Rusija optužila Ukrajinu za „nuklearni terorizam": Gađanje nuklearke Zaporožje opasna je taktika

06.12.2022

22:33

0

Moskva je više puta iznosila slične optužbe protiv Kijeva, pri čemu su ukrajinski zvaničnici dosledno poricali da su gađali elektranu i optuživali Rusiju za to

Rusija optužila Ukrajinu za „nuklearni terorizam": Gađanje nuklearke Zaporožje opasna je taktika
Sergej Šojgu i Vladimir Putin - Copyright Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajina pribegava opasnoj taktici namerno gađajući nuklearnu elektranu Zaporožje na teritoriji Rusije, tvrdi ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ranije je Moskva rekla da neće prihvatiti nikakav bezbednosni aranžman koji bi uključivao predaju objekta trećoj strani.

Obraćajući se visokim vojnim zvaničnicima u utorak, Šojgu je optužio ukrajinske snage da su u protekle dve nedelje ispalile 33 granate na nuklearnu elektranu. Ministar odbrane je ove akcije okarakterisao kao ništa drugo do „nuklearni terorizam“.

Prema ruskom ministru odbrane, Kijev namerno nastoji da nuklearna katastrofa na tom mestu deluje verovatno.

- Naše jedinice preduzimaju sve mere da obezbede bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane - rekao je Šojgu.

Moskva je više puta iznosila slične optužbe protiv Kijeva, pri čemu su ukrajinski zvaničnici dosledno poricali da su gađali elektranu i optuživali Rusiju za to.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u ponedeljak za RIA novosti da „ne može biti govora o bilo kakvom ruskom povlačenju ili prenosu kontrole nad fabrikom na neku treću stranu“. Ona je insistirala da se objekat nalazi na teritoriji Rusije i da ga u potpunosti kontrolišu vlasti zemlje.

Profimedia
Marija Zaharova

Ona je dalje rekla da samo Moskva „može da obezbedi fizičku i nuklearnu bezbednost“ elektrane.

Komentar Zaharove usledio je nakon što je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao u petak da bi svaki dogovor o zaštiti Zaporoške nuklearne elektrane uključivao povlačenje ruskog naoružanja iz njenih prostorija.

Grosi je italijanskim novinarima kazao da očekuje da će takav sporazum biti postignut „do kraja godine”, dodajući da Moskva „nije protiv sporazuma i principa zaštite postrojenja”.

Najveće nuklearno postrojenje u Evropi, elektranu u Zaporožju, ruske snage preuzele su početkom marta, nekoliko dana nakon što je Kremlj pokrenuo svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Ove jeseni četiri bivše ukrajinske teritorije, Donjecka i Luganska narodna republika, kao i Hersonska i Zaporoška oblast, uključene su u sastav Rusije nakon referenduma koje većina sveta ne priznaje.

U oktobru je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se proglašava rusko vlasništvo nad fabrikom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike