Iran negira da je ukinuta policija za moral: "Pogrešno su shvaćene reči državnog tužioca"

05.12.2022

10:56

0

Autor: N. Pavlović

Komentari tužioca Montazerija izazvali pometnju

Iran negira da je ukinuta policija za moral: "Pogrešno su shvaćene reči državnog tužioca"
Protesti u Iranu - Copyright AP Photo/Middle East Images

Iran je negirao da je tzv. policija za moral ukinuta u toj zemlji nakon što su se tvrdnje o tome proširile svetom.

Svetski mediji su se pozvali na reči državnog tužioca Muhameda Džafara Montazerija koji je rekao da moralna policija nema nikakve veze sa pravosuđem i da je "ukinuta sa istog mesta odakle je potekla". Kako je istakao, parlament i sudstvo razmatraju zakone o nošenju hidžaba.

To je shvaćeno kao znak da moralna policija, koja sprovodi strogi kodeks odevanja, neće više postojati nakon višemesečnih protesta. Podsetimo, protesti su izbili širom Irana nakon smrti Mahse Amini (22) koja je preminula u pritvoru ove zloglasne jedinice posle hapšenja zbog neadekvatnog nošenja hidžaba.

AP Photo/Markus Schreiber
Protesti izbili zbog smrti Mahse Amini

Međutim, iranski državni mediji ističu da su Montazerijevi komentari shvaćeni pogrešno i da moralna policija nastavlja sa radom.

Drgu izveštaji su preneli da je jedinica prilično neaktivna otkad su počeli protesti.

- Da li se osećate mučno kada u gradovima viđate žene bez hidžaba, da li mislite da zvaničnici ćute o tome. Kao neko ko se razume u ova pitanja, rekao bih da i parlament i sudstvo rade zajedno, primera radi, juče smo imali sastanak sa komisijom za kulturu i uskoro ćete videti rezultate - rekao je Montazeri.

Na pitanje da li će policija za moral biti ukinuta, odgovorio je: "Moralna policija nema nikakve veze sa pravosuđem. Naravno, sudstvo će nastaviti da prati ponašanje društva".

Televizija Al Alam je istakla da jedino što može da se razume iz njegove izjave jeste da je moralna policija razdvojena od pravosuđa.

AP Photo/Yorgos Karahalis
Protesti u Iranu

- Nijedan zvaničnik Islamske Republike Irana nije rekao da će policija za moral biti ugašena - ističe televizija.

Kako se precizira, nema dokaza koji bi ukazali da se zakon promenio na bilo koji način, a prema svemu sudeći, to se neće skoro ni desiti.

Nakon Islamske revolucije 1979. godine vlasti u Iranu su uvele obavezni kodeks oblačenja koji zahteva od svih žena da nose marame i široku odeću koja prikriva njihovo telo u javnosti.

Moralna policija, poznata kao Gašt e Eršad (Patrole za usmeravanje), ima zadatak, između ostalog, da obezbedi da se žene povinuju pravilima o „prikladnoj" odeći.

AP Photo/Vahid Salemi
Žene u Iranu

Policajci imaju moć da zaustave žene i procene da li su pokazale previše kose, pantalone i da li su im hidžabi prekratki ili pripijeni, kao i da li su previše našminkane. One žene koje prekrše pravila mogu da dobiju novčanu kaznu, da završe u zatvoru ili da budu bičevane.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike