedia

Ako bi zemlje EU i G7 zaista uvele ograničenje cene ruske nafte oko kog su se dogovorile, to bi dovelo do veoma ozbiljnih posledica po obične Evropljane i evropsku ekonomiju - njima preti zaista „ledena zima“, izjavio je za Sputnjik zamenik predsednika komiteta Saveta federacije za ekonomsku politiku Ivan Abramov.

Kako je istakao, posledice odluke o uvođenju ograničenja cene ruske nafte su očigledne.

- To će izazvati ogromnu potražnju, prekid lanaca snabdevanja i sve veći rast cena goriva u celom svetu - ocenjuje Abramov.

Kako dodaje, nakon takve odluke višestruko je porastao rizik da se evropska domaćinstva i evropska privreda predstojeće zime suoče sa ozbiljnim problemima.

- Generalno gledano, nakon uvođenja ograničenja cene ruske nafte nasamareni su Evropljani. U takvim uslovima njihova ekonomija izgubiće sve konkurentne prednosti na dug period - ocenjuje ruski senator.

Abramov naglašava da Rusija neće prodavati naftu po ceni koja joj je određena.

- Naša nafta će se prodavati u zemljama koje budu želele da sarađuju sa nama pod obostrano korisnim uslovima - poručuje senator.

Ranije je Ministarstvo finansija SAD saopštilo da su zemlje G7 i Australija postigle konsenzus o uvođenju granične cene ruske nafte od 60 dolara po barelu. Isti dogovor su prethodno postigli i stalni predstavnici članica EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike