EU traži da Crna Gora poništi Zakon o predsedniku i izabere sudije Ustavnog suda

12.12.2022

23:51

0

Autor: 24sedam

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero naglasila je da je od vitalnog značaja da svi u Crnoj Gori budu maksimalno uzdržani

EU traži da Crna Gora poništi Zakon o predsedniku i izabere sudije Ustavnog suda
Ilustracija - Copyright Printscreen / Youtube

Evropska unija (EU) pozvala je sve političke aktere u Crnoj Gori da hitno da preduzmu radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i poništili izmene i dopune Zakona o predsedniku.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero naglasila je da je od vitalnog značaja da svi u Crnoj Gori budu maksimalno uzdržani i uzdrže se od daljih provokativnih radnji.

Ona je konstatovala da je Crna Gora propustila još jednu priliku da imenuje članove Ustavnog suda i okonča institucionalnu krizu.

- Potpuno funkcionalan Ustavni sud sastavljen od kompetentnih članova je ključ da Crna Gora zaštiti osnovna prava svojih građana i da napreduje u evropskom putu - poručila je ona u objavi na Tviteru.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je na hitan povratak mirnom i konstruktivnom diskursu.

European Commission Youtube printscreen
 

- Pozivamo sve crnogorske čelnike i građane na nastavak razgovora i pronalaženje mirnih rešenja za političke probleme - napisali su oni na svom Tviter nalogu.

Građani koji su od jutros protestovali zbog ponovnog izglasavanja izmena Zakona o predsedniku, razišli su se i ispred Skupštine je mirno nakon večerašnjih incidenata kada su demonstranti probili metalnu ogradu a policija bacila suzavac pošto je zgrada skupštine zasuda bakljama i flašama.

Organizatori protesta su najavili da će se sutra blokirati saobraćajnice širom Crne Gore i veliki skup u subotu u Podgorici.

Vušurović: Od sutra blokada svih gradova

Učesnik protesta ispred parlamenta Predrag Vušurović poručio je, nakon usvajanja Zakona o predsedniku, da će od sutra blokirati sve gradove u Crnoj Gori.

- Koliko nas ima, a ima nas, tek će da vide - poručio je Vušurović.

Kazao je da je današnjim glasanjem izdaja Crne Gore definitivno potvrđena.

- Izdaja po dubini i do korena, na to odgovor može da bude samo blokada - rekao je Vušurović.

Protestu prisustvuje više poslanika DPS-a i SDP-a, vidljive su crnogorske zastave i zastave Evropske unije. Građani su zvižducima ispratili više poslanika prilikom ulaska u Skupštinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike