Predsednik Nigerije zabrinut: Rat u Ukrajini podstiče terorizam u Africi, oružje stiže odande

03.12.2022

22:50

0

Buhari je pomenuo tokove oružja unutar kontinenta tokom govora u kojem je opisao izazove sa kojima se suočavaju Nigerija i ostalih pet članova Komisije za basen jezera Čad

Predsednik Nigerije zabrinut: Rat u Ukrajini podstiče terorizam u Africi, oružje stiže odande
Muhamadu Buhari - Copyright Adrian Dennis/Pool Photo via AP

Oružje koje potiče iz zone sukoba u Ukrajini doprinosi nasilju i pojačava pretnju od terorizma u afričkom regionu Sahel, rekao je nigerijski predsednik Muhamadu Buhari na sastanku regionalnih lidera.

Buhari je pomenuo tokove oružja unutar kontinenta tokom govora u kojem je opisao izazove sa kojima se suočavaju Nigerija i ostalih pet članova Komisije za basen jezera Čad (LCBC). On je u utorak bio domaćin samita organizacije u glavnom gradu Abudži.

- Nažalost, situacija u Sahelu i besni rat u Ukrajini služe kao glavni izvori oružja i boraca koji jačaju redove terorista u regionu jezera Čad - upozorio je on.

„Znatan deo naoružanja i municije nabavljenih za izvođenje rata u Libiji“ na kraju se širi po regionu, dok oružje korišćeno „za rat u Ukrajini i Rusiji podjednako počinje da se provlači u region“, rekao je nigerijski predsednik.

Širenje ilegalnog malokalibarskog oružja ugrožava regionalnu bezbednost, tako da afričke zemlje moraju da pojačaju zajedničke mere kontrole granica i akcije za sprovođenje zakona kako bi presrele to oružje, sugerisao je on.

Buhari je takođe pozdravio neke uspehe u borbi protiv terorističkih grupa koje su aktivne u Sahelu, poput Boko Harama, ali je naglasio da vojne operacije same po sebi ne mogu da reše suštinska pitanja. On je pozvao afričke nacije da podstiču ekonomski razvoj kako bi izgradili poverenje javnosti u svoje vlade.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Libijski sukob i intervencija NATO-a 2011. koji su srušili vladu moćnika Moamera Gadafija doveli su do toga da se velika količina oružja iz zaliha zemlje proširila po Sahelu. Libija je ostala rastrzana između zaraćenih frakcija više od jedne decenije.

SAD i njihovi saveznici naoružavaju ukrajinske trupe sve sofisticiranijim oružjem, navodeći da je pomoć Kijevu da pobedi Rusiju strateški prioritet zapadnih zemalja. Članice NATO-a tvrde da postoji snažan sistem za praćenje njihove smrtonosne pomoći u Ukrajini.

Medijski izveštaji ukazuju da je efikasnost šeme preuveličana i da veliki broj malokalibarskog oružja i opreme završava na crnom tržištu. Neke agencije za sprovođenje zakona, poput britanske Nacionalne agencije za kriminal, upozorile su da bi Ukrajina mogla postati izvor oružja za bande i terorističke grupe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike