EU od Srbije očekuje postepeno usklađivanje sa EU odlukama

14.03.2022

12:50

0

U Evropskoj komisji dodaju da nemaju komentar na pitanje o otvorenom vazušnom prostoru Srbije za letove ka Rusiji

EU od Srbije očekuje postepeno usklađivanje sa EU odlukama
Ana Pisonero - Copyright European Commission Youtube printscreen

Od Srbije, kao zemlje kandidata, očekuje se postepeno usklađivanje sa EU odlukama, uključujući i trenutne mere uvedene protiv Ruske Ferderacija zbog napada na Ukrajinu, kaže portparolka EU Ana Pisonero.

Ona je tako odgovorila na današnjoj konferenciji za medije na pitanje albanskih medija o ”koracima Komisije” zbog odbijanja Srbije da uvede sankcije Rusiji , ali i ”jedina u Evropi” ostavi otvoren vazdušni kordor za Rusiju, u Briselu ponavljaju koje su obaveze Srbije u pristupnom procesu.

Pisnonero nije mogla ni da potvrdi da je Evropska komisija dobila pismo devet evropskih parlamenatraca koji su tražili zamrzavanje pristupnih pregovora sa Srbijom zbog odbijanja Beograda da se usaglasi sa EU sankcijama protiv Rusije.

”Objasnili smo već da se od kandidatskih zemlja kao što je Srbija očekuje da se postepeno usklađuju sa EU pozicijama i odlukama kada je reč o spoljnim i bezbednosnim pitannjima. EU je donela oštre mere zbog kršenja međunarodnog prava, a od kandata se očekuje postepeno uklađivanje”, rekla je Pisonero.

U Evropskoj komisji dodaju da nemaju komentar na pitanje o otvorenom vazušnom prostoru Srbije za letove ka Rusiji.

Devet poslanika Evropskog parlamenta iz slovenačkih, bugarskih, holadnskih i baltičkih liberalnih opcija, objavili su tokom vikenda pismo koji predsednicu Evropske komisije, Ursulu fon edr Lajen i šefa diplomatije EU, Žosepa Borelja, pozivaju da ”još jedno pozovu vlast u Srbiji da se usklade sa zajedničkom EU pozicijom prema Rusiji”, a da u suprotnom ”privremeno zamrznu pristupne pregovore i finansijsku pomoć zemlji”.

Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU, prema vežećem Okrviru za pristupanje koji su usaglasile sve drzave članice, uključujući i države pomenutih poslanika, nije u obavezi da se do samog ulaska u Uniju u potpunosti uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Okvir za pristupanje koji predstavlja važeća pravila pristupnog procesa Srbije predviđa upravo postepeno uslaglašavanje do trenutka ulaska u člcanstvo kada bi ono moralo da bude stoprcentno.

EU Srbiji do ovoga trenutka nije dala vremenski okvir mogućeg prijema u članstvo i uslovaljava ga reformama i rešavanjem odnosa sa KiM.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike