Šta se krije iza planova EU: Od ograničenja cena ruske nafte korist ima samo Vašington?

26.11.2022

09:19

0

Autor: 24sedam

Ova mera bi nanela štetu ne samo EU, koja se već suočila sa energetskom krizom, već bi mogla da izazove i haos na svetskom tržištu

Šta se krije iza planova EU: Od ograničenja cena ruske nafte korist ima samo Vašington?
Ruska nafta - Copyright Profimedia

Ograničenje cene ruske nafte, o kom se priča nedeljama unazad, naškodiće kako Moskvi, tako i Briselu. Korist od ove mere imaće samo Vašington, piše kineski list „Global Tajms“.

Li Hajdong, profesor na Institutu za međunarodne odnose pri Kineskom univerzitetu za inostrane poslove istakao je u razgovoru za pomenuti medij da će evropske zemlje koje razmatraju ograničenje cene ruske nafte postajati sve svesnije da Sjedinjene Američke Države nagovaraju Evropsku uniju da uvodi mere protiv Rusije radi povećanja prihoda i dobiti Vašingtona. Zbog toga se u tekstu neslaganja koja se javljaju po pitanju ograničenja cena u državama EU nazivaju „predvidivim“.

Li smatra da će uvođenje granične cene na naftu iz Rusije naneti štetu ne samo EU, koja se već suočila sa energetskom krizom, već će izazvati haos na svetskom tržištu.

Prethodno su mediji preneli da evropske diplomate planiraju razmatranje ove teme u petak. Kasnije je agencija „Blumberg“ saopštila da su diplomate članica EU odložile pregovore po ovom pitanju.

Ranije je list „Vol strit žurnal“ saopštio da bi SAD i saveznici mogli da postignu dogovor o ograničenju cene ruske nafte na nivou od 60-70 dolara po barelu. Drugi izvori navode da bi limit mogao da bude postavljen na 70 dolara.

Komentarišući ideju Zapada da ograniči cenu ruskih energenata, predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je isticao da Rusija neće ništa izvoziti ukoliko to bude protivrečno njenim interesima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike